Văluri de mătase de Mary Jo Putney-recenzie

Titlul în engleză: Veils of Silk

Număr pagini: 454

Editura Lira/Litera

Traducere: Lorena Ranga

Anul 2014

Silk Trilogy : Mătase și umbre, Mătase și secrete, Văluri de mătase

 „Văluri de mătase” e cea mai bună  dintre cele trei cărți din trilogie. Suferința îndurată de maiorul Ian Cameron m-a impresionat. Este marcat pe viață, își pierduse ochiul drept și crede este impotent din cauza loviturilor îndurate. E un bărbat bântuit de experiențele trăite în Puțul Negru și doar sufletul lui știe intensitatea durerii.  Fusese un bărbat puternic, voinic, dar soarta i-a fost potrivnică și a ajuns într-un moment de cumpănă atunci când a fost acuzat de spionaj în Buhara. Se rugase pentru moartea sa, dar este salvat de Ross și Juliet. În „Mătase și secrete” se prezintă pe larg evadarea lor.

Ian este deosebit, dar are numeroase momente când regretă că a supraviețuit, este mutilat fizic, totuși ceea ce simte îl mistuie în interior, nu suportă întiunericul, este slăbit și poate are șanse de revenire. Descoperind-o pe Laura este nevoit să lase într-o parte propriile umbre pentru a o ajuta pe această femeie care îl atrage în mrejele sale putin câte putin încât își canalizează energia în alte scopuri.

Laura sau Larissa este o rusoaică pătimașă, dar din cauza unor amintiri dureroase din copilărie vrea să își înfrâneze dorințele fizice și să nu se căsătorească niciodată, dar singurătatea, apariția lui Ian o îndeamnă să regândească acest plan. Ajutându-l pe Ian să lupte cu amintirile, să treacă peste ele, o forțează să vorbească despre propriile temeri. Amândoi depășesc anumite limite, sunt împreună la bine și la rău. Încearcă să salveze India, dar în același timp găsesc calea către adevărata liniște sufletească.

În această călătorie prin misteriosa Indie am apreciat pe Zafir, un afgan glumeț, ce l-am îndrăgit în perioada cât l-a slujit pe Ian.

Salvarea lui Meera de la moartea pe rug, aduce în prim plan vechile obiceiuri ale unor oameni care duceau mai departe anumite reguli chiar dacă erau interzise. I se acordă o nouă șansă la viață și va un rol clar în această călătorie.  M-am bucurat că a luptat pentru propria viață și a ignorat îndemnul familiei de a se sacrifica la o vârstă așa fragedă.

 În 1841, maiorul Ian Cameron se întoarce în India, după doi ani de chin petrecuți în Buhara. Este dornic să își revadă logodnica, speră că Georgina îl va ajuta să îi dispară temerile și ceea ce îndurase în închisoare, dar va avea parte de o surpriză neașteptată. Georgina aflase că este mort de la autorități și se căsătorise cu prietenul și rivalul lui Ian, Gerry Phelps. Ian este îndurerat, dar fratele său David, îl informează că este noul Lord Farkirk și trebuie să se întoarcă în Scoția pentru a intra în posesia moștenirii și a pune la punct ceea ce primise în dar.  Înainte de a părăsi India, trebuie să caute pe Larissa  Alexandrovna Karelian, nepoata lui Piotr, dar decide să își continue drumul și merge în căutarea ei. Crede că e o fetiță de treisprezece sau paisprezece ani și merge în Baipur, unde aflase că locuiește cu părinții.

 Larissa Alexandrovna Karelian sau Laura Stephenson (24 ani) e o tânără rusoaică cu un temperament puternic, dar din cauza copilăriei nefericite este bântuită de coșmaruri. Mama sa Tatiana, sora lui Piotr murise și acum îl avea doar pe tatăl său vitreg Kenneth. Afecțiunea acestuia o ajută să meargă mai departe și făceau multe împreună. Meseria acestuia de colector regional în Baipur îl determină să meargă într-o călătorie de lungă durată pentru a-și îndeplini sarcinile. Din păcate, Kenneth se îmbolnăvește brusc și moare, iar Laura este devastată. Ramâne singură în pustietate, fără familie, fără sprijin moral, doar cu slujitorii tatălui său. Ian Cameron apare la timp pentru a împiedica un dezastru și să fie umărul de sprijin pentru Laura. Îi explică motivul vizitei sale, îi daruieste biblia de la unchiul său Piotr ce îi fusese coleg de celulă și decide să o ajute cu înmormântarea, iar la întoarcere să o însoțească către casă.

Ian amână ceva timp plecarea pentru că trebuie să preia una din sarcinile lui Kenneth și să împuște un tigru ce omorâse câțiva locuitori din satul Nanda. Această vânătoare îl apropie de Laura, discută destul de mult, merg împreună să pândească tigrul, dar acesta nu e dornic să apară. Fiara își face apariția în plină zi și e cât pe ce să omoare un copilaș, dar Laura preferă să îl salveze, dar prețul plătit ar fi chiar viața ei. Ian este în apropiere și țintește foarte bine, salvând cele doua vieți.

Laura se îndrăgostește de acest bărbat misterios. Deși are o forță încredibilă, simte că  ascunde ceva sumbru. Timpul petrecut împreună e o plăcere și un chin. E atrasă de el, dar îl vede distant, își dă seama că e singurul bărbat care nu încercase să o cucerească, să îi avansuri.

Ian este încântat de Laura, dar e conștient că nu-i poate oferi mai mult, ceea ce îndurase în Buhara, bătările îndurase îi făcuse impotent. Era imposibilă o relație normală cu o femeie, dar Laura e diferită, simte că nu își doreste apropiere fizică și crede că ei doi ar avea o șansă, de ceea o cere în căsătorie.

Laura acceptă, dar în biblia primită de la unchiul său descoperă o scrisoare ce îi e adresată și le rezervă surprize. De ei depinde soarta Indiei, dar această călătorie va fi neașteptată, ce îi poate apropia sau le poate pune viața în pericol,  despărțindu-i pentru totdeauna.

Ce se va întâmpla cu soarta lor? Vor reuși să depășească umbrele trecutului și să ajungă cu bine la lumină? Ce a suferit Ian în Buhara de este așa de distrus sufletește? De ce se teme Laura de pasiune? Ce s-a petrecut în copilăria ei de are coșmaruri frecvent? Ce ascunde planul făcut de Piotr? Ce se va întâmpla cu soarta Indiei? Vor reuși să descopere la timp adevărul?

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant 

Autor: Mili

7 COMMENTS

  1. Mili,ai fost foarte harnicuta.O recenzie ce ma face sa imi cam rod unghiile ca nu am citit nicio carte din aceata serie.Cred ca vine timpul sa-mi analizez prioritatile in materie de historical .Felicitari !!

  2. Mili, frumoasa recenzie. Cred ca in aceasta saptamana o voi citi si eu, am avut alta carte in program si nu am apucat sa o savurez pe aceasta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.