Veritas. Un profesor de la Harvard, un escroc și Evanghelia soției lui Isus de Ariel Sabar – Editura Rao – recenzie
Veritas. Un profesor de la Harvard, un escroc și Evanghelia soției lui Isus, de Ariel Sabar – Editura Rao – recenzie
Veritas. Un profesor de la Harvard, un escroc și Evanghelia soției lui Isus
Autor: Ariel Sabar
Editura: RAO
Anul apariției: 2022
Nr. de pagini: 544
Categoria: Memorii. Jurnal
Fascinația autorului pentru istoria religiei, documente păstrate în timp, controverse și interpretări, ramificațiile care derivă și modul cum au fost evaluate informațiile descoperite în fragmentele de papirus ce poartă urmele scripturilor pierdute, reprezintă subiectul acestei uimitoare cărți. În primele capitole regăsim evoluția carierei profesoarei Karen Leigt King, ca interpretă remarcabilă a textelor controversate din Scripturi și eminent istoric al evangheliilor interzise din cadrul Universității Harvard.
Respectul dobândit în această lume restrânsă a cercetătorilor textelor sacre aprobate de Biserică, datorat studiilor efectuate și a rezultatelor obținute, multe dintre acestea au schimbat modul de percepție al creștinismul timpuriu, transformă fiecare pagină într-un elogiu din care nu lipsesc superlativele și încrederea acordată de-a lungul timpului. Cum se ajunge la decăderea unui astfel de istoric, de ce acest lucru este posibil, sunt întrebări la care autorul încercă să răspundă, să ne determine să înțelegem că uneori pasiunea și dorința de a crede nu sunt suficiente, interpretările eronate pornind de la aceste premise, aduc prejudicii greu de acceptat. Activitatea la hotarul credinței, efectuată în decursul multor ani, a adus în atenția profesorului universitar o gamă variată de personalități, unele dintre acestea considerând-o deținătoarea tainelor cunoașterii, altele defăimând lucrările pe care le-a publicat și premisele acestora.
Un mail primit de la un necunoscut care se prezintă ca fiind un colecționar de manuscrise, prin care relatează achiziționarea a 15 papirusuri scrise în coptă, limba primilor creștini din Egipt, îi atrage atenția lui Karen King. Pasajul din mail în care vorbește despre “o evanghelie gnostică în care Isus și un discipol au o controversă despre Maria”, o convinge inițial să acorde atenție și să răspundă totodată. La scurt timp renunță la ideea de a acorda încredere unui necunoscut, premisele erau mult prea ilogice și greu de acceptat. Revine asupra deciziei după câteva luni și începe să cerceteze acele papirusuri în vederea stabilirii adevărului. În cazul în care acestea sunt autentice, un aspect destul de greu de verificat în totalitate, descoperirea de noi informații din perioada creștinismului medieval aduce un plus inestimabil, dezvăluind tainele unei etape importante din istoria religiei.
Puțini creștini timpurii au fost mai defăimați de colegii de credință decât gnosticii. Vânătorii de erezii îi numeau aroganți, bolnavi, nebuni: erau “lupi îmbrăcați în haine de oaie, exegeti diavolului” care își învăluiau minciunile în “haine atrăgătoare pentru a le face să pară mai adevărate decât adevărul în sine”. Descoperirea Evangheliei Mariei și a celor trei texte în Cairo, în 1896, le-a oferit cărturarilor moderni prima lor privire reală asupra a ceea ce spuneau de fapt scrierile gnostice.
Impactul pe care îl are asupra vânzării uneia dintre cărțile publicate de Karen King și anume “Evanghelia Mariei din Magdala: Isus și prima femeie apostol”, ca urmare a asocierii acesteia, pe parte de colaborare, cu autorul Dan Brown pentru Codul lui da Vinci, are urmări neașteptate. În prima luna se vând aproximativ 10.000 de exemplare, ajungându-se ulterior la 65.000, un număr impresionant pentru o carte academică, departe de sfera beletristicii unde acest aspect este des întâlnit.
Pentru King efectul da Vinci a însemnat mult mai mult decât ar fi prevăzut orice recenzent de carte. A ajutat la transformarea unui cercetător ale cărui pasiuni intelectuale se limitaseră la expuneri în sălile de curs, broșurile academice și ocazional în biserica, într-un autor extrem de bine vândut, cu audiențe de sute de spectatori și milioane de telespectatori. Cu toate acestea, King s-a văzut pusă în dificultate: pe de o parte Codul lui da Vinci nu era decât ultima dintre ficțiunile având-o ca subiect, în ultimii 1500 ani, pe Maria Magdalena, și tocmai risipirii acestor născociri despre Magdalena își dedicase King întreaga carieră. Pe de altă parte, această poveste de necrezut despre Magdalena ca soție a lui Isus o făcuse mai cunoscută decât și-ar fi putut închipui vreodată.
Capitolul rezervat dovezilor este fascinant prin multitudinea de informații aduse în atenția cititorului. Opinii pro și contra ale unor personalități marcante în depistarea falsurilor, modul cum procedează, dezbaterile care au loc, sunt captivante. Încercarea de a înțelege devine un obiectiv, vrei să afli mai multe aspecte despre autentificarea papirusurilor prin suprapunerea a trei domenii ai anume: paleografie, filologie si stiinta materialelor.
“Cum va fi folosită această descoperire este însă, într-adevăr, o preocupare pentru mine”, a spus King despre papirusul ei. Credința mea și a altor creștini se bazează cel mai bine pe o istorie corectă. Această este sarcina mea: să fac istorie corectă și dreaptă. … “ Sunt sigură că reacțiile la adresa mea vor reflecta impactul uriaș al descoperirii acestui fragment”, a adăugat ea. “ Interesul meu este strâns legat de integritatea mea ca istoric.”
Analizele făcute ulterior, privind metodologia prin care s-a făcut autenticitatea documentelor au scos la suprafață un comportament ciudat venind din partea unui istoric și anume alegerea specialiștilor pentru acest proces, din alte considerente decât competența. Evitarea celor mai în măsură să emită verdictul cel mai aproape de adevăr, confirmă temerile celor implicați. Ce urmează și care sunt consecințele vă las să aflați citind această tulburătoare carte.
Era atât de interesată să folosească textul papirusului ca ancoră pentru munca foarte interesantă pe care o desfășura privind statutul femeilor în creștinism, încât era hotărâtă să nu îl piardă. Sentimentul meu este că nu avea nevoie de nicio ancoră: acesta este un subiect interesant și fără papirus care să îl justifice. Ar fi putut scrie cea mai mare parte a articolului ei fără a se folosi de acest text. Cât despre AnneMarie Luijendijk și Roger Bagnall, el a spus: “Cred că toți au vrut să creadă. Cred că pur și simplu li s-a părut interesant”.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Veritas. Un profesor de la Harvard, un escroc și Evanghelia soției lui Isus
Super recenzie! Felicitari Iliuta!
Mulțumesc pentru recenzia frumoasă!