Vicious de L.J.Shen

Vicious, de L.J.Shen – Editura Epica – recenzie

 Vicious 

Autor: L.J.Shen

Editura: Editura Epica

Data apariției: 2020

Număr de pagini: 432

   L.J. Shen este o foarte bine vândută autoare americană de romane Young adult și Romance contemporan. Locuiește în California de Nord împreună cu familia sa (soțul, fiul și pisica lor). Înainte de a scrie, a călătorit în toată lumea, dar prietenii ar putea-o descrie ca pe o companie și o prietenă groaznică – uită mereu datele de naștere și nu trimite felicitări de Crăciun. Ca și pasiuni, menționează lucrurile simple – cititul, Netflix, HBO, dar și petrecerea timpului împreună cu cei dragi. O descriere care s-ar potrivi multora dintre noi, nu doar autorilor de bestselleruri.

  Vicious face parte din seria Păcătoșii din Orașul Tuturor Sfinților, fiind de fapt a doua carte. Pe lângă aceasta serie, L.J. Shen a mai scris seriile Liceul Tuturor Sfinților, Boston Belles, dar și cărți de sine stătătoare.

”Te iubesc cum sunt iubite doar ființele sumbre, pe ascuns, undeva între umbră și suflet.”

Pablo Neruda, O sută de sonete de dragoste, Sonetul XVII

  Emilia este fiica unor oameni simpli, angajați ai familiei Spencer. Barin Spencer Jr. sau Vicious este fiul acestei familii extrem de bogate. Stilurile lor de viață sunt total diferite, dar cei doi se intersectează la fiecare pas. În liceu, Emilia LeBlanc se ține departe de cercul de prieteni ai lui Vicious, însă are o relație cu Dean, unul din Cei Patru Frați Desfrânați din Todos Santos. Adică exact Vicious și prietenii săi – Trent, Dean și Jaime. Relația nu are niciun viitor, iar Emilia părăsește orașul fără prea multe explicații. Însă peste ani, Vicious o caută în New York. E gata să îi propună un job în contul multor bani. Bani de care Emilia are nevoie. Pentru chirie, pentru sora sa bolnavă, pentru a-și întreține pasiunea.

  Însă pasiunea sa cea mai mare este Vicious. Nimeni nu știe ce se ascunde în sufletele lor. Vicious pare că o urăște, se poartă urât cu ea și mereu i se adresează cu ”Slujnico”. Cu toate acestea, însă, Emilia nu se poate abține să nu îl dorească. Încă din liceu, Vicious era precum ”fructul interzis”. Și chiar era interzis, dat fiind faptul că nu erau clar din aceeași clasă socială.

Ar fi trebuit să-mi fie indiferent. La urma urmei, îl uram. Îl uram atât de mult, încât mi se făcea rău fizic la gândul că-mi plăcea la nebunie cum arăta pe terenul de fotbal, dar și în afara lui. Mă uram pe mine însămi fiindcă era atât de superficială, atât de neghioabă, fiindcă adoram felul în care maxilarul lui zvâcnea atunci când încerca să oprească un zâmbet. Uram faptul că era cinic și pragmatic, în vreme ce eu eram o idealistă, însă iubeam faptul că o dată pe săptămână, în fiecare săptămână, inima mea o lua razna pentru că îmi dădeam seama că Vicious putea fi acela.”

  Vicious este da, încă o carte clișeu Young Adult. Povestea e alta, ideea e aceeași. Fata săracă, băiatul extrem de bogat și de plin de el. Cei sub 17 ani – nu citiți. Pe bune, are și scene mai deocheate, așa că e bine să fiți avertizați. Nu zic că e o carte rea. Am văzut multe note bune, însă este cumva previzibil ce se va întâmpla. Mi-ar fi plăcut oarecum să mai varieze. Însă… tipic. Băiatul rău se poartă nașpa, tipa se gudură pe lângă el, apoi are o zvâcnire de orgoliu… și tot așa. E un fel de-a joacă de-a șoarecele cu pisica.

  Totuși, cartea e construită frumos, pentru acele momente în care simți nevoia de ceva necomplicat și vrei să trăiești alături de personaje. Te cam identifici și dacă treci de început (care mi s-a părut cam lălăit), acțiunea e cursivă și faină. Vorbim de o carte cu secrete, cu iubire, cu lacrimi, cu de toate. Adică tot ce trebuie să aibă o carte romance. Tocmai de aceea, atât fanii Young sau New Adult, cât și cei Romance, sunt convinsă că o vor adora. Are oarecum secretul succesului.

  Relația Emiliei cu Vicious este pe alocuri amuzantă și chiar mi-a plăcut faptul că i se împotrivește. Faptul că acceptă o relație bazată pe sex, fără sentimente, o face o femeie puternică. Și adevărul e că Emilia se schimbă mult din liceu. Devine o tipă care știe ce vreau. Și care își asumă chiar și sentimentele nepotrivite pe care le are pentru Vicious.

   În același timp, Vicious e genul de bărbat care te poate scoate din toate săritele. De la adolescent până la tinerețe, îți vine efectiv să îl stângi de gât. Tot comportamentul ăsta răsfățat e mai mult decât aș fi eu dispusă să suport. Însă asta ține de fiecare. Și nici nu poți judeca un om până în momentul în care nu afli tot adevărul despre el. Și tot trecutul, care de cele mai multe ori ne este dușman. Și totuși, relația celor doi este destul de intensă și plăcut de urmărit. Chiar cred că această carte e un mod foarte fain de a petrece o după-amiază încântătoare și relaxantă.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Epica

Verifică disponibilitatea cărţii Verity – Colleen Hoover în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți young adult

Recenzii cărți de dragoste

Vicious de L.J.Shen – Editura Epica – recenzie – young adult

 

 

3 COMMENTS

  1. Cred că e numai bună de citit într-o după-amiază de toamnă. Felicitări pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.