Privită din întuneric – Gytha Lodge – Editura Creator – recenzie

Privită din întuneric – Gytha Lodge – Editura Creator – recenzie

Privită din întuneric - Gytha Lodge - Editura Creator - recenzie

Privită din întuneric – Gytha Lodge – Editura Creator – recenzie

Privită din întuneric

Autor: Gytha Lodge 

Editura: Creator

Traducere: Luciana Danila

An apariție: 2021

Nr. pagini: 382

Gen: mister, thriller, suspans

  Atunci când citesc o carte plină de mister și suspans, îmi place să-mi pun la treabă celulele cenușii, să descâlcesc cât mai repede ițele și să-i arăt autorului/autoarei că nu a reușit să mă păcălească. Uneori îmi reușește figura, alteori rămân mută de uimire atunci când aflu adevărul, sau, mai bine spus, când toate piesele de puzzle se așează la locul lor și văd întregul tablou. Ei bine, în cazul de față, am nimerit scenariul potrivit și mi-am da seama destul de repede cine este criminalul. Pe de-o parte, m-am bucurat că am fost atentă la detalii, dar, pe de altă parte, mi-a părut rău că nu mi s-a oferit un fir narativ suficient de încâlcit, încât să fiu indusă în eroare.

  Daca în primul roman al seriei DCI Jonah Sheens, “Pierdută în așteptare, avem de-a face cu o anchetă cu mai multe ramificații, un caz dificil care ne trimite în urmă cu trei decenii, totul învârtindu-se în jurul pericolelor pe care le poate întâmpina un adolescent, în cel de-al doilea volum, „Privită din întuneric„, ne este prezentat un alt caz al poliției britanice, dar fară prea multe răsturnări de situație, cu puțini suspecți, iar anchetorii parcă așteaptă să le pice mură-n gură toate indiciile.

  Detectivul inspector-sef Jonah Sheens, personajul central al seriei, m-a dezamăgit puțin, pentru că nu l-am prea văzut implicandu-se în anchetă, gândurile lui îndreptându-se mai mult spre problemele personale, amoroase. Mi s-a părut o persoană lipsită de personalitate, un anchetator pe care l-am perceput ca fiind slab. În ceea ce privește viața lui privată, mi-a arătat că nu știe ce vrea, dacă să rămână cu actuala iubită, Jojo, sau să încerce o eventuală împăcare cu fosta lui, Michelle. Iar acțiunile întreprinse de el, în privința celor două femei, mi-a lăsat un gust amar.

  ,,Suferise multe luni de zile după Michelle, fosta lui. Se gândise că o să își petreacă restul vieții fiindu-i dor de ea.

  Reapariția bruscă a lui Jojo în viața sa, iubirea lui din adolescență, schimbase totul. Au fost de acord că înainte să se poată vedea oficial trebuia să se încheie investigația în care fusese ea implicată.”

  În schimb, mi-a plăcut modul în care restul echipei de anchetatori – Ben Lightman, Juliette Hanson, Domnall O’Malley – și-a făcut treaba, investigând cu tenacitate moartea lui Zoe. Cât despre suspecți, pot spune că am avut o mulțime de sentimente contradictorii, pentru că fiecare avea ceva de ascuns. În plus, spre deosebire de primul volum, aici am apreciat alternanța dintre dintre trecut și prezent (unele capitole fiind dedicate investigării cazului morții lui Zoe, în timp ce altele s-au concentrat pe evenimentele petrecute în ultimele douăzeci de luni din viața tinerei), deoarece m-a ajutat să stabilesc cu exactitate ce fel de persoană a fost Zoe, cum s-a înțeles cu prietenii și colegii ei, dar și cât de implicată era în relația cu Aidan Poole.

  Într-o noapte târziu, Aidan Poole, lector la universitatea din Southampton, se conectează la laptop pentru a vorbi pe Skype cu iubita sa, Zoe Swardadine. Ea nu era în cadru, ci doar o umbră în mişcare pe perete era dovada că se afla de fapt acolo. Spre groaza lui, el realizează că mai este cineva în apartamentul ei, ba mai mult, este nevoit să asculte neputincios sunetele unei lupte violente, apoi o liniște deplină.

 

,,Inima îi bătea puternic din nou. Cine intrase acolo? Cine naiba se încuiase în baie cu ea? lar apoi s-au auzit alte sunete. Sunete care, negreșit, proveneau dintr-o încăierare. Vocea înfundată a lui Zoe părea răgușită și disperată. Apoi, deodată, linişte. Linişte absolută. Teama era altfel acum. Trebuia să o ajute. O, Doamne, dacă era prea târziu?”

  Aidan ezită să cheme poliția, gândindu-se că va fi interogat și toată viața lui se vă destrăma. Când în sfârșit contactează poliția, spune că prietena lui a fost ucisă în timp ce vorbea cu ea pe Skype, dar că nu a văzut ucigașul, apoi închide când i se cere numele și mai multe detalii. Nu poate să-și spune numele din anumite motive și nici nu poate comunica adresa lui Zoe, din simplu fapt că nu știe unde locuiește iubita lui.

  Detectiv inspector-sef Jonah Sheens și echipa sa preiau cazul, după ce Aidan raportează infracțiunea și online, cu mesajul ,,Vă rog să o ajutați. Ar putea fi încă în viață”, și după ce biroul de investigații decide că s-ar putea să fie vorba de același caz.

  Zoe este găsită moartă în propria cadă, însă pare a fi un caz clasic de sinucidere. Ulterior se găsesc dovezi care indică o crimă. Primul lucru de pe lista anchetatorilor este să-l găsească pe iubitul ei, apoi să verifice istoricul familiei lui Zoe și al prietenilor ei.

  Angeline Judd, prietena lui Zoe, declară că, în ultima perioadă de timp, tânăra devenise mai închisă puțin în ea, că relația cu iubitul o afectase foarte mult, asta din cauză că Aidan o făcuse să nu se simtă bine cu ea însăși. Oare Aidan a fost în vreun fel implicat în uciderea ei? Care este motivul reticenței sale de a contacta imediat autoritățile? De ce mama fetei declară că Zoe se despărțise de bărbat? De ce părinții ei consideră că Aidan a mințit-o pe Zoe? De ce ar fi ales el să o manipuleze? Este unul dintre cei mai apropiați de Zoe responsabil pentru uciderea ei? Cine este persoana cu care s-a certat cu câteva ore înainte de moartea ei? De ce a fost omorâtă Zoe, o ființă bună și care voia să vadă binele în toți cei pe care îi cunoștea? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

 

,,- Clar e un mincinos, a răspuns detectivul şef gânditor, pornind motorul și ieşind spre drumul principal. Vreau să verific dacă într-adevăr vorbea cu ea pe Skype de acasă și vreau să văd amprentele, dar nu cred că minte cu privire la crimă. Apelul lui… părea îngrozit la propriu. Nu văd de ce ar minți. Dacă a ucis-o și a făcut efortul de a masca fapta printr-o sinucidere, de ce ne-ar mai suna să ne spună că a fost o crimă? Ar fi fost de-o mie de ori mai uşor să lase lucrurile asa.”

  “Privită din întuneric” – un thriller reușit pe care îl recomand cu drag amatorilor acestui gen.

Carte disponibilă pe Libris.ro

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.