Apocalipsa de Stephen King - Editura Nemira - recenzie

Apocalipsa, de Stephen King – Editura Nemira – recenzie

Apocalipsa

Autor: Stephen King

Editura Nemira

Colecția Armada

Anul publicării în limba română: 2020

Titlul original: The Stand (1978)

Traducere: Ruxandra Toma

Număr de pagini: 872

Număr de volume: 1

Format: paperback

   Apocalipsa este unul dintre primele romane ale lui Stephen King, dar poate fi considerat o chintesență a întregului univers creator al autorului – alcătuit din elementele comune tuturor cărților sale, anterioare și ulterioare acestui volum.

  Ce definește până la urmă natura umană? Predestinarea, liberul arbitru, circumstanțele care influențează alegerile întâmplătoare, capacitatea analitică, caracterul format în timp sau înclinațiile înnăscute, numite eteric sufletești?

  King nu răspunde nici aici, direct, la aceste întrebări pe care le ridică mereu, dar mega-povestea sa distopică (poate cea mai bună de acest gen scrisă vreodată) are exemplificări realiste care ne pot determina să alegem, fiecare dintre noi, un răspuns.

  O armă bacteriologică dezvoltată într-un laborator militar american stă la baza declanșării unui virus letal care extermină 99% din populația planetară, în câteva săptămâni.

 Puținii supraviețuitori imuni încearcă să redea un sens lumii pustiite unde societatea s-a destrămat, banii nu mai au valoare, orice boală măruntă, ca apendicita, poate fi fatală și forța fizică sau priceperea în a folosi armele au devenit factorii principali ce stabilesc ierarhiile.

  Despărțite de Munții Stâncoși, se formează două mari comunități, reunite în jurul a două personalități diametral opuse: maleficul Randall Flagg, omul în negru, propovăduitor al violenței haotice și mistica bătrână de de 108 ani, Maica Abigail, care încearcă să stabilizeze o populație dezorientată și disperată.

  Înfruntarea dintre cele două colectivități ideologice pare inevitabilă… o bătălie dintre Bine și Rău, pe viață și pe moarte, care va influența definitiv soarta a ceea ce a mai rămas din omenire.

  Scriitura lui King este, ca de obicei, magistrală. Acțiunea curge în paralel cu închegarea tematicilor filosofice sau psihologice abordate, aducând în prim-plan noi și noi protagoniști, prin descrierea vieții lor de dinainte de pandemie, dar și a șocului și reacțiilor în fața prezentului ce se conturează tot mai terifiant.

  Evenimentele sunt observate prin ochii fiecăruia, pe rând. Cititorii adună aceleași informații ca personajele, care, evident, nu percep decât fragmente din ceea ce se întâmplă, noi fiind astfel în postura de a trage primii concluziile, având cea mai de ansamblu panoramare, oferită de autor.

  O stratagemă narativă care ne ține tot timpul atenția trează, însă ne poate lăsa la final cu frustrări pentru că nu ni s-a explicat chiar tot din ce am apucat să întrezărim.

  Asta însă se poate rezolva prin parcurgerea întregii opere monumentale a lui King, pentru care Apocalipsa funcționează ca un prequel dintr-o lume paralelă identică, distrusă un pic mai devreme.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira.

recenzii cărți

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

8 COMMENTS

  1. Ce ma bucur ca nu ai povestit cartea, altfel nu puteam sa o mai citesc. O recenzie perfecta. Vreau si eu cartea !

    • Chiar ca. :)) Intre timp am mai citit Germenul Andromeda si am vazut la TV, Padureanca, unde e o epidemie de holera. Inainte parca nu observam ca sunt atatea chestii legate de subiect. De cand cu pandemia, toate au capatat noi valente actuale. 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.