Aripile porumbiței-O logodnă secretă-vol. 1 de Henry James

Titlul original: The wings of the dove
Editura: Orizonturi
Colecția Romane Celebre
Anul aparitiei: 2014
Traducere de: Ileana Galea
Număr pagini: 316
Gen: Romantic
Cotație Goodreads: 3,51

Aripile porumbiței este un roman de epocă, pătrunderea în atmosferă fiind facilitată de scrierea sa chiar în perioada în care se desfășoară acțiunea. Așadar, ne aflăm în Londra începutului de secol XX.
Kate Croy este o tânără frumoasă, dar cu o situație materială precară. Totuși, este protejata mătușii sale bogate, Maud Lowder. Locuiește în casa acesteia și o însoțește la evenimentele mondene din înalta societate. Mătușa Maud dorește să-i aranjeze lui Kate o căsătorie avantajoasă, nefiind de acord cu logodna acesteia cu Merton Densher, un jurnalist sărac.

Prin intermediul mătușii, Kate o cunoaște pe Milly Theale, o tânără bogată venită din America. Milly nu mai avea nicio rudă, fiind, din acest punct de vedere, singură pe lume. În curând aflăm că ea suferă de o boală incurabilă, pe care o ascunde de ochii celorlalți.
Kate observă că Milly îl place pe logodnicul său secret, ceea ce o determină să pună la cale un plan. Kate și Densher săraci, Milly bogată, singură, bolnavă și îndrăgostită de Densher…
„- Cred într-adevăr că te voi urî dacă strici frumusețea perspectivei pe care o întrezăresc!”
V-ați prins?
Lucrurile prind contur spre sfârșit, creându-se suspansul pentru cel de al doilea volum. Ce se va întâmpla cu cele trei personaje, Kate, Densher și Milly? Rămâne să aflați citind cartea.
A fost realizată și o ecranizare omonimă în 1997, sub regia lui Iain Softley, cu Helena Bonham Carter (Bellatrix din Harry Potter) și Linus Roache în rolurile principale. Filmul mi-a plăcut mai mult decât cartea pentru că este selectiv și clar, prezentând direct subiectul. În carte, lucrurile se petrec foarte lent, având impresia că ne pierdem în detalii. Mi-au mai plăcut decorurile din film, mobila începutului de secol, costumele de epocă. Totuși, dacă doriți să păstrați suspansul, mai bine citiți cartea înainte. Pe mine m-a ajutat să văd filmul înainte de a termina romanul, dar fiecare cititor este diferit.

Subiectul din Aripile porumbiței este preluat și într-un serial brazilian, Amor da vida. Povestea este, desigur, adaptată zilelor noastre, numele personajelor sunt schimbate, iar tema nu este cea principală. Însă multe aspecte sunt păstrate fidel: avem tot o fată bogată și bolnavă, rămasă fără nicio rudă, o alta săracă, dar ambițioasă, capabilă de orice pentru a se îmbogăți și un tânăr scriitor (în carte, jurnalist). Este păstrată până și descrierea fizică a lui Milly (în serial, Nicole), aceasta fiind roșcată. Există până și mătușa bogată, care în serial îi asigură nepoatei un loc de muncă foarte avantajos, precum și scena de la muzeu (în carte Galeriile Naționale din Londra, în serial, un muzeu din Rio de Janeiro). Nu am de gând să vă descriu scena, pentru a nu vă strica plăcerea de a o descoperi prin lectură.
Ce mi-a plăcut la carte: subiectul, atmosfera de epocă, descrierea Londrei la început de secol XX.
Ce nu mi-a plăcut: lentoarea firului narativ, scriitura greoaie; lectura decurge greoi, fluiditatea lipsește (sau poate este de vină lipsa mea de obișnuință cu acest gen de lectură).

Despre autor:

Henry James este un scriitor ce a trăit la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX. Are o operă diversificată, cuprinzând nuvele, povestiri, romane, cărți de călătorie, biografii, critică de artă. Printre cele mai cunoscute creații se numără Portretul unei doamne, The turn of the screw, A London life, Aripile porumbiței.

Autor: Sorina Ciocârlan

16 COMMENTS

  1. Si eu am vazut filmul si mi-a placut! Nu am citit romanul, deci nu pot sa spun care a fost mai bun.

    • Sorina, imi place coperta la aceasta carte, dar parca nu pot indrazni sa depasesc acea bariera. Ai un mod de a stoarce unele esente, incat chiar ma intreb, oare nu gresesc cumva. 🙂
      Esti unica in prezentare.

  2. Sa inteleg ca este vorba despre un triungji amoros? 🙂
    Felicitari! Foarte frumoasa prezentarea ta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.