“Uniunea. Sângele îmi îngheţă în vine. Fugisem din calea propriului meu destin. Fugisem de Ren. Gândul la conducătorul haitei Năpasta mă făcea să-mi simt inima cât un purice, dar, când mi-am acoperit faţa cu palmele, un alt chip îmi veni în minte. Un băiat îngenuncheat, legat la ochi, de mâini şi de picioare, singur în pădure. Shay."

 Blestemul lupilor, de Andrea Cremer-recenzie

Titlu original: Wolfsbane
Traducerea: Smaranda Campeanu
Editura: Litera
Anul aparitiei: August 2012
Numar pagini: 336
Gen: Paranormal Romance, Young Adult, Fantasy, Romance

Cotatie Goodreads: 4,13

Seria Nightshade : 1. Umbra nopţii – Nightshade (2010) 2. Blestemul lupilor – Wolfsbane (2011) 3. Bloodrose (2012) 4. Snakeroot (2013)

Când se trezește în cartierul general al Căutătorilor, dușmanii ei dintotdeauna, Calla Tor este sigură că zilele îi sunt numărate. Dar Căutătorii îi fac o ofertă care îi dă șansa de a-și distruge foștii stăpâni și de a-și salva haita și partenerul, pe care a fost nevoită să-i abandoneze. Merită oare Ren prețul libertății ei? Îi va rămâne Shay alături, orice s-ar întâmpla? Luându-și soarta în propriile mâini, Calla trebuie să învețe ce bătălii merită purtate și prin câte încercări poate trece adevărata dragoste fără să se stingă. Merită oare dragostea sacrificiul suprem?
„O poveste tulburătoare, plină de acțiune, de suspans și, evident, de dragoste… îți vei dori mai mult!“ (Romantic Times Book Reviews)
„O saga fantasy construită inteligent, care te ține cu sufletul la gură.“ (The Associated Press) 

„Sexy și palpitantă.“ (Becca Fitzpatrick)

   Acum câteva minute am terminat de citit “Blestemul lupilor”, volumul doi din seria Nightshade și încă mă aflu sub imperiul emoțiilor. Am savurat fiecare moment în parte și vă mărturisesc că au fost situații în care am simțit că mi se tăie răsuflarea. Având în vedere că “Umbra noptii” mi-a furnizat niște surprize de proporții, am gândit că volumul doi nu se va ridica la nivelul acestuia, dar m-am înșelat. “Blestemul lupilor” m-a cucerit prin modul cum s-a pus accent pe sentimente. Nu mă refer aici doar la relația dintre Calla și Shay, ci și la prietenia dintre ea și cei care la început au fost considerați ca fiind dușmanii Gardienilor.
De acesta dată, mizele sunt mult mai mari, și chiar dacă acțiunea nu este foarte alertă, avem parte de numeroase întorsături de situație. Se dezvăluie anumite lucruri care pe mine m-au bulversat și m-au făcut să-mi pun o grămadă de întrebări.
În primul volum, autoarea ne-a oferit câteva explicații despre vârcolaci, organizarea ierarhică a acestora, cui se supun ei și am făcut cunoștință cu ființe supranaturale precum Păzitori, strigoi, himere, incubi și sucubi. Însă, în “Blestemul lupilor”, aflăm ce înseamnă noțiunea de Căutători, modul lor de organizare (țesători, cositori, scribi, vraci) și legătura acestora cu Magia elementelor.

  Îmi făcusem o anumită părere negativă despre Căutători în urma descrierilor din prima parte, dar acum am avut ocazia să descopăr niște ființe cât se poate de umane, care știu ce înseamnă loialitatea, dragostea, prietenia. Au fost situații în care am fost impresionată de reacțiilor lor. Chiar dacă în cea mai mare parte a timpului se tachinau între ei (motiv pentru care am zâmbit adesea), știau să fie uniți, să se protejeze unii pe alții.

   Înainte de a intra în subiectul cărtii, am să vă spun câte ceva despre modul de organizare din cadrul cartierului general al Căutătorilor, Academia Rătăcitoare (își schimbă locația la șase luni prin intermediul unui portal). Există patru divizii: Haldis (Pământ), Tordis (Aer), Pyralis (Foc), Eydis (Apă). Fiecare Căutător se specializează pe unul dintre aceste elemente. Haldis/Pământul zămislește războinicii și este folosit pentru crearea Cositorilor și a Ghizilor. Cositorii se ocupă cu aprovizionarea, vând sau cumpără bunuri de valoare. Pyralis zămislește Trăgători, antrenați pentru a fi prima linie ofensivă în lupta contra Păzitorilor. Tordis, aerul, este elementul intelectului – scribii. Însă cei mai importanți sunt Tesătorii care se antrenează cu fiecare departament. Ei se folosesc de Magia Veche pentru a îmbina firele dintre elemente, leagă un loc de altul, deschid portaluri. În acest fel călătoresc Căutătorii.

   În schimb, Păzitorii, prin faptul că au încălcat niște reguli importante ale naturii, nu se pot sluji de portaluri. Ce reguli? Pur și simplu au făcut o alianță cu Întunericul, au crezut de cuvință că ar putea stăpâni forțele Lumii de Dincolo pentru a le sluji scopurile (aduc de acolo ființe care se hrănesc cu forța vitală a oamenilor, Gardienilor, Căutătorilor; folosesc strigoii pentru a interoga prizonierii; practică magia neagră etc)

poza 1   În primul volum i-am cunoscut pe cei care formează triunghiul amoros – Calla, Ren și Shay și am aflat amănunte despre istoria Păzitorilor, modul cum aceștia îi conduc pe Gardieni(vârcolaci), dar și regulile impuse de aceștia. Calla Tor (femela alfa din haita Umbra Nopții) și Ren Laroche (masculul alfa din haita Năpasta) trebuiau să formeze o nouă haită cu numele Haldis în noaptea de Samhain, când vălul care desparte lumea pământeană de cea de dincolo se subțiază. Dar în noaptea uniunii, Păzitorii au ales ca drept jertfă, să fie omorât în timpul ceremoniei chiar iubitul fetei, Shay. Atunci când Calla l-a găsit în pădure, legat la mâini și la picioare, a luat decizia să-și părăsească logodnicul și haita pentru a-l salva pe cel de care s-a îndrăgostit și pe care îl transformase în lup.
Uniunea. Sângele îmi îngheţă în vine. Fugisem din calea propriului meu destin. Fugisem de Ren. Gândul la conducătorul haitei Năpasta mă făcea să-mi simt inima cât un purice, dar, când mi-am acoperit faţa cu palmele, un alt chip îmi veni în minte. Un băiat îngenuncheat, legat la ochi, de mâini şi de picioare, singur în pădure. Shay.”
Ajunși la conacul Rowan, au fost încolțiți din toate părțile de sucubi, himere, Gardieni și de Bosque Bar, dornici să-i convingă că nu au un motiv să fugă. Chiar în acel moment are loc invazia Căutătorilor care reușesc să-i captureze pe cei doi.

   Acțiunea din “Blestemul lupilor” începe cu momentul în care Calla se trezește în cartierul general al Căutătorilor (Academia Rătăcitoare, Iowa), cei despre care știa că sunt dușmanii Păzitorilor. Exact când se gândea că în mod sigur va fi omorâtă, primește vizita lui Monroe, conducătorul diviziei Haldis, care îi spune că nu are de gând să-i facă niciun rău, ci dimpotrivă, are nevoie de ea ca aliată în lupta contra Păzitorilor, dar și de haita pe care ar fi trebuit să o formeze prin uniunea cu Ren. Motivul? Să riște totul pentru libertate !

– S-ar putea să fii singura noastră şansă. Nu cred că Scion poate să se descurce de unul singur. Iar tu ai putea fi ultima parte a ecuaţiei. Ai putea fi încununarea.
– Încununarea a ce?
-A acestui război. Tu poţi să-i pui capăt.”

   Pe timpul “prizonieratului”, îl regăsește pe Shay, iubitul despre care abia aflase că este Scion (Moștenitorul), cel care are puterea să distrugă Păzitorii și ajunge să-i cunoască mai bine pe Căutători. În scurt timp, începe să îi înțeleagă, să-i respecte, iar cu o parte dintre ei (Monroe, Adne, Lydia, Anika, Connor, Silas) leagă o strânsă prietenie (mai puțin cu Ethan, având în vedere că fratele lui a fost ucis din cauza lupoaicei). Prin intermediul lor descoperă că de fapt Gardienilor li s-au spus de-a lungul vieții numai minciuni despre apariția lor, istoria Păzitorilor și Căutătorilor. Au fost manipulați de Păzitori și au urât pe cine nu trebuia.
În primul rând, Păzitorii nu au drept scop păzirea oamenilor. Pe ei nu-i interesează decât puterea. Cât despre legenda pe care o știa Calla despre primul Gardian, aceasta nu există! Gardienii sunt de fapt o anomalie a naturii, apăruți în urma unor experimente ale Păzitorilor. Au fost creați de aceștia pentru a-i folosi împotriva dușmanilor.
De acesta dată, Căutătorii au pus la cale un plan, iar în urma alianței cu Calla și haita ei, ajutați de Moștenitor( Shay), ar putea să-i învingă pe Păzitori. Dar mai întâi, Calla trebuie să revină în Vail, locul unde membrii haitei sunt ținuți captivi și interogați. Era de așteptat ca Păzitorii (Lumine și Efron) să-i pedepsească, având în vedere că femela alfa și-a trădat stăpânii.
Cu ani în urmă, a mai existat o alianță între Gardieni și Căutători, în urma căreia o parte dintre Gardieni au fost considerați trădători și executați de Păzitori, printre care și Corrine, mama lui Ren. Așa că este de înțeles teama lupoaicei Calla de a lupta de parte noilor săi prieteni. Dar gândul că își poate elibera haita o face să fie de acord cu planul Căutătorilor.

O alianţă. Urgia. Prima revoltă a Gardienilor. Totul începea să capete sens.
— Oh, am spus, simţind cum mă străbate un fior de speranţă, dar şi de frică. Război. Căutătorii pleacă la război, iar eu sunt în prima linie a frontului.
— Am mai făcut asta şi în trecut şi a fost hotărâtor pentru rezistenţa în faţa Păzitorilor.
Shay dădu din cap.
— Din ce am citit eu, reiese altceva. Ştiu totul despre Urgie. Aveţi noroc că Gardienii nu au dispărut de pe faţa pământului.
— Urgia s-a sfârşit prost, spuse Monroe. Însă, pentru o vreme, a avut succes. De data asta, o asemenea alianţă ar putea să fie decisivă pentru victorie.
— Iar acum avem şi o piesă vitală care nu exista în timpul Urgiei, zise Anika.
— Ce piesă? întrebă Shay.
— Tu, răspunse ea.”

poza 2   Cu ajutorul lui Adne (fiica lui Monroe), țesătorul de portal, Calla și câțiva Căutători ajung în apropierea Peșterii Haldis, dar sunt atacați de Gardieni. Calla se aștepta la așa ceva, dar șocant pentru ea a fost să vadă cine îi vânează : șeful haitei Năpasta (tatăl lui Ren), împreună cu cea care era desemnată ca parteneră a mamei eroinei noastre, membră din haita Umbra Nopții. Cele două haite se disprețuiesc reciproc, iar lupii Umbra Nopții ascultă doar de alfa lor! Oare ce ordine au dat Păzitorii?

   „Am văzut pumnalul lui Connor scânteind în razele soarelui, în timp ce lovea fără milă lupul. Acesta îşi arătă colţii, încercând să-l muşte pe Connor, dar Căutătorul se feri, contorsionându-se şi smucindu-se, ţinându-se la distanţă de dinţii animalului. Alergând pe lângă el, se feri de o muşcătură a Gardianului, lovindu-l în dinţii ascuţiţi cu latul pumnalului şi înfigând fulgerător celălalt pumnal în pieptul lupului. Îşi scoase arma din trupul fără vlagă al animalului şi o luă la goană după mine.”
Din păcate, atacul se lasă cu victime, iar Căutătorii sunt nevoiți să revină la Academia Rătăcitoare. Dacă de prima dată au fost înfrânți, ce șanse mai sunt ca să elibereze haita Haldis din mâinile Păzitorilor? Veștile pe care le vor afla de la Ansel, fratele lupoaicei Calla, sunt dintre cele mai rele. Toți cei apropiați fetei au fost supuși la niște pedepse de o cruzime greu de imaginat. Oare mai sunt în viață? Dar ce s-a întâmplat cu Ren? El a fost cel care i-a ajutat să fugă în noapte uniunii pe Shay și Calla, a mințit pentru ei. Fiind un trădător, ar fi în pericol să fie ucis. Vor reuși să-l salveze ? Dar care mai sunt sentimentele lupoaicei față de Ren, având în vedere că relația dintre ea și Shay a evoluat?

„Este vorba doar de iubire.
Era undeva acolo. Singur. Mă aştepta într-o casă în care numai fantomele trecutului nostru erau bine-venite.
Acum, în timp ce priveam resturile vieţii pe care am fi putut s-o avem, îmi dădeam seama că nu era vorba nici despre iubire, nici despre Shay şi nici despre Căutători. Era vorba despre sacrificiu – despre mântuire şi despre o pierdere care ar fi putut avea un nou înţeles.”

   Andrea Cremer mi-a depășit toate așteptările și m-a făcut să trăiesc totul la intensitate maximă. Am povestit doar o mică parte din acțiune, așa că nu vă rămâne decât să descoperiți singuri povestea Gardienilor!

10 puncte/10

editura-literaCartea Blestemul lupilor de Andrea Cremer poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Autor: Alina
Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

8 COMMENTS

  1. Si uite cum ma tentezi tu din nou… !!! Impresionanta recenzia, imi place foarte mult! Cat de curand iau seria la citit!!!

  2. O lume fascinanta pe ca imi doresc sa o cunosc prin intermediul acestor carti! Foarte frumoasa recenzia ta ! Felicitari, Alina!

  3. Va multumesc din suflet ! Daca am reusit sa va captez atentia si v-am convins sa cititi seria, mi-am atins scopul.

  4. Alina, pe mine m-ai convins sa trec aceasta serie pe lista de dorinte literare. Superba recenzia, felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.