Când regele moare – Elina Backman – recenzie

Când regele moare – Elina Backman – recenzie

by -
0
Când regele moare - Elina Backman - recenzie

Când regele moare – Elina Backman – recenzie

Titlu: Când regele moare
Titlu original: Kun kuningas kuolee
Autor: Elina Backman
Editura Lebăda Neagră
Colecție Black Spot
Data apariției: Februarie 2024
Traducător: Zsuzsa Máthé
Nr. pagini: 558

  “Elina Backman (n. 1983) este o scriitoare finlandeză de thrillere polițiste. „Când regele moare” este prima lucrare a lui Backman. În 2020, a primit Premiul Elisei Kirja pentru debut și Premiul Audiobook of the Year de la Storytel pentru serii thriller și cărți polițiste, fiind tradusă în peste zece limbi. În 2021, a fost nominalizată de către Academia suedeză la Premiul Martin Beck pentru cea mai bună carte a anului. Al doilea roman al lui Backman, „When the Traces Disappear”, a apărut în 2021. Este o continuare independentă a romanului de debut al lui Backman. Cărțile autoarei sunt transformate într-un serial de televiziune de către Aurora Studios. În total, peste 50.000 de exemplare au fost vândute în diferite formate. Elina Backman este specialist media (Master of Culture and Arts) și terapeut orientat pe resurse și soluții. Lucrează ca director de creație la Bauer Media Oy. Soțul ei, Oliver Backman, este colecționar și expert în antichități.

  Când regele moare reprezintă debutul literar al Elinei Backman. Scris din perspective diferite, cu dezvoltare lentă pentru a crește suspansul, thrillerul lasă spațiu pentru observații detaliate și dezvoltarea personajelor.

  “Când Saana este concediată, decide să plece din Helsinki pentru o vreme. În Hartola, între plimbări cu bicicleta și seriale polițiste pe Netflix, află de la mătușa ei despre un caz de crimă nerezolvat. Saana începe să cerceteze această tragedie care a avut loc în urmă cu treizeci de ani. În 1989, cadavrul Helenei, în vârstă de cincisprezece ani, a fost găsit în repezisul râului. Curiozitatea Saanei crește, iar ea ajunge să se implice din ce în ce mai mult în acest caz. Ce s-a întâmplat cu Helena?

  În același timp, poliția din Helsinki este sesizată că a fost găsit un alt cadavru. Victima este un om de afaceri de succes; a fost bătut, iar organele sale genitale au fost marcate cu o coroana. Curând, se dovedește că mai există trei victime pe lista criminalului. Patru regi, la fel ca în jocul de cărți. Oare poliția va putea să-l prindă la timp pe făptaș? Cine este ucigașul? Care îi este motivația?

  Autoarea plasează acțiunea romanului într-o zonă plină de istorie, dar și de mituri și legende. Este vorba de Hartola, o comună din Finlanda, din regiunea Tavastia, pe care locuitorii o numeau regat, datorită istoricului ei. În 1784 regele Gustav al-III-lea al Suediei a numit-o comuna independentă Gustav Adolf în onoarea fiului său, iar în 1987 localitatea s-a autoproclamat “regat suveran” și cei aflați la conducere își spuneau “regi”. Mai mult comuna avea și un conac numit Koskipaa, și un târg anual cel mai mare din Finlanda. Dar avea și o pădure imensă, un râu numit ”repezisul”, și mai ales multe poveșți și legende, chiar și vrăjitoare. Castelul și stăpânul lui, baronul August von Reichmann, păstrau nenumărate secrete, așa că balul Venețian din fiecare an, cu invitații speciale și musafiri selectați cu grijă, cu obligativitatea de-a purta mască, aducând o aură de mister. Acum domeniul era un loc vizitat de turiști, ghid fiind Rickhard Falk (Riku), fiul fostului îngrijitor.

  Familiile din sat locuiau acolo de-o viață, uneori chiar de pe vremea baronului, turiștii veneau și plecau, iar tinerii care plecaseră din sat reveneau în vacanțe “să-și încarce bateriile. Asta face și Saana. Jurnalistă în Helsinki, rămăsese șomeră, hotărăște să-și petreacă vara la Hartola, la mătușa Inkeri, care o crescuse după pierderea părinților. Mătușa este cea care-i povestește despre moartea ciudată și nerezolvată a Helenei, o fată din sat, sugerându-i că ar putea să scrie fie un articol fie o carte bazată pe poveste.

  Saanei i se pare un subiect incitant și începe să cerceteze vechi relații, discută cu mama fetii, cu oamenii din sat, cu ziarista care a scris articole în acel timp. Așa află despre “fetele repezisului”, despre grupul secret de patru prieteni ai baronului, care-și spuneau “cei patru regi”, despre istoria castelului și a locurilor, multe poveșți spuse de Riku. În același timp la Suomenlinna, o insulă legată de țărm printr-un tunel, este găsit un cadavru și Echipa de la Divizia de Crime Violente din Helsinki este chemată.

  Cadavrul este găsit în zona numită “Poarta Regelui”, fusese lăsat la vedere. Vor descoperi multe zgârieturi pe cadavru, urme de legare, și la autopsie se va constata că a murit efectiv înnecat deși, hainele nu-i erau ude. Victima a fost ținută efectiv cu capul în apă, iar pe testicule avea o arsură făcută cu un fier înroșit, un semn care arăta ca o coroană. Totul conduce spre o răzbunare, dar și un ritual, acum echipa trebuie să afle cine este mortul, ce semnifică locul unde a fost găsit și mai ales felul în care a fost ucis. Victima era patronul unei mari firme de publicitate, un tip care iubea petrecerile și fetele tinere. Încep cercetările la locul de muncă al mortului, discuții cu prietenii și angajații.

  Apare al doilea cadavru, un bancher, lăsat la “Poarta Regelui” din Hartola. Modul de operare este același. Cercetările scot la iveală o viață secretă și o legătură a mortului cu prima victimă.

  Între timp Saana o caută pe cea mai bună prietenă a Helenei, și așa ajunge și la soția bancherului mort, pentru că Johanna fusese fiica lui și plecase de acasă după moartea prietenei ei. Soția bancherului găsește ascunse un teanc de fotografii indecente, făcute unor fete într-o tabără de Confirmare. Dar Saana are parte și de surprize neplăcute – ca bilețelul găsit pe bicicletă, semn că cercetările ei deranjau persoane din sat. Sunt și surprize plăcute pentru că niște prieteni comuni îi fac cunoștiință cu Jan, care se va dovedi a fi șeful echipei de cercetări. Așa aflăm despre viețile investigatorilor, problemele lor familiale, prieteni, iubiri și povestea de dragoste care se va țese între Saana și Jan.

  Cercetările continuă cu și mai multă îndârjire mai ales că apare și al treilea cadavru, preotul parohiei descoperit chiar de Saana în biserică. Iar comisarul Mertanen suflă efectiv în ceafa echipei, prezent la fiecare pas, dorind să știe fiecare mișcare a acesteia și fiecare descoperire, lucru nemaiîntâlnit până atunci.

  Ce îl motivează pe Mertanen? De ce se comportă ciudat?

  Încet, încet, cu răbdare, corelând descoperirile Saanei cu cercetările lor, echipa face legătura între victime, află amănunte despre taberele de confirmare și ce se întâmplă acolo, despre “fiicele repezisului”, despre rolul victimelor în viața fetelor, și ce se întâmpla la castel. Ajung la concluzia că dacă era conform bibliei despre “cei patru regi” mai urma o victimă.

   Dar cine este al patrulea rege? E o potențială victimă sau criminalul?

  Este cu atât mai interesant cu cât în paralel cu capitolele referitoare la ancheta din prezent, avem intercalate capitole cu pagini din jurnalul Helenei, scrise acum 30 de ani. Pagini în care Helena povestete despre viața ei, ce simte, cum l-a cunoscut pe baron, pe “fetele repezisului”, întâmplări din tabără și primul iubit, dar totul se termină cu seara primului bal Venețian la care participă la castel. Cercetările echipei de investigații vor devoala toată povestea sordidă, explicând nu numai moartea Helenei ci și a altei fete, dispărute înaintea ei, și elucidează și dispariția baronului.

  Cine este al 4-lea rege- victimă ? Ce s-a întâmplat cu baronul? Cum au murit și de ce Helena și cealaltă fată? Ce rol au avut cei patru regi? Cum s-au folosit de tabere? Cine este ucigașul care acum răzbună victimele? Ce-l motivează? Ce se întâmplă cu el? Ce se întâmplă cu Saana și Jan? Cum continuă viața celor din echipă și a sătenilor?

  Veți afla totul citind cartea.

  Este o poveste tulburătoare pentru că nu-ți vine să crezi ce poate “coace” o minte bolnavă, dar și credința că ești deasupra legilor, că poți hotărî soarta cuiva după bunul plac, numai pentru că ai o funcție sau un statut social.

  Așa că dacă vreți să aflați toate amănuntele, toți pașii investigației și totul despre viața personajelor citiți cartea.

Recenzii cărți

blog tour
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Când regele moare

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.