Cartofi cu somon afumat și ricotta – Clătite de dovlecel cu telemea – Ciorbă de ștevie
Cartofi cu somon afumat și ricotta – Clătite de dovlecel cu telemea – Ciorbă de ștevie
Aperitiv: Clătite de dovlecel cu telemea (Iliuţa):
- 500 g dovlecel răzuit se amestecă cu 100 g telemea, 2 ouă, 50 g făină de grâu, sare după gust, piper, boia iute, 3 căței de usturoi răzuiți, o ceapă verde tocată feliuțe și 50 g unt topit.
- formăm clătitele din aluatul obținut, le așezăm într-o tavă pentru cuptor, tapetata cu hârtie de copt.
- se lasă pentru 20-25 minute la cuptorul preîncălzit la 180 grade.
2. Ciorbă de ștevie (Vero)
- se pune apă la fiert cu 100 de grame costiță afumată tăiată mărunt, după 15 minute se adaugă ștevia și condimentele: piper, delicat, sare.
- când e fiartă se sparg ouă întregi în zeamă.
- se pune într-o tavă puțin ulei, o ceapă mărunțită se dunstuie cu o lingură de făină , puțină boia și un pahar mare de lapte.
- se pune prăjeala în oală, se mai fierbe 5 minute după care adăugăm frunze de leuștean, pătrunjel, 3 linguri de smântâna frecată cu puțină apă rece .
- oprim focul și adăugăm o lingură de oțet
3. Cartofi cu somon afumat și ricotta (Iliuţa):
- se pun la fiert 6 – 8 cartofi tăiați cubulețe .
- pentru o aromă plăcută adăugăm în apă rosmarin, 3-4 căței de usturoi și sare după gust. -după fierbere lăsăm cartofi să se răcească pentru 10 minute și adăugăm 2 – 3 cepe verzi tăiate feliuțe, 150 g ricotta, 100 g somon afumat tăiat feliuțe subțiri, piper negru , puțin ulei de măsline și busuioc verde tocat mărunt.
- amestecăm bine compoziția.
- la final punem măsline și opțional cubulețe de telemea.
- se pot servi cu salată verde.
- Sunt delicioși!
4. Prăjitură (televizor):
- 1/2 kg făină+1 pachet de margarină rama+gălbenușul de la 2oua+250 gr zahăr+zeama de la o lămâie și 1praf de copt+se frământă cu câtă smântână cuprinde să fie un aluat potrivit
- se împarte aluatul în 2,în jumătate se pune cacao
- se fac două foi coapte pe dosul tăvii
- se coace un pișcot simplu din 6 ouă+6 linguri de zahăr+6 linguri făină+puțin praf de copt
crema :1/4 lapte se pune la fiert
-1/4lapte rece se freacă cu 4-5 linguri de făină și 3-4 pliculețe de zahăr vaniliat
- se toarnă compoziția în laptele care fierbe,se amestecă bine până se îngroașă,
-apoi se lasă puțin să se răcească
- se mixează 200 gr unt cu 300 gr zahăr pudră să fie ca o spumă,
- amestecăm cele două compoziții
- montăm prăjitura:foaie+cremă+pişcot+cremă+foaie = deasupra presărăm zahăr praf
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri