Cavalerii Timpului -Inițierea – Volumul I – Mirela Oprea

Cavalerii Timpului -Inițierea – Volumul I – Mirela Oprea

Cavalerii Timpului - Inițierea
Literaturapetocuri autori români

   Cavalerii Timpului – Inițierea – Volumul I – Mirela Oprea – recenzie carte

Trilogia Cavalerii Timpului

Inițierea  

Autor: Mirela Oprea

Editura Tritonic

Colecția Cașmir

Anul apariției: 2018

Număr pagini: 312

   Inițierea – Cavalerii Timpului – Volumul I

    Omul este o ființă complicată și complexă. Aspectul fizic ne leagă și este poate singura asemănare, căci dincolo de imaginea exterioară se ascund laturi ale caracterului care pot distruge acest legământ lăsat de puterea divină. În ciuda prezentării frumoase al acestui exterior, prins la interior poate fi un individ neprietenos, întunecat. Acele umbre țes în jur un maleficiu greu de îndepărtat.

   Primul volum al seriei Cavalerii Timpului aș putea să îl denumesc un manifest împotriva răutății, manipulării și răzbunării, fumuri care îneacă tot mai mult societatea. Mirela Oprea nu doar încearcă să inspire seninătatea și sentimentul binelui, ci și reușește cu desăvârșire să ne trezească în minte și în suflet optimismul că putem schimba lumea prin credință și iubire. Rar s-a întâmplat ca într-o lectură să simt vocea și prezența autorului atât de pregnante, cartea de față fiind mai mult decât o poveste împletită cu suspans și acțiune, implicând și o puternică introspecție și o stare de reflecție. Nu vă lăsați captați doar de coperta frumoasă și ideea unei povești cu „cavaleri”, pentru că în rândurile scrise de Mirela Oprea se compune o adevărată învățătură și sub forma unui basm încântător rătăcim cu gândul în locuri autohtone cu istorie fantastică.

„Tot ce îmi doresc este să fiți „Cavaleri ai timpului”: ai prezentului, ai viitorului, dincolo de spațiu și timp, și mai ales dincolo de tot ceea ce este limitat omenește.”

   Ela s-a dezvoltat ca persoană în temeiul binelui și corectitudinii. Și-a dorit să insufle și celorlalți aceste sentimente și să îndepărteze greutățile ce apasă pe suflet printr-o metodă ce implică chibzuință și credință. Accesând o pace interioară, o legătură cu elementele naturale, a dobândit o putere nemaiîntâlnită, capabilă să se folosească de energia pământului, a aerului, a apei, a focului. În fața unui pericol iminent, căreia singură nu îi putea face față, Ela instruiește și face echipă dintr-un grup pestriț de personaje. Vampirii Peter și Reno, vârcolacii Gerry, George și Rachel, asiaticul Chan, tânăra Pari, indianul Mahi, rusul Igor, americanii Logan și David. Alături de Miron, partenerul ei, Ela și-a adunat „cavalerii” cei mai capabili într-un cadru misterios, la castelul lui Dracula din Transilvania. Ceea ce tânăra le prezintă invitaților ei pare a fi o glumă, însă, se lasă pe rând convinși să parcurgă testele.

   Impresionați de puterea Elei și câte pot dobândi, cei din grup îndură zile în pădure, hrănindu-se doar cu frunze și rădăcini, dormind pe pământul tare, ca apoi să fie izolați în întunericul unei peșteri, fără surse de hrană, doar „cu voință nestrămutată și credință că vei reuși.” Pentru a putea accesa acea „magie” promisă, membri grupului trebuiau să atingă un prag de armonie între simțiri, minte, suflet, fapt nicidecum ușor pentru personajele vulcanice și măcinate de sentimente sumbre.

   Dezvăluirea cauzei pentru care au fost antrenați le provoacă fiori reci. Un animal feroce, cu privire tenebră vânează împrejurimile și pare de neoprit. Se mișcă precum o umbră și îi iscodește. O apariție diavolicească ce se hrănește cu frică, ură și dorințe de răzbunare, care instigă la cele mai negre gânduri, întruchiparea răului, este plăsmuirea omenirii ce se degradează prin sentimente negative. Singurii capabili să salveze lumea de această făptură fac parte din echipa Elei. Lupta va fi crâncenă și doar cei care vor înțelege cum să privească fiara în ochi, vor avea și arma de a o învinge.

   Acțiunea cărții este bogată și se răsfrânge în mai multe planuri, multe dintre ele rămânând un mister și poate plănuite a fi dezvoltate în volumul următor al seriei. Necunoscutele din poveste fac oarecum să se piardă din dinamismul lecturii și lasă impresia ca fiind fragmentată, dificil de înțeles pe alocuri. În prima parte are un ritm greoi, în care detalii esențiale sunt prezentate succint, dar prind contur în cealaltă jumătate a cărții și te țin cu sufletul la gură.

   Ceea ce mi s-a părut complet fascinant a fost subtextul întregii cărți. Lupta dintre bine și rău, basmul clasic, a fost adusă în prezent, unde recunoaștem societatea meschină în care trăim. Frica de Dumnezeu a fost îngropată adânc printre invidii, gelozii, jocuri de putere care au sufocat iubirea, compasiunea și noblețea. Lumina și întunericul duc o luptă veșnică, însă, noi refuzăm să ne deschidem mintea și sufletul binelui. Mirela Oprea pune pe hârtie îndemnul ce trebuie să ajungă la inima tuturor și credința că putem schimba viitorul.

   Prin personajul Elei autoarea a transmis o stare Zen, dacă aș putea-o numi așa. Identificăm vocea scriitoarei cel mai bine în frazările puse pe seama Elei și cuvintele au un impact surprinzător. Personaje principale sunt toate numele întâlnite de-a lungul poveștii, narațiunea trecând prin puncte diferite de vedere. Se desprind de acțiunea centrală și relații interesante de iubire, pentru că între oameni și vârcolaci sau vampiri scânteile dragostei aprind ceva zâmbete. Dacă între Peter și Pari, David și Ela relațiile sunt incerte, Logan și Rachel punctează pentru cupluri. Tot la capitolul zâmbete se compun și dialoguri între personaje care sunt menite să destindă atât atmosfera încordată din acțiune, cât și starea cititorului de concentrare.

– Ptiu, ție chiar îți este frică de Dracula… Te sperie cumva ideea că ai să dai nas în nas cu fantoma lui?

– Taci! șuieră Logan. Nu-i pomeni numele. Aduce ghinion.

– Fir-aș să fiu… marele luptător se teme de un… strigoi?

– Du-te dracu! se rățoi Logan, prefer să văd cu ce mă lupt…”

„- Măiculiță, spuse Logan brusc, iar Reno încremeni.

– Ce este? interveni David somnoros.

– Tu ai văzut ce dinți albi are ăsta? își îndreptă privirea spre Reno. Cu ce dracu’ te speli pe dinți?

– Am să-ți împrumut și ție, răspunse Reno liniștit pentru a doua oară.

Ce?

– Pasta de dinți.”

   Inițierea Cavalerilor Timpului se ridică dincolo de așteptările unui roman fantastic, antrenant, palpitant, romantic, căci pe lângă toate aceste atribute are și altele la fel de interesante. Fiecare personaj are o caracteristică aparte care rezonează cu cititorul și plasează rolul lor în poveste. Ela este ghidul aflat mereu în preajmă în caz că e nevoie de ajutor, dar manevrează situațiile cu măiestrie pentru a crea calm în haos. Binele învinge întotdeauna, așa cum o face și iubirea necondiționată. Mirela Oprea prin scrierea sa ne invită să luăm parte la scene intrigante, suflate cu mesaje puternice și să ne facă atât curioși de continuarea seriei cât și de cărțile sale, în general: Falsă identitate, Blestemul moștenirii, Dragoste eternă, Duelul inimilor.

„[…] Voi toți sunteți picătura în marele ocean al bunelor intenții pentru slujirea cauzei. Sunteți redeșteptarea cu adevărat a conștiinței. Trezirea iubirii, a respectului care nu poate fi impus, indiferent ce se spune despre el. El doar se câștigă. Cu dăruire. Cu dragoste. Cu modestie. Este acțiunea supremă la care intenționat ne angajăm și, vă rog din suflet, pe voi toți, să aveți credință nemărginită în propriile puteri. Credința că veți reuși, iar generozitatea și pacea existenței omenești va dăinui pe vecie. Pentru că, fie că vrem sau nu, ținem în palmă IMENSITATEA și ne atârnă pe umeri ETERNITATEA, pe care trebuie să le predăm urmașilor noștri. […]”

Cartea Cavalerii Timpului – Inițierea – Volumul I – Mirela Oprea poate fi comandată de pe site-ul Editura Tritonic

Verifică disponibilitatea cărţii – în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

 

Inițierea
 Cavalerii Timpului - Volumul I - Mirela Oprea

Cavalerii Timpului – Inițierea – Mirela Oprea – autori români

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

18 COMMENTS

  1. Ce bine ca am pus mana pe cele doua volume. Recomandarea ta a venit la fix, ma tot gandeam cw-as putea sa citesc in vacanta.

  2. desi nu pot spune ca ar fi genul meu de carte, nu mai zic nimic pana n-o citesc! am obiceiul sa ador carti care inainte sa ma apuc de ele nu le-as fi apreciat neam!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.