Pierdută pentru totdeauna de Amy Gentry

Pierdută pentru totdeauna, de Amy Gentry – Editura Paralela 45 – recenzie

Pierdută pentru totdeauna

Good as Gone

Amy Gentry

Traducere: Silvia Sbârnă-Bogaciu

Număr pagini: 252

Editura Paralela 45

   Pierdută pentru totdeauna de Amy Gentry thriller.

   Amy Gentry scrie cronici literare și eseuri pentru Chicago Tribune, Salon, Paris Review, L.A.Rewiew of Books și Austin Chronicle. Pierdută pentru totdeauna, primul sau roman este bestseller în America. Are un doctorat în limba și literatura engleză obținut la Universitatea din Chicago și trăiește în Austin,Texas.

  Când am primit această carte m-am gândit la un thriller lejer, fără a mă scoate din zona mea de confort. Povestea acestei cărți se face pe două planuri: prezentul în care o tânără palidă apare după opt ani, reîncercarea familiei de a merge mai departe chiar dacă cu îndoieli, și trecutul în care apare răpirea tinerei Julie, vina mezinei de a vedea tot și a nu da alarmă, multiple fațete și identități false sub care a trăit Julie.Tot nu am fost convinsă la final cine e până la urmă tânăra reîntoarsă sau am fost, dar am refuzat să cred că toate sau așezat ca într-un puzzle, fiind o surpriză uriașă pentru mine.
   Cert este că nu prea am rezonat cu acest subiect din carte. Poate de vină a fost și autoarea și prezentarea ei foarte realistă a personajelor și durerea care răzbate prin fiecare filă a cărții. Acest subiect de carte unul foarte actual, iar dramele prin care trec cei rămăși din familie, dar mai ales persoanele răpite sunt perfect creionate. Eu de obicei nu citesc dramă, thrillere, da… îmi plac, dar până acum am reușit să mă detașez de fiecare subiect în parte, însă în această poveste am simțit pur și simplu durerea prin care au trecut victimele, ura criminalului și violarea repetată, privarea de libertate…multe alte atrocități îndurate. Privind înapoi, îmi dau seama ce a declanșat multitudinea de nume și personalități sub care s-a ascuns Julie.
   Pentru prima dată am urât credința unora oarbă în Dumnezeu și încrederea că tot ceea ce pățesc,fac sau simt este ceva normal, plăcut Domnului. Manipularea prin credință a criminalului, încrederea tinerelor că așa ar trebui să fie pedeapsa divină sau răsplata după caz, m-a lăsat fără aer, mintea mi s-a bulversat de asemenea comportament și asemenea patimă.
   Am urat la fel de mult și necomunicarea dintre părinți. Eu zic că lipsa de informații, nevoia de a fi plăcut, de a descoperi lucruri interzise, a dus la această răpire. Dacă mama, ca profesor doctor și tatăl contabil, ar fi vorbit deschis și ar fi răspuns întrebărilor la timp…Julie nu ar fi fost răpită.
   Destul despre ce m-a deranjat și ce nu pe mine, poate unora le-a plăcut, așa că vreau să vorbesc despre personajele acestui thriller.
O familie aparent fericită, doi părinți cu slujbe bune, două fiice tinere și o noapte de coșmar pot transforma totul într-o secundă.

,,La capătul culoarului, forma dreptunghiulară tremura, o crăpătură tenebroasă deschizându-se în lateral. Ușa de la camera lui Julie se mișcă spre interior, patru degete mari erau prinse de ea.
Fără să se gândească, Jane se ascunse iute în dulap și trase ușa după ea. Degetele alea erau mult prea sus pe ușă ca să fie ale lui Julie, și prea mari ca să fie ale mamei.
 Trezește-te! Trezeste-te!, își spuse Jane, dar nu se întâmplă nimic.Totul era înghețat, inclusiv ea, ca într-un vis. Doar Julie și bărbatul continuau să se miște. Foarte încet, dar erau aproape de camera ei. Janie deschise gura pentru a țipa.
Apoi Julie o văzu.
Jane își înghiți țipătul în timp ce Julie se uită direct către ascunzătoarea ei din dulap. Jane o privi disperată, rugând-o din priviri să-i spună ce să facă, fiind pregătită să asculte, să urle sau să plângă, ori poate chiar să râdă dacă totul nu era decât o glumă.
Fata și bărbatul trecură de ușa ei fără să se oprească și Jane înțelesese de ce Julie mergea așa de înțepenită; bărbatul o amenința cu un cuțit mare și ascuțit. Jane simți că o împunsătură între omoplați și ochii i se umplură de lacrimi.”

 
   Nu doar fiica răpită e pierdută și de negăsit, la fel îi se pare mamei și despre Jane fiica martoră la răpirea surorii sale. Vina de a nu reuși ore bune să iasă din dulap și să dea alarma, o va face să se învinovățească constat. La această vină, mama are o contribuție majoră, nu poate să o ierte pe mezină că a văzut ce s-a întâmplat și nu i-a trezit mai repede. Știe că greșește față de Jane, dar anii au trecut, prăpastia dintre cele două s-a adâncit treptat. Plecarea la o facultate cât mai departe de casă spune multe despre nevoia de a fugi cât mai departe de coșmarul copilăriei.
 
   Când după opt ani lungi, apare o tânără la ușa casei pretinzând că este Julie, toți o vor primi cu brațele deschise. Nevoia de normalitate vor face din această familie să o accepte fără rezerve pe tânăra apărută, dar și să îi înghită povestea răpirii ei. Chiar dacă versiunea fetei este oribilă, povestea are lacune, iar adevărul poate fi mult mai dureros. Când apare un detectiv și va dori să vorbească cu mama fetei, când acesta îi va sădi îndoieli în privința adevăratei identități a lui Julie…totul o ia la vale. La o vizită la camera de gardă, soldat cu un avort spontan din partea lui Julie, apar unele discrepanțe în povestea lui ei…cine e. Gretchen, Charlotte, Karen, Mercy, Starr, Violet? De ce Julie va pleca la o biserica și va sta cu orele în fața ei, în loc să se afle la orele de psihiatrie?
  Acum o să asistăm la multitudinea de personaje care mă va lasă cu îndoieli serioase…
 
   Avem o Gretchen, care cântă prin baruri, supravegheată foarte strict. Pentru a fugi va apela la Cal și bunătatea lui. Acesta o va duce la apartamentul său. Copilul lui Julie avortat este rodul relației cu acest bărbat. De ce s-a întors drept Julie dacă avea sentimente bune pentru Cal?
   Violet este un alt personaj feminin, pe care îl găsim în casa Linei, o lesbiană. Aceasta o scoase pe Violet din slujba de la barul de striptese. La Lina este de peste un an, în care incertitudinile se manifestă prin schimbarea constantă a culorii părului. Va ajunge să cânte muzică folk prin cafenele.
 
Starr este o  dansatoare de striptese la Blacke Rose.
 

,,Nici măcar nu fusese nevoie să se dezbrace pentru a primi locul de muncă, ci doar să-i arate lui Gary, un tip înalt și slab cu o mustață de hipster, o dovadă că avea 21 de ani.
El i-a explicat că îi dădea timp pe scenă în fuctie de numărul de băuturi cumpărate de clienți: la zece băuturi, un dans pe scenă, la douăzeci, două și așa mai departe. Dacă nu avea destule băuturi achiziționate, trebuia să le plătească ea, la finalul programului, din banii scoși din lap-dance și din banii primiți pentrul dansul pe scenă – după ce le dădea bacșișul celor de la bar, de la intrare, ospataritelor și celor de la securitate.”

 
Opt luni de zile a lucrat la Black Rose.
   Pentru a fi Mercedez Rodriguez e nevoie de puțină muncă ca menajeră la un motel și de geanta colegei sale.
  Karen este o față plasată temporar la o familie care și-ar fi dorit un copil al lor…dar orice rol ar fi jucat Karen, este doar pentru a fi destul de mare că să plece. Când ar fi avut șansa să fie adoptată, să urmeze un colegiu, o slujba, o viață de familie, s-a decis să plece în Portland, acolo unde auzise ea de numărul mare de cluburi de striptese.
   Cine este Charlotte? Găsim o fată cu acest nume într-un sediu al poliției, într-un interogatoriu despre prostituție și posibil peste…Această fată va merge la orfelinat și va petrece un timp acolo sau este victima ucisă în buncăr acum șapte ani? 
Baby va fi pentru o perioada scurtă de timp numele unei fete care a fost obligată la primul ei avort. Descrierea durerii, pentru ceva ce nu conștientiza ce poate fi. Ceva mult mai dramatic se petrece.
 
   Cred că ați observat cum avem descrescător vârstei, diverse nume. Când vom ajunge la Mercy și la Ruth, cruzimea capătă o nouă fațetă pe cât de grotească pe atât de reală. Nu voi povesti mai departe ce se întâmplă, aceasta este partea care m-a marcat profund.
  Vă las pe voi să aflați cum poate supraviețui sau nu o victima a rapiiri, a sechestrari, a abuzului sexual în ceea mai urâtă formă.
Va reuși familia să rămână unită? Vor fi iertate greșelile trecutului?

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Paralela 45

Recenzii cărți

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Pierdută pentru totdeauna de Amy Gentry thriller.

8 COMMENTS

    • Ma bucur ca ai rezumat cu ce am prezentat!O carte dureroasă,pe atat de reală! Tu stii ca eu nu prea citesc genul acesta….ma lăsat fără aer in gât!

    • Cu plăcere Iasmy! Multumesc editura Paralela 45 pt ocazia de a citi o carte foarte diferită de genul meu!

  1. Chiar că e interesantă! Îți e teamă să o citești, și totuși curiozitatea nu îți dă pace. Aș vrea și nu as vrea să o citesc. Mulțumesc pentru recomandare, Nicoleta!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.