Cei uitați de David Baldacci

Cei uitați, de David Baldacci – Editura Rao – recenzie

Cei uitați

The Forgotten

David Baldacci

Editura Rao – 2020

Traducere Andra-Elena Agafitei – Lingua Connexion

Număr pagini: 535

“Cartea a două din seria John Puller”

  Cei uitați de David Baldacci – thriller – polițist.

   ”Noi aventuri ale personajului John Puller, agentul special din Comandamentul Armatei SUA, care este implicat într-un caz complicat cu legături personale. Este unul dintre cei mai buni soldați pentru soluționarea unor cazuri deosebit de spinoase, dar de această dată va trebui să se confrunte cu o anchetă care privește moartea unei rude. Mătușa lui Puller moare în Paradise, un orășel din Florida plin de turiști și de localnici în vârstă. Poliția locală a clasificat cazul ca un accident, însă mătușa îi scrisese tatălui lui John, cu puțin timp înainte de a muri, mărturisind că în Paradise nu era totul liniștit și plăcut și că orașul ascundea mai multe secrete.”

  Cartea pornește în forță cu mai multe lucruri care se petrec cam în același timp.

    O barcă care ducea peste 30 de oameni, condusă de căpitan și 4 oameni ai lui, ajunge cu întârziere la platforma unde trebuia să predea încărcătura. Ajunge cu greu, predă încărcătura, dar cei de pe platforma îi ucid pe căpitan și oamenii lui, pentru că în afacerea asta nu erau permise nici un fel de întârzieri: ”punctualitatea nu era doar o virtute, ci părea a fi și o necesitate.”

   În Golful Mexic erau mai multe platforme petroliere dezafectate, dar companiile  nu le desfintaseră  în întregime, lua prea mult timp și era costisitor, așa că rămăseseră acolo părăsite, iar traficanții le foloseau ca puncte de adunare a “sclavilor”, oameni răpiți din locurile lor. Îi verificau, îi “sortau”, împărțindu-i pe culori, pentru a fi folosiți în diferite moduri: unii urmau să lucreze la câmp, în case, în bordeluri, sau să transporte droguri. În esență toți deveneau “sclavi” și nu aveau curaj să riposteze deoarece traficanții  îi amenințau că le distrug familiile rămase în sate.

   În grupul  adus de căpitan era și un tip masiv, dar agil care riscă și se aruncă în ocean. Gardienii încearcă să-l împuște, dar renuntă convinși că va fi hrană pentru rechini.

  Omul ajutat și de o barcă de pescari ajunge pe mal în Paradise, locul în care voia de fapt să ajungă. Nu se gândise că va ajunge așa, planificase să vină cu avionul dar o clipă de neatenție și răpitorii îl tranchilizaseră, hotărând că va valora mult pe piața de sclavi.

   Uriașul, care-și spunea Mecho, își caută sora și verișoarele răpite dintr-un sătuc de munte din Bulgaria. Le căuta de aproape doi ani și acum găsise locul în care trăia  unul dintre capii afacerii, care se pare că era în legătură cu un mare șef de cartel Columbian.

   În Paradise, Betsy Puller Simon, o bătrânică atentă și cu mintea agilă, pune la poștă personal o scrisoare pentru fratele ei, Generalul  John Puller senior, aflat la un cămin al veteranilor. Se întoarce acasă și este găsită a două zi innecată în fântâna artizanală din curtea casei.

   Scrisoarea era de fapt pentru  tânărul John Puller, agent al Diviziei de Investigații Penale, al armatei. Acesta era mai tot timpul pe drumuri anchetând sau împiedicând crime ce implicau militari. Fratele lui, fusese maior în Forțele Aeriene, dar fusese judecat pentru trădare și închis. Tatăl lui, generalul, avea rare momente de luciditate, mai mult trăia într-o lume a lui, unde reacționa doar la comportament militar. Întors după câteva zile libere, luate după o misiune dificilă, John este sunat de fratele lui. Acesta fusese sunat de la cămin  de tatăl lor care voia ca fiul lui mai mic să-l viziteze urgent.

   La  căminul-spital John primește scrisoarea mătușii sale și promite să meargă să vadă ce se întâmplă. Mătușa scria că în Paradise se întâmplă noaptea lucruri ciudate și mai ales că oamenii nu sunt ce par a fi.

   Ajuns în Paradise John află că mătușa lui este moartă, este chiar dus la poliție până își demonstrează  identitatea. Nu-l pot împiedica să cerceteze casa sau corpul mătușii pentru că actele lăsate la avocatul bătrânei dovedesc că el este moștenitorul.

   În seara morții mătușii lui este ucis pe plajă un cuplu de bătrâni, soții Storrow, prieteni cu Betsy. Mai mult jurnalul ei dispăruse și deși mergea ziua cu un taxi, seara își folosea propria mașină, mereu pe o distanță cam de 8 km, deci până la plajă.

Ce căuta oare sau ce văzuse?!!!

   La început ostil șeful poliției Bullock îl va ruga mai apoi, la găsirea cadavrelor celor doi soți, să-l ajute la cercetări. Singura care îl ajută de la început este polițista Landry, ea  pare a-l crede și a-l aprecia și ca anchetator și ca bărbat.

   La hotel John este atacat de cei pe care-i împliedicase să violeze o tânără. Norocul lui că în camera de alături stătea Mecho care-l ajută să scape de atacatori. Cum nu mai putea sta la hotel John acceptă invitația politistei Landry de a sta la ea în camera de oaspeți o noapte.

   John este intrigat de casa ei, cam scumpă pentru o polițistă, de anumite aluzii din comportarea ei, dar păstrează distanța și menține o relație pur prietenească. În noaptea când doarme la Landry mașina lui Lampert, cel mai bogat om de pe insulă, este aruncată în aer și John vede urmele uriașului care-l ajutase, dar păstrează tăcerea.

   Moartea lui Cookie, vecinul mătușii lui, prieten și cu ea și cu soții uciși, îl determină să cerceteze anumite lucruri. Așa află că avocatul bătrânilor de pe insulă fură cu ajutorul terapeutei unele lucruri de valoare și apoi modifică actele.

   Apoi realizează că cei doi tipi care-l urmăreau nu erau ucigași, ci agenți ai Poliției Columbiene. Iar soția asociatului lui Lampert era polițistă sub acoperire, locotenenta Diaz din Poliția Columbiană.

   Are nevoie de ajutor și ia legătura cu relațiile lui din armată. Julie Carson, general în armata S.U.A., și prietena lui, își ia câteva zile de concediu și i se alătură.

   Apoi lucrurile se precipită, verișorii mai mici ai fetei salvate de el sunt răpiți. John și Julie interceptează un transport, dar în timpul urmăririi sunt atacați și depășiți numeric, sunt gata să fie împuscati. Sunt salvați de locotenentul Diaz și Mecho, dar transportul dispare.

   Toți patru pun cap la cap tot ce știu, Julie cere niște lămuriri și de la oamenii ei și-și dau seama că “sclavii” au fost duși înapoi pe platforma de unde evadase Mecho.  John își mai lămurește și pune la locul lor piesele de puzzle și-și dă seama că traficanții au o cârtiță la poliția din Paradise.

   Se hotărăsc să meargă toți patru pe platformă să salveze oamenii, John o cheamă și pe polițista Landry cu ei, iar Julie cere ajutorul armatei și al pazei de coastă, totul făcut discret pentru a nu “transpira” nimic.

Vor reuși să salveze oamenii?

Își va găsi Mecho rudele?

Care este trădătorul-polițistul corupt?

Cine i-a omorât pe Betsy Puller și pe soții Storrow?

Îi va salva John pe copii? Cum îi va ajuta pe ei și pe bunica lor?

Îl vor prinde pe Lampert?

Ce vor hotărî să facă cu el?

Sunt numai câteva întrebări la care veți afla răspuns citind cartea.

   Sunt încă multe de spus și de deslușit. Cartea este plină de dialog, acțiune, urmăriri, crime, trădări, ură, indiferență, lăcomie, sete de putere, adrenalină la cote înalte.

   Trebuie, ca de altfel la orice carte a lui David Baldacci, să vă rezervați timp pentru citit pentru că nu o veți putea lăsa din mână.

Și da…este așa cum spun și păreri avizate:

Genul de carte pe care doriți să o terminați într-o singură noapte. Ritmul lui Baldacci este neobosit și proza lui condensată.”-Richmond Times-Dispatch

Baldacci este un maestru … Dezvăluirea finală îi va surprinde chiar și pe dependenții de thrillere.”-Associated Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

recenzii cărți thriller

Cei uitați de David Baldacci – Editura Rao – recenzie

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

9 COMMENTS

    • Toate cartile lui Baldacci au un stil alert si mult dialog si actiune,cred ca-ti vor placea.

    • Alina Baldacci are inclusiv o serie fantasy,vezi in lista de carti.Dar cred ca ti-ar placea si cele de actiune

  1. Un nou roman incitant ! Felicitări pentru frumoasa recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.