Cerberus de Marius Albert Neguț – Editura Polirom – recenzie

Cerberus de Marius Albert Neguț – Editura Polirom – recenzie

Cerberus de Marius Albert Neguț

Cerberus, de Marius Albert Neguț – Editura Polirom – recenzie

Cerberus

Marius Albert Neguț

Editura Polirom – 2020

EGO proza

Număr pagini: 268

   Într-o discuție cu Marius  i-am spus că nu obișnuiesc să citesc cărți fantassy – „nu mă prind”, iar el mi-a replicat că nu  le vede rostul atâta timp cât există  atâtea subiecte  de viață reală peste tot în jurul nostru. A dovedit-o cu fiecare roman publicat, culminând cu “Cerberus”.

  “Deși numele acestui roman trimite cu gîndul la mitologia greacă, povestea lui Marius Albert Neguț este una cît se poate de actuală și posibilă. Cu precizie și vădită aplecare spre detaliu, autorul ne arată o lume ale cărei caverne par să înghită tot ceea ce înseamnă puritate, inocența, naivitate. Astfel, cel mai negru scenariu pe care și-l poate imagina un părinte prinde viață și, odată declanșat, lasă porțile Hadesului larg căscate. Însă iubirea părintească n-are limite și transcende timpul și spațiul, pornind într-o misiune de salvare ce pune întregul univers în mișcare. Cerberus este o călătorie în Infern la capătul căreia rămîi cu spaima unei amenințări ce va plana mereu deasupra lumii.” (Camelia Cavadia)

  Sigur, titlul te duce cu gândul la mitologie, la temutul câine care străjuia porțile Hadesului, cu sarcina de-a nu lăsa pe nimeni să iasă de acolo.

  Aici, metaforic, cerberus este tatăl care vrea să-și apere fiica cu orice preţ de toate pericolele vieții, lucru pe care știm cu toții că nu-l poate face niciun părinte.Oricât am încerca să întâmpinăm și să înfrângem greutățile din viața copiilor noștri, n-o putem face. Sau cum zic eu, “fiecare are locul lui de dat cu capul”.

   Pe Albert, eroul principal, atmosfera din cartierul în care a crescut, nevoia de a-și lua viața în propriile mâini, lucrurile bune, dar și greșelile făcute, întâlnirea iubirii, dar mai ales pierderea ei, anii  petrecuți după gratii, îl determină să-și pună fata pe un piedestal, s-o apere de orice nor, să vrea ca ea să se realizeze și să aibă o altă viață.

  Știe cum gândesc băieții (doar a fost și el tânăr, golan chiar)… Mai mult, știe că unii dintre ei trăiesc exploatând fete și femei. Așa că-și protejează fata, uitând că ea este la vârsta primelor iubiri și dorințe.

  Mara se simte ca într-o cușcă. Vrea să fie și ea ca fetele de vârsta ei… Întâlnirea cu Milano o determină să mintă, să se ascundă de tată, ba chiar să fugă de acasă. Inocența, naivitatea vârstei o împiedică să înțeleagă că Milano, sfătuit de Ador, o atrage în capcană și, visând la viața viitoare alături de iubit, pleacă să lucreze la un hotel din Turcia.

Sau cel puțin, așa crede…

  Milano, un tânăr necăjit, cu o liotă de frați vitregi cu care împarte o cămăruță amărâtă de apartament, sigur că-și dorește mai mult.

  Ador – care are și el o poveste de viață interesantă – profită de dorința tânărului, corupându-l. Amândoi complotează, fapt concretizat în vânzarea Marei. Cea care o cumpără pe fată este Vera, o româncă căsătorită cu un kurd – patron al unui bordel din Istanbul.

  Astfel, pe lângă Vera, în viața Marei pătrund: Ziryan – șeful unei grupări mafiote kurde și Ajar – omul lui de încredere -, care o vrea pe fată doar pentru el.

  După o perioadă de deznădejde Albert, ajutat de prietenii lui, îl găsește pe Milano, află povestea sordidă, rolul lui Ador (îl pedepsește oare?) și ia drumul Turciei. Luptă din răsputeri, iar ritmul romanului devine trepidant. În tentativa sa de salvare a Marei este ajutat de Maria, recepționera unui hotel de pe malul Bosforului (oare, ce va fi între ei?) și de părintele Panuftie, personaj insolit care încearcă să-l reconcilieze cu divinitatea.

  Călătoria lui Albert din București spre Istanbul, apoi Mardin (oraș kurd), reprezintă un prilej pentru autor de a ne familiariza cu istoria locurilor și a ne bucura cu peisajele descrise.

  Oare își va salva fiica? Ce se va întâmpla cu Milano și cine este acesta de fapt? Ce legătură există între el și Albert, pe lângă povestea cu Mara? Plătește, oare, Albert acum, pentru un păcat din trecut? Ce se întâmplă cu Ador, Vera și Ziryian? Unde o duce Ajar pe Mara și cum a ajuns el membru PKK? Ce se întâmplă cu Ajar? Și mai ales ce se întâmplă cu Albert?

Sunt multe întrebări la care veți găsi răspunsuri citind cartea lui Marius.

  Tema principală a cărții este, din păcate, de mare actualitate.

   Pe lângă povestea principală, vom lectura alte povești de viață, care aparțin celorlalte personaje. Ele ne ajută să înțelegem că nimeni nu se naște rău, ci este produsul societății în care trăiește.

   Romanul este alert și condensat – fiecare pagină fiind o poveste de viață. Este scris cu mult dialog, în ritm trepidant, cinematografic chiar. Citindu-l, aveam senzația că urmăresc un film, poate și asta accentuează cruzimea, răutatea, nepăsarea, violența, dar și bunătatea întâlnită unde nici nu te aștepți, dragostea, prietenia/loialitatea personajelor.

   Ca o concluzie: din păcate, că vrem că nu vrem, trecutul influențează întotdeauna prezentul. Niciun păcat nu rămâne nepedepsit, doar că, deseori, greșelile părinților sunt plătite de copii.

Asta e legea nescrisă a firii…

   Dacă decideți să citiți cartea lui Marius – eu vă recomand să o faceți -, asigurați-vă că aveți timp, pentru că e un roman pe care nu-l veți putea lăsa din mână, de la prima până la ultima filă.

   Marius Albert Neguț (n. 22 ianuarie 1976) – prozator și publicist român. A debutat în 2016, la editura brașoveană Libris, cu romanul “Îngeri rătăciți” (distins în 2017 cu Premiul Special al Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”). Al doilea roman al autorului, “Inocența păcatului”, a apărut în 2017, la aceeași editura. În 2018 a publicat romanul “Din altă viață  – Jurnal de copil”, urmat, în 2019, de “Din altă viață – C.V. de Golan”.

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Polirom.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Autori români

#Polirom #autoriromani #recenziicarti

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

11 COMMENTS

  1. Arci, mi-a plăcut foarte mult cum ai descris cartea. Abia aștept să o citesc și eu. Sunt convinsă că poveștile de viață descrise de Marius sunt rupte dintr-o realitate care bate orice fantasy.
    Felicitări, Arci, pentru recenzie!
    Felicitări, Marius și mult succes! Chiar mâine voi cumpăra cartea!

  2. Multumesc dar meritul este a lui Marius.Mi-au placut de la inceput cartile lui tocmai pentru ca sunt reale,si cu toate situatiile crude si dureroase intotdeauna ramane speranta.

  3. Un roman interesant și foarte frumos prezentat ! Felicitări! Mult succes în continuare autorului !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.