Clătite cu telemea și spanac – Prăjitură cu cremă de vanilie în glazură de ciocolată – Ciorbă de lobodă – Friptura de gâscă la cuptor
Clătite cu telemea și spanac – Prăjitură cu cremă de vanilie în glazură de ciocolată – Ciorbă de lobodă – Friptura de gâscă la cuptor
1.Aperitiv: Clătite cu telemea și spanac (Iliuţa)
- se coc zece clătite pe care le umplem cu următoarea compoziție:
250 g telemea puțin sărată în care adăugăm 300 g spanac fiert în 500 ml apă pentru 3 minute.
- adăugăm 100 g cașcaval răzuit.
- după ce umplem fiecare clătită o rulăm în formă dorită, așezându-le ulterior într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- se lasă pentru 15-20 minute la cuptor la 180 grade Celsius.
2.Ciorbă de lobodă:
- 1 legătură (grămadă) de lobodă albă+1 legătură de lobodă roșie+1 legătură de măcriș = le spălăm și le tăiem fideluţă
- putem folosi şi lobodă congelată
- o ceapă mică o tăiem bucățele și o călim puțin în ulei
- adăugăm loboda și măcrișul,le călim puțin apoi adăugăm apă și punem să fiarbă
- după ce dă câteva clocote adăugăm ½ cană de orez(spălat în strecurător),potrivim de sare și piper și lăsăm să fiarbă
- când orezul e aproape fiert adăugăm amestecul de verdeață
- servim așa sau dreasă cu smântână sau iaurt (avantajul este că se poate mânca și rece chiar de la frigider)
3. Friptura de gâscă la cuptor (Vero):
- se pune carnea de gâscă in tăvă.
- condimentăm cu sare, piper și boia.
- adăugăm legumele: ardei, ceapă, usturoi
- mai punem un măr tăiat în 4 și un pahar de vin rosu.
- punem o cană de apă și acoperim cu folie de aluminiu, dăm la cuptor 1 oră.
- mai adăugăm apă dacă este nevoie.
4.Prăjitură cu cremă de vanilie în glazură de ciocolată (Iliuţa):
- este cea mai simplă prăjitură, o fac atunci când nu am timp suficient și totuși vreau să îi răsfăț pe ….teroriștii mei.
- dintr-un pachet de pişcoturi punem jumătate din cantitate într-o tavă, după ce le-am înmuiat, pe fiecare în parte, în sucul dintr-o conservă de compot de ananas.
- crema de vanilie o pregătesc din 8 ouă (doar gălbenuș), 1000 ml lapte, 200 g zahăr brun, 200 g amidon de porumb , o păstaie de vanilie și 50 g unt.
- o lăsăm la răcit pentru 30 minute la temperatura camerei acoperită cu folie alimentară. -după ce s-a răcit corespunzător, punem în cremă 100 ml frișcă bătută și o mixăm pentru 2-3 minute la viteză medie pentru o textură fină și cremoasă.
- încălzim până la pragul de fierbere 450 ml smântână pentru frișcă în care adăugăm 400 g ciocolată menaj de minim 50 % cacao.
- un detaliu important, când așezăm cubulețele de ciocolată în frișca încălzită, nu amestecăm, ne asigurăm că sunt toate acoperite și le lăsăm astfel pentru 15 minute.
- la final amestecam bine, obținând în felul acesta o glazură excelentă care nu se întărește ulterior și are o savoare deosebită.
- punem peste stratul de piscoturi crema de vanilie, fructele din conservă tocate cubulețe și bine scurse, un nou strat de pişcoturi înmuiate și la final, un strat generos de glazură de ciocolată.
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Idei de weekend!
Weekend linistit!
Mulțumim pentru idei ! Weekend plăcut!
Mulțumim pentru rețete