Pastă de brânză – Ciorbă de gulii – Fasole cu ciolan – Prăjitură cu mere
Pastă de brânză – Ciorbă de gulii – Fasole cu ciolan – Prăjitură cu mere
1. Aperitiv: pastă de brânză
- 250 gr brânză dulce se mixează cu 100 gr unt sau margarină Rama
- se adaugă sare, piper, boia (opţional) după gust
- putem să mai punem seminţe de susan sau chimen, sau mărar tăiat fff mărunt
- se serveşte pe felii de pâine proaspătă sau prăjită
2. Ciorbă de gulii:
- 2 gulii se curață și se taie bucăți pătrate sau lungi (ca niște bețișoare)
- 1 morcov+1 păstârnac+1 pătrunjel = se dau pe răzătoarea fină
- o ceapă mică se taie mărunt se călește puțin în ulei, se adaugă celelalte legume razuite și se mai călește puțin
- adăugăm guliile și apa, potrivim de sare și piper și punem la fiert
- când ciorba e aproape gata adăugăm amestecul de verdeață care ne place și mai lăsăm câteva clocote
- se poate servi simplă sau dreasă cu smântână sau iaurt
3. Fasole cu ciolan (Vero)
- 250 gr ciolan afumat, 400 / 500 gr fasole boabe, 250 ml bulion de casă sau 3 linguri pastă de tomate, 2 cepe, 1 cartof, 1 lingură făină,100 ml lapte, 1 linguriță boia de ardei dulce, verdeață, condimente, 2 foi de dafin, 2 căței de usturoi, 1 lingură oțet
- se pun 3 litri de apă la fiert cu fasolea și ciolanul afumat, se adaugă foile de dafin și o ceapă tăiată mărunt
- se fierbe la foc mic până e pe jumătate fiartă fasolea, se adaugă bulionul și cartoful. Separat într-o tigaie se călește 1 ceapă cu o lingură de făină și boiaua. Se pune prăjeala și usturoiul pisat peste fasole și laptele. Se adaugă leuștean și mărar.
Se oprește focul și se pune o lingură de oțet.
Opțional se adaugă în farfurie iaurt simplu.
4. Prăjitură cu mere (Maria):
- 400 gr făină se freacă bine cu 150 gr untură
- adăugăm 150 zahăr +coajă rasă de lămâie+puțină sare+1/2 linguriță bicarbonat stins
- frământăm cu smântână să fie un aluat potrivit să putem întinde 2 foi
- dăm pe răzătoare 2 kg de mere (eu dau pe răzătoarea mai mare) punem puțin zahăr și scorțișoară după gust, și le stoarcem puțin
- în tava unsă și tapetată punem prima foaie, presărăm puțin griș+merele+a doua foaie
- deasupra ungem cu ou și punem la copt
- se taie rece
Poftă Bună!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Crema de brânză pare tare faină!
Fasole n-am mai făcut de mult timp, așa că rețetele acestea vin întotdeauna la timp potrivit pentru mine!
Mulțumesc din suflet!