Pastă de brânză – Ciorbă de gulii – Fasole cu ciolan...

Pastă de brânză – Ciorbă de gulii – Fasole cu ciolan – Prăjitură cu mere

by -
1
Pastă de brânză - Ciorbă de gulii - Fasole cu ciolan - Prăjitură cu mere

Pastă de brânză – Ciorbă de gulii – Fasole cu ciolan – Prăjitură cu mere

1. Aperitiv: pastă de brânză

  • 250 gr brânză dulce se mixează cu 100 gr unt sau margarină Rama
  • se adaugă sare, piper, boia (opţional) după gust
  • putem să mai punem seminţe de susan sau chimen, sau mărar tăiat fff mărunt
  • se serveşte pe felii de pâine proaspătă sau prăjită

2. Ciorbă de gulii:

  • 2 gulii se curață și se taie bucăți pătrate sau lungi (ca niște bețișoare)
  • 1 morcov+1 păstârnac+1 pătrunjel = se dau pe răzătoarea fină
  • o ceapă mică se taie mărunt se călește puțin în ulei, se adaugă celelalte legume razuite și se mai călește puțin
  • adăugăm guliile și apa, potrivim de sare și piper și punem la fiert
  • când ciorba e aproape gata adăugăm amestecul de verdeață care ne place și mai lăsăm câteva clocote
  • se poate servi simplă sau dreasă cu smântână sau iaurt

3. Fasole cu ciolan (Vero)

  • 250 gr ciolan afumat, 400 / 500 gr fasole boabe, 250 ml bulion de casă sau 3 linguri pastă de tomate, 2 cepe, 1 cartof, 1 lingură făină,100 ml lapte, 1 linguriță boia de ardei dulce, verdeață, condimente, 2 foi de dafin, 2 căței de usturoi, 1 lingură oțet
  • se pun 3 litri de apă la fiert cu fasolea și ciolanul  afumat, se adaugă foile de dafin și o ceapă tăiată mărunt
  • se fierbe la foc mic până e pe jumătate fiartă fasolea, se adaugă bulionul și cartoful. Separat într-o tigaie se călește 1 ceapă cu o lingură de făină și boiaua. Se pune prăjeala și usturoiul pisat peste fasole și laptele. Se adaugă leuștean și mărar.

Se oprește focul și se pune o lingură de oțet.

Opțional se adaugă în farfurie iaurt simplu.

4. Prăjitură cu mere (Maria):

  • 400 gr făină se freacă bine cu 150 gr untură
  • adăugăm 150 zahăr +coajă rasă de lămâie+puțină sare+1/2 linguriță bicarbonat stins
  • frământăm cu smântână să fie un aluat potrivit să putem întinde 2 foi
  • dăm pe răzătoare 2 kg de mere (eu dau pe răzătoarea mai mare) punem puțin zahăr și scorțișoară după gust, și le stoarcem puțin
  • în tava unsă și tapetată punem prima foaie, presărăm puțin griș+merele+a doua foaie
  • deasupra ungem cu ou și punem la copt
  • se taie rece

    Poftă Bună!

    Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

  1. Crema de brânză pare tare faină!
    Fasole n-am mai făcut de mult timp, așa că rețetele acestea vin întotdeauna la timp potrivit pentru mine!
    Mulțumesc din suflet!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.