Crime Scene Press – Gaudeamus 2019 – se lansează două romane din...

Crime Scene Press – Gaudeamus 2019 – se lansează două romane din Top 10 Publishers Weekly 2019

Crime Scene Press - Gaudeamus 2019 - Literaturapetocuri.ro

Crime Scene Press – Gaudeamus 2019 – se lansează două romane din Top 10 Publishers Weekly 2019

Crime Scene Press, singura editură din țară cu un program dedicat în exclusivitate literaturii mystery & thriller, pregătește o prezență extrem de interesantă la cea de-a XXVI-a ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus 2019, 20-24 noiembrie. 

Unul dintre cele mai așteptate evenimente literare pentru iubitorii genului mystery & thriller este lansarea romanului, „Umbrele din Ada Kaleh” de George Arion.  Cel mai recent volum din seria Andrei Mladin, una dintre cele mai populare din literatura românească se lansează joi, 21 noiembrie, ora 18:00 la standul numărul 48. Va vorbi Daniela Zeca-Buzura. Ada Kaleh. O insulă de pe Dunăre cu o istorie zbuciumată. Un tărâm al legendelor, printre care cea mai cunoscută spune povestea de iubire dintre preafrumoasa Aiseh și pescarul Dragomir. Un petec de pământ cu un destin tragic, el dispărând sub apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier. Cea de a șaptea carte care îl are ca protagonist pe jurnalistul Andrei Mladin ne introduce în atmosfera când sumbră, când de basm a acestei așezări condamnate la dispariție. Împreună cu Ava Noureanu, o colegă de breaslă, el pornește într-o aventură periculoasă – aceea a descifrării unui mister legat de soarta unor tineri deținuți aruncați într-o hrubă de pe insulă. Cei doi își periclitează viețile în investigațiile lor, chestionează martori din țară și din străinătate, ajung să stabilească relații surprinzătoare între ce li s-a întâmplat celor închiși și evenimente de pe șantierul Bumbești-Livezeni. În același timp, Andrei Mladin cunoaște angoasele provocate de o întrebare chinuitoare: este el vinovat de moartea unui necunoscut?

O surpriză pentru cititorii de romane polițiste este apariția a două Bestsellere New York Times, alese de Publishers Weekly printre cele mai bune 10 cărți polițiste ale anului 2019, „Cand iese pustnica păianjen” de Fred Vargas și “Doamna din Lac” de Laura Lippman. În primul, comisarul Adamsberg e obligat să iasă din negurile islandeze în care-l cufundase precedenta lui anchetă și aruncat pe neașteptate în regiunea Nîmes, unde trei bătrâni au murit mușcați de păianjeni. Păianjenul pustnic atacă pe nepregătite, într-adevăr, dar să fie aceasta explicația pentru moartea celor trei, care au fost uciși cu același venin? La Muzeul Național de Istorie Naturală, Adamsberg întâlnește un pensionar care-i spune că doi dintre cei trei octogenari se cunoșteau încă din copilărie, când au trăit în același orfelinat. Acolo au făcut parte dintr-un grup violent de băieți care-și spuneau „gașca păianjenului pustnic”. Adamsberg are de înfruntat două obstacole: al treilea bărbat nu făcuse parte din gașcă, iar cantitatea de otravă necesară uciderii lor e suspectă. Însă când tot mai mulți membri ai vechii găști încep să cadă victime acelorași mușcături de păianjen pustnic, comisarul ajunge, în cele din urmă, să descopere tragedia ascunsă între zidurile orfelinatului. Crime Scene Press – Gaudeamus 2019

„Doamna din Lac” ne poartă tocmai într-un Baltimore al anului 1966, plin de secrete pe care toți par să le știe – toți, mai puțin Madeline „Maddie” Schwartz. Când îi ajută pe polițiști să găsească trupul neînsuflețit al unei fete ucise, reușește să primească o slujbă la ziarul de după-amiază din oraș, Star. Aici, are ocazia să-și construiască un renume și se pare că a găsit exact povestea care s-o propulseze: o femeie dispărută al cărei cadavru e descoperit în fântâna dintr-un parc. Numai că femeia e negresă, iar prejudecățile tuturor înseamnă că Maddie devine singura persoană căreia îi pasă de ce a fost ucisă. În căutările sale, Maddie intră în contact cu tot felul de oameni care, până atunci, se aflau cu mult în afara cercurilor ei. Numai că, de multe ori, ambiția și tenacitatea o orbesc, iar incapacitatea ei de a vedea dincolo de propriile nevoi va însemna un dezastru, și pentru ea, și pentru cei din jurul ei…

Stelian Țurlea, va lansa romanul polițist -” Înnebunește-i!”– roman a cărui acțiune se petrece în jurul unui ziarist cunoscut care face o anchetă în legătură cu un politician corupt. Găsește cu greu dovezi, oamenii se feresc să vorbească, speriați. Ziaristul însuși e urmărit, agresat, intimidat, se încearcă arestarea lui, punându-i-se în cârcă uciderea uneia dintre surse. Politicianul corupt are sprijinitori inclusiv în poliție, unde tabere adverse luptă pentru putere. Și în timpul acesta are loc la Gurile Dunării cea mai mare captură de droguri – două tone. Intervin mai vechile noastre cunoștințe, inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș, care descâlcesc cât de cât ițele. Evenimentul de lansare va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, ora 12:00. Vorbitor: Tudor Călin Zarojanu.

Tot sâmbătă, începând cu ora 13:00 editura lansează și “Cercul de foc” de V.T. Morgan. O meditație asupra lumii contemporane, în care virtualul ocupă din ce în ce mai mult spațiu, pregătind trecerea spre epoca postumană. Crimele nu lipsesc, reflectând contradicțiile și instabilitatea vremurilor noastre. Vorbitor: Alexandru ArionCrime Scene Press – Gaudeamus 2019

Duminică, 24 noiembrie, la ora 12:00, Caius Dobrescu va vorbi despre al patrulea volum din seria Vlad Lupu, „Cu inima-n dinți”, în prezența invitaților speciali Călin-Andrei Mihăilescu și Raul Popescu. În încercarea de a afla mai multe despre enigmaticul Vlad Lupu, arheologul care dezgroapă – uneori la propriu – scheletele unui trecut nefast, Corina le ia interviuri altor doi membri ai cercului de umor absurd Parazitul prietenos: Olimpiu „Pilu” Pop și Gabi Ionescu. În tinerețe, Pilu a fost prins și „reeducat” de Securitate, iar acum vorbește despre sine la persoana a treia. Misiunea pe care a primit-o de la Vlad e simplă: să iscodească activitățile Muzeului Județean de Istorie din Brașov. Însă lucrurile se complică atunci când ia sub aripă un copil al nimănui pe care îl vânează directoarea Muzeului. De cealaltă parte, Gabi Ionescu s-a îndepărtat de tot ce înseamnă Parazitul prietenos și nu își amintește cu prea mare bucurie de momentele petrecute cu Vlad. Certurile și neînțelegerile au creat între cei doi o prăpastie greu de trecut. Dar niciunul dintre ei nu se așteaptă la complotul de amploare pus în mișcare de forțele oculte împotriva cărora luptă. Pentru că în scenă apare Ștoțca, fost torționar securist care caută să profite de pe urma unui proiect european de mare anvergură. Iar dezlegarea misterului e ascunsă în runele secuiești pe care le descoperă Vlad.

Al doilea volum din seria Dark Iceland “Orb în noapte”– de Ragnar Jónasson este un thriller complex, care sondează adâncurile cele mai negre ale minții omenești. Ari Thór locuiește deja de câțiva ani în micul oraș Siglufjördur, cea mai nordică așezare din Islanda.Liniștea micii comunități e spulberată atunci când cineva împușcă un polițist, în miez de noapte, lângă o casă părăsită. Ancheta îl conduce pe Ari Thór printre ițele politicii locale la o confruntare cu primarul din Siglufjördur, dar și la un sanatoriu din Reykjavík, unde cineva e ținut împotriva voinței lui. În oraș apare o tânără misterioasă care fuge de ceva ce nu îndrăznește să dezvăluie nimănui. Devine tot mai limpede că niște întâmplări tragice din trecut țes o vrajă întunecată care-i amenință pe toți cei din prezent. 

De mare interes pentru cititori este „Ape moarte”, de Ann Cleeves, al cincilea volum din seria Shetland. Trupul neînsuflețit al ziaristului Jerry Markham e descoperit într-o barcă din Shetland, lângă casa de lângă port a procuroarei. Tânăra detectivă Willow Reeves e chemată din Hebride să conducă ancheta. După moartea logodnicei sale, inspectorul Jimmy Perez a ieșit din sistem, dar noul caz îi trezește interesul și hotărăște să se implice în investigație. Pentru Willow, faptul că el e de-al locului se dovedește o binecuvântare – numai un om din insule poate înțelege fațada de secrete pe care o construiește această comunitate unită.  Într-o comunitate în care unii țin cu strășnicie de valorile tradiționale, apariția noilor tipuri de energie nu e văzută mereu cu ochi buni. Se dovedește că, înainte să moară, Markham descoperise o pistă – o pistă care, pentru cineva, era îndeajuns de importantă încât să justifice o crimă…

Un nou thriller excepțional, semnat de Jean-Christophe Grangé – “Rîuri de purpură”– naște două enigme: un cadavru mutilat îngrozitor, suspendat între cer și pământ în munții din regiunea Grenoble. Mormântul unui băiețel, „vizitat” în mod misterios pe timpul nopții, în timp ce toate documentele referitoare la el dispar din școala la care mergea. Două enigme pe care se vor încăpățâna să le rezolve doi detectivi atipici: Pierre Niémans, un polițist genial ale cărui metode deloc ortodoxe i-au compromis cariera, și Karim Abdouf, fost răufăcător, actual polițist, a cărui înfățișare bizară nu stârnește deloc încredere în localitatea unde a fost trimis.

“Fluviul de ceață” – romanul lui Valerio Varesi vă va purta într-o vale întunecată din nordul Italiei. Ceața groasă care de obicei se așterne deasupra orașului e spulberată de o furtună dezlănțuită, astfel că, atunci când o barjă e luată de viitură și eșuează mai în aval, dispariția proprietarului său nu trece neobservată. În aceeași noapte, fratele barcagiului cade de la etajul al treilea al policlinicii din localitate. Comisarul Soneri primește misiunea să descâlcească misterul. Inundația și ceața înșelătoare care acaparează din nou Valea Padului îl împiedică la tot pasul, iar tăcerea încrâncenată a locuitorilor de lângă râu ascunde tainele unei lumi în care timpul parcă s-a oprit. O lume în care lupta dintre partizanii comuniști și miliția fascistă continuă, purtată de combatanți în care focul urii nu s-a stins niciodată, doar a ars mocnit, așteptând să se dezlănțuie.

Lista noilor apariții editoriale se încheie cu volumul „ Compartimentul ucigașilor”, scris de Sebastien Japrisot. O tânără frumoasă stă întinsă în cușeta ei din vagonul de dormit al trenului de noapte Marsilia-Paris. Nu e cufundată în somn și nici prinsă în îmbrățișarea unuia dintre mulții ei iubiți – e moartă. Iar misiunea neplăcută de a-l găsi pe ucigaș e pusă în seama unui detectiv blazat, sătul de crime, pe nume Perre Emile Grazziano – Grazzi – care ar prefera oricând să se joace de-a v-ați ascunselea cu băiețelul său decât să intre în jocul de-a șoarecele și pisica împreună cu ucigașul diabolic de viclean și sălbatic. 

Despre Crime Scene Press

Crime Scene Press este singura editură din România cu un program dedicat în exclusivitate literaturii mystery & thriller. Printr-o selecție riguroasă a titlurilor, girată de către George Arion, cel mai bun scriitor de suspans din România, noul proiect urmărește promovarea genului în rândul cititorilor, arătând faptul că mystery & thriller este, de multe ori, o expresie literară la fel de valoroasă ca oricare alta. Planul editorial cuprinde atât autori români cât și străini, clasici, dar și contemporani, care reprezintă repere de valoare pentru timpul sau spațiul cultural din care provin. Detalii pe www.crimescenepress.ro 

1 COMMENT

  1. Am descoperit faptul că există scriitori români foarte talentați la genul polițist/thriller. Îmi place Stelian Țurlea și George Arion.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.