Cruciada Mașinilor. Dune – Brian Herbert, Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie
Cruciada Mașinilor. Dune – Brian Herbert, Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie
Dune. Cruciada Mașinilor
Brian Herbert, Kevin J. Anderson
Editura Nemira
Colecția: Armada
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Dune: The Machine Crusade (2003)
Traducere: Cristina Ghidoveanu, Stefan Ghidoveanu
Număr de pagini: 856
Trilogia Legendele Dunei este o interesantă extindere a celebrului univers Dune creat de Frank Herbert. Scrisă de Brian Herbert, fiul lui Frank Herbert, și Kevin J. Anderson, această serie de romane aduce în prim-plan evenimentele care au configurat lumea Dune, într-o viziune nouă, mai axată pe acțiune, ce încearcă totuși să respecte stilul eco-filosofic al volumelor originale.
Prima carte din trilogie, Jihadul Butlerian, se desfășoară într-un trecut îndepărtat, cu zece mii de ani înainte de evenimentele din romanul Dune. Ea descrie desfășurarea Războiului Butlerian, într-o perioadă în care omenirea se luptă împotriva mașinilor inteligente și a dominației acestora asupra lumii.
Intrigile politice, conflictele religioase și bătăliile spațiale grandioase fac parte din peisajul acestei istorisiri ramificate, în care eroi de conjunctură sfidează soarta aparent implacabilă și încearcă să salveze umanitatea de la înrobire totală.
Al doilea roman al seriei, Crucida Mașinilor, continuă oglindirea războiului dintre oameni și mașinile inteligente, conduse de Omnius. Au trecut mai bine de două decenii de la aventurile din Jihadul Butlerian. Personajele cheie, precum Vorian Atreides, Serena Butler și Xavier Harkonnen, se implică total într-un conflict de proporții epice, în tentativa disperată de a elibera omenirea de sub jugul inteligențelor artificiale.
Cruciada anti-robotică nu s-a oprit nicio secundă în tot acest timp, dar oamenii au avut parte doar de victorii minore.
Combatanții conduși de Jool Noret se transformă într-o castă de luptători de elită, o adevărată armă secretă împotriva dominației mașinilor. Aurelius Venport și Norma Cenva sunt pe punctul de a realiza cea mai importantă inovație tehnologică din istoria omenirii. Iar departe, pe Arrakis, o planetă căreia nimeni nu-i acordă prea multă atenție, Selim și războinicii lui pornesc pe calea care îi va transforma în fremenii ce vor schimba cursul istoriei.
Războaiele galactice, alianțele politice și frământările interioare ale protagoniștilor contribuie la o poveste plină de acțiune și suspans.
Universul creat de Brian Herbert și Kevin J. Anderson este extrem de complex și detaliat. Descrierile planetelor, ale tehnologiilor și ale diferitelor societăți locale sunt realizate migălos, oferind cititorului o imagine vie și coerentă a acestui viitor distopic. Utilizarea conceptelor specifice lumii Dune, urmărite din forma lor incipientă, amplifică autenticitatea poveștii, în concordanță cu seria originală, conectând trecutul cu viitorul.
Tema centrală a luptei dintre omenire și mașinile inteligente aduce în discuție dileme morale și existențiale fascinante, oferindu-le cititorilor ocazia de a reflecta asupra consecințelor progresului tehnologic excesiv.
Stilul de scriere al autorilor este fluent și accesibil, permițând imersiunea totală în curgerea narațiunii.
Dune. Cruciada Mașinilor reușește să continue saga Dune într-un mod captivant și satisfăcător pentru fanii seriei. Aceștia vor fi încântați să descopere originile evenimentelor prezentate în romanele anterioare și să exploreze universul Dune într-o perioadă tumultuoasă, legendară, a sa. Cartea oferă o perspectivă extinsă asupra politicii, religiei și tehnologiei din acest univers și pune în discuție teme importante, precum echilibrul între progresul științific și limitele umanității.
Din trilogia Legendele Dunei fac parte volumele:
Dune. Jihadul Butlerian
Dune. Cruciada Mașinilor
Dune. Bătălia Corrinului
Carte disponibilă pe site-ul Nemira
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Felicitari pentru recenzie Marius!
Multumesc, Arci! 🙂 O serie legendara a SF-ului. 🙂