Doamna din Lac de Laura Lippman – Crime Scene Press – recenzie

Doamna din Lac de Laura Lippman – Crime Scene Press – recenzie

by -
7
Doamna din Lac de Laura Lippman

Doamna din Lac, de Laura Lippman – Crime Scene Press – recenzie

Doamna din Lac

Laura Lippman

Lady in the Lake

Traducere George Arion jr

Editura Crime Scene Press -2019

Număr pagini: 318

  Doamna din Lac de Laura Lippman roman polițist.

     Am fost surprinsă de  conceptul cărții, de modul de îmbinare al poveștilor. Era ciudat: întâi povestea narată din prisma personajului principal intercalată cu poveștile tuturor persoanelor care au vreun rol.

   Fiecare personaj își spune cumva povestea și implicarea lui sau a ei în acțiune, inclusiv Cloe care pare o fantomă. Și totuși, surprinzător, toate mărturiile se îmbină armonios ducând la un final tulburător și neașteptat.

  “În 1966, Baltimore e un oraș al secretelor pe care toți par să le știe – toți, mai puțin Madeline „Maddie” Schwartz. În urmă cu un an era o soție fericită, chiar răfățată – acum, și-a părăsit soțul, după o căsnicie de douăzeci de ani, hotărâtă să-și îndeplinească visul din tinerețe,  să găsească scopul și pasiunea vieții sale, să-și lase amprenta asupra unei lumi aflate în continuă schimbare.

   Când îi ajută pe polițiști să găsească trupul neînsuflețit al unei fete ucise, reușește să primească o slujbă la ziarul de după-amiază din oraș, Star. Aici, are ocazia să-și construiască un renume și se pare că a găsit exact povestea care s-o propulseze: o femeie dispărută al cărei cadavru e descoperit în fântâna dintr-un parc. Numai că femeia e negresă, iar prejudecățile tuturor înseamnă că Maddie devine singura persoană căreia îi pasă de ce a fost ucisă.

  În căutările sale, Maddie intră în contact cu tot felul de oameni care, până atunci, se aflau cu mult în afara cercurilor ei.

  Numai că, de multe ori, ambiția și tenacitatea o orbesc, iar incapacitatea ei de a vedea dincolo de propriile nevoi va însemna un dezastru, și pentru ea, și pentru cei din jurul ei…

   Acțiunea se petrece în 1966 în Baltimore, un oraș mic  unde toți se știu între ei, un oraș cu multe secrete, o societate tributară vechilor idei de educație rigidă, de rol al femeii, de diferență între  rase și religii, între avere și sărăcie. O mulțime de idei și păreri preconcepute, dar bine încetăţenite în mersul vieții și al societății.

   După 20 de ani în care a dus o viață de casnică, soție a unui om bogat, aparent fericită cu rolul ei impus de familie și societate, Maddie Schwartz îl revede la cină, invitat fiind de soțul ei, pe un  fost coleg de liceu și admirator, ajuns acum prezentator și reporter la televiziune.

   Revederea lui o face pe Maddie să-și amintească tot ce visase în tinerețe, tot ce lăsase în urmă prin căsătorie, toate dorințele neamplinite, greșelile, regretele și realizează că singurul lucru bun și frumos din viața ei este fiul ei Seth.

  Dar Maddie vrea mai mult dacat o viață călduță și un soț suportabil, vrea să realizeze tot ce poate și mai ales să “trăiască”. Așa că își ia viața în propriile mâini.

   Încercând să-și vândă verigheta  o reîntâlneşte pe Judith, o tânăra evreică  cunoscută pe vremuri la club. De la ea și mai apoi de la fratele ei află multe  lucruri neștiute despre societatea din Baltimore, și-și dă seama că până atunci ea trăise oarecum în “bula “ei cu familii de evrei, club de evrei, obiceiuri ținute strict, separare de alte religii, rase și clase sociale.

  Acum parcă ar vrea să înțeleagă și să vadă tot, singurul nor fiind faptul că Seth a rămas cu tatăl lui și la fiecare întâlnire e mai dificil, tipic pentru un adolescent de 16 ani care nu poate înțelege de ce și cum viața i s-a schimbat din senin.

   Dispariția elevei Tessie Fine e un punct de cotitură în viața ei. Vrea să participe împreună cu Judith la căutarea ei, dar sunt respinse pentru că sunt femei și “nu-i așa?” femeile trebuie să stea acasă și să crească copii.Totuși, pornesc doar ele două în altă direcție decât ceilalți și pe un drum lăturalnic (unde mergeau în tinerețea ei adolescenții la întâlniri) găsesc cadavrul.

Asta îi aduce o oarecare notorietate și mai apoi o angajare la ziarul Sun.

   Încearcă din răsputeri să se afirme, să facă mici investigații și articole, dar toate descoperirile mai mari îi sunt publicate sub numele altui ziarist mai cunoscut. Maddie este pusă să răspundă la scrisori, dar așa are ideea de-a coresponda cu cel arestat pentru omorârea lui Tessie, și-și dă seama și chiar spune poliției că mai există un complice, că de fapt ar fi fost doi asasini.

  Între timp are o relație ascunsă cu Ferdie, un tânăr polițist negru, relație pe care o vede fără obligații și mai ales fără urmări, hotărâtă să nu mai fie soție.

  Până la urmă tot ea este cea care găsește corpul unei negrese tinere în fântâna din parc, se presupune că este Cleo Sherwood, care dispăruse de ceva vreme.

  Începe cu tenacitate să cerceteze, merge acasă la familia ei, merge la barul Flamingo unde lucrase, vorbește cu barmanul Spike, și-și dă seama că el o iubise. Află de asemenea că unul dintre cei mai bogați și influenți negrii din oraș era amantul ei. Vorbește cu acesta și încearcă să ia legătura și cu soția lui și realizează că la fel ca și sora lui Cleo și aceștia ascund ceva.

  Sentimentul devine cu atât mai pregnant cu cât barmanul de la Flamingo declară la poliție că el a ucis-o.

Acum lucrurile se precipită.

Tatăl lui Cleo îl împușcă pe presupusul asasin.

  După o întâlnire fierbinte Ferdie îi spune că ar vrea să fie cu ea, că o iubește, că speră să fie avansat, dar scapă și o informație secretă despre  ucigașul lui Tessie, cel necunoscut până acum.

  Deși o roagă să țină secretul, spunându-i ce consecințe neplăcute ar fi pentru el, Maddie face doar ce vrea ea fără să țină cont de nimeni.

  Investigațiile duc la înjunghierea ei, la demiterea și pierderea lui Ferdie, dar articolul pe care-l va scrie o va propulsa la un ziar mai important.

  Cât timp este în spital are și o întâlnire  mai ciudată, care îi rezolvă și puzzelul morții lui Cleo.

  Așa cum v-am spus, poveștile se îmbină și duc la soluția finală, mai ales cele ale lui Cleo sau cum par ale “fantomei ei”.

  Dacă vreți să aflați ce se întâmplă cu Maddie și familia ei, cu Ferdie, dar mai ales ce s-a întâmplat cu Cleo citiți cartea.

  Mărturisesc că deși la început mi s-a părut ciudat “m-a prins” stilul autoarei și chiar aștept cu nerăbdare și alte romane ale ei.

Și acum iată și câteva păreri avizate despre carte și autoare:

  „Povestea e mai mare decât misterul, iar misterul e mai mare decât soluția. Talentul lui Lippman în materie de roman de suspans e delicios. Ea izbutește să ia rasismul, clasismul și sexismul din urmă cu 50 de ani și să le învăluie într-o dramă de epocă stilată, sexy, tensionată…” Kirkus Reviews

  „Fanii Laurei Lippman vor devora acest roman polițist sofisticat, care surprinde spiritul acelei epoci și, în același timp, zugrăvește un tablou tulburător și puternic al amibiției feminine.” Publishers Weekly

   Laura Lippman a fost reporter  20 de ani, dintre care 12 la “The (Baltimore) Sun” și a renunțat la jurnalism în 2001. A publicat șapte cărți încă din perioada petrecută ca jurnalistă cu Tess Monaghan “detectiv din întâmplare”. Romanele ei au câștigat multe premii prestigioase, unele dintre cele mai importante distincții în literatura polițistă. A fost prima laureată a premiului acordat de Primăria din Baltimore pentru excelență în literatură și prima scriitoare de “genre fiction” aleasă “autoarea anului” de Asociația Bibliotecilor din Maryland.În 1989 s-a întors și s-a stabilit în Baltimore, unde și  familia ei  este foarte cunoscută: tatăl ca reputat ziarist, mama ca bibliotecară, sora ca proprietara unei librării din oraș. Cărțile ei au fost în repetate rânduri bestseller New York Times.

În limba română a mai apărut ,,Te-aș recunoaște dintr- o mie”- Editura Litera.

  ,,Doamna din Lac arată prăpastia care există pe atunci între ce considerau alții că ar trebui să facă femeile și lucrurile spre care aspirau ele, de fapt.(Stephen King)

Cartea o găsiți pe site-ul Crime Scene Press.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți polițiste

Doamna din Lac de Laura Lippman – Crime Scene Press review.

 

 

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

7 COMMENTS

    • Crime Scene Press a avut de la inceputuri aparitii foarte bune si mai ales interesante.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.