Dante in love. O iubire dincolo de timp de Giuseppe Conte

Dante in love. O iubire dincolo, de timp de Giuseppe Conte – Editura RAO – recenzie

Dante in love. O iubire dincolo de timp

Autor: Giuseppe Conte

Editura: RAO

Anul apariției : 2021

Nr. pagini: 248 pagini

Categorii:  Beletristică, Carte de dragoste, Romance, SF, Fantasy

     Am sosit, sunt singur. Ca de fiecare dată. Acum mă așez aici, pe treptele Baptisteriului. Această clădire octogonală, placată cu marmură albă și verde…marmură de Carrara, de Prato…aici mă opresc, de parcă ar fi casa mea. Dar eu nu am casă, nu am mai avut o casă de foarte multă vreme.  Mă ghemuiesc la pământ și ridic capul, este inutil să privesc în sus…

  Permisiunea primită de Dante de la Tatăl Ceresc, să coboare din Paradis în Florența zilelor noastre, răsplătind astfel “iubirea acestuia pentru  poezie și  frumusețea pământească”,  aduce cu sine povestea romanului de față. Scrisă la persoană întâi, cartea este un lung monolog cu referiri la mitologie și autori consacrați ai literaturii universale.

  Am fost un călător, care, viu fiind, am vizitat și am descris locuri foarte îndepărtate, dintr-un capăt în celălalt al Universului. Apoi am murit, dacă se poate spune așa. Iar acum vin de departe. De mai departe decât îți poți imagina. Cred că vorbind pe limba ta, ai spune că sunt o “ fantomă”.  Eu sosesc aici o dată pe an, mereu în aceeași noapte, puțin după echinocțiul de primăvară și timpul pe care îl pot petrece aici curge de la apus până la răsărit. Așa a fost mereu, de șapte sute de ani….

    Pagini din legendele de altădată spuse prin intermediul personajului construit artistic de autor, sunt fascinante, oferind un omagiu adus iubirii și completând parcă, acele povestiri ale unor timpuri străvechi, uimitoare prin încărcătura mistică ce le-a însoțit de-a lungul timpului. Obiceiul lui Dante de a-și alege cele mai frumoase femei, se regăsește și aici. Una dintre acestea îi atrage în mod deosebit atenția. Povestea care începe astfel, reamintește de romantismul altor vremuri, autorul întrecându-se pe sine, în relatarea ei.

  O privesc din nou. Se află acolo, în fața mea. Zâmbește. Acum face o fotografie încadrând un fragment din realitate, poarta Baptisteriului, exact acolo unde mă aflu eu. Apoi mai face una. Apoi încă una. Insistă de parcă ar vrea să surprindă cu aparatul ei o imagine pe care nimeni altcineva nu o poate vedea. O umbră. Este pentru prima dată când am senzația că o persoană mă vede ca prin ceață, percepe prezența mea ca pe un fenomen imaterial în mijlocul tuturor lucrurilor materiale care mă înconjoară.

  Felul cum o analizează, urmărește și încearcă să înțeleagă clipe din viața acesteia, obișnuite prin natura lor, se regăsesc în paginile care urmează.  Îmbinate cursiv, realitatea și amintirile din viața sa, au ca rezultat transpunerea romanului într-o sfera cu tente filozofice și un soi de amărăciune.  Iubirea  pentru Beatrice reprezintă una dintre amintirile dragi ale lui Dante, o regăsim aici în câteva contexte frumos conturate. Întâmplări din altă viață, dispute ale unor generații de mult uitate, aduceri aminte cu învățămintele care le-au urmat, sunt doar câteva dintre povestirile relatate.

    Sentimentele care se înfiripă pentru tânăra care pare să îi simtă prezența, îl aduc la viață prin multitudinea trăirilor, punctul culminant este resimțit în momentul în care Grace sărută portretul lui pe coperta unei cărții.

  Grace zâmbește din nou, ia cartea rămasă deschisă în poală și o închide. Dar înainte de a o așeza pe noptieră…înainte, abia atingând-o cu vârful buzelor, tandru, îi sărută coperta, portretul meu în straie roșii, încununat cu lauri.

Mă sărută.

Ceea ce nu-mi imaginasem și nu sperasem în șapte secole s-a întâmplat acum într-o clipă.

 În haosul acelei nopți, aproape că am uitat de întâlnirea mea cu răsăritul. Condiția mea de umbră durează până atunci. 

  Ce urmează, vă las să aflați citind povestea acestei iubiri dincolo de timp, povestea unui suflet atât de încercat și încărcat cu secole de viață.

   Citind acest roman, pe întreg parcursul lui, am avut sentimentul că autorul încearcă să ne transmită mesajul că o viață trăită indiferent de perioadă, mai scurtă sau mai lungă, poate fi deosebită, unică, depinde doar de noi dacă ea lasă o amprenta asupra timpului, dacă trece neobservată sau dacă devine mai mult decât atât.

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Dante in love. O iubire dincolo de timp de Giuseppe Conte – recenzie

8 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.