„Cum poți să mergi mai departe pe propria cale, către o viață mai bună? În primul rând, recunoscând că viața bună nu este o destinație. Este drumul în sine, cu oamenii care merg pe el împreună cu tine.”

Despre viața bună și cum s-o trăim - Robert Waldinger și Marc Schulz -recenzie
literaturapetocuri.ro

Despre viața bună și cum s-o trăim – Robert Waldinger și Marc Schulz – recenzie

Titlul original: The Good Life Lessons from the World’s Longest Scientific Study of Happiness
Editura: Litera

Traducere din limba engleză de Smaranda Nistor
Anul aparitiei: 2023
Număr pagini: 352
Gen: Nonficțiune, Psihologie, Sociologie
Cotație Goodreads: 4,19

 Despre viața bună și cum s-o trăim este bazată pe un studiu organizat de Universitatea Harvard, întins pe o perioadă foarte lungă de timp (1938-2018), participanții făcând parte din mai multe generații. 

  Practic, unii dintre participanți și-au petrecut viața ca subiecți ai studiului, răspunzând, de-a lungul anilor, la chestionarele administrate.

„Când citești oricare dintre dosarele Studiului Harvard, te simți cumva ca atunci când răsfoiești un album cu poze de familie sau te uiți la un montaj cu film vechi, pe opt milimetri. Multe dintre consemnări sunt făcute cu scris caligrafic de mână, poveștile în sine mustesc de atmosfera și modul de a vorbi specific unor epoci trecute, iar timpul pare să se miște incredibil de repede.”

 Ceea ce a reușit acest studiu să surprindă ca numitor comun este importanța relațiilor în viețile oamenilor. 

„Relațiile care ne dau un sentiment de siguranță și protecție sunt pietrele de temelie ale vieții noastre relaționale.”

  Indiferent că este vorba de relația cu familia, partenerul de viață, prietenii, colegii de serviciu, aceasta este laitmotivul cărții. Legăturile cu semenii sunt foarte importante, menținându-ne sănătatea mintală.

„Toate aceste studii, precum și propriul nostru Studiu Harvard, stau mărturie pentru importanța legăturilor umane. Ele arată că oamenii care sunt mai legați de familie și de comunitate sunt mai fericiți și mai sănătoși fizic decât cei cu legături mai puțin strânse. Oamenii care sunt mai izolați decât își doresc să fie constată că sănătatea lor intră în declin mai repede decât cei care se simt legați de alții. De asemenea, oamenii însingurați au o viață mai scurtă.”

 Citind această carte, venim în contact cu poveștile participanților. Unele ne impresionează, altele ne învață ca niciodată nu e prea târziu pentru a o lua de la capăt.

 Despre autori:

 Robert Waldinger este psihiatru, psihanalist, profesor de psihiatrie și coordonator al programului de formare în psihoterapie la Harvard. De asemenea, este maestru zen și predă cursuri de meditație.

 Marc Schulz este doctor în psihologie, terapeut practician, coordonator al programului de date științifice.

 Ambii sunt directori al Studiului Harvard al dezvoltării adulte.

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.