Din Rusia, cu sânge de Heidi Blake - Editura RAO - recenzie

Din Rusia, cu sânge, de Heidi Blake – Editura RAO – recenzie

Din Rusia, cu sânge

Autor: Heidi Blake

Editura: RAO

Anul apariției: 2020

Categoria: Biografii

Nr. Pagini: 376

  HEIDI BLAKE este redactor de investigații internaționale la BuzzFeed News și coordonatoarea unei echipe de reporteri premiați de o parte și de altă a Atlanticului. A fost și redactor la Sunday Times, unde activitatea ei privind corupția din FIFA a ajutat la demascarea lui Sepp Blatter, președintele FIFA în perioada 1998‑2015.

  Aceasta este povestea oamenilor care au trăit și au murit în vizorul Kremlinului pe teritoriul britanic – și a secretelor îngropate odată cu ei, pe care guvernele succesive nu și le-au dorit vreodată povestite.

  Când două lumi se ciocnesc rezultatele sunt altele decât cele scontate, viața celor implicați sfârșește tragic, lumea în sine se schimbă prin consecințele ce derivă, iar normalitatea capătă alte structuri. Locul unde asasinatele constituie o formă de politică de stat, pârghie de putere folosită în repetate rânduri de serviciul de securitate al Rusiei, neimplicarea celorlalte state pe teritoriul cărora acestea au loc, este de neînțeles, rezultatul aduce o continuare a acestora la o scară din ce în ce mai mare, fără discernământ, cu nepăsare și fără teama unor represalii meritate.

  Investigația relatată în paginile acestei cărți începe când, la un interval scurt de timp, au loc pe teritoriul Marii Britanii douăzeci și unu de asasinate, toate ca urmare a expunerii la neurotoxină, o substanță de tip militar, care provoacă colapsul tuturor funcțiilor vitale. O bază de date special creată cuprinzând documente nepublicate, sute de persoane intervievate, căutări avansate și o echipa complexă de investigatori abili și pregătiți temeinic, constituie doar o parte din demersurile întreprinse pentru a elucida aceste cazuri .Redarea acestora pentru informarea publicului a fost, de asemenea, dificilă și anevoioasă în mare parte a timpului.

  Relatarea acestei povești a fost uneori o călătorie riscantă. Luni de zile, unul dintre reporteri a avut în fața casei sale un om într-o mașină neagră, în fiecare noapte un alt reporter a ajuns acasă și și-a găsit lucrurile personale împrăștiate prin dormitor; și se părea că un alt membru este filat. Am folosit dispozitive de urmărire, butoane de panică, alarme contra hoților, codare și tehnici de contraspionaj, pentru a fi în siguranță.

  Primul capitol al cărții ne prezintă perioada de început, modul abil și tenace folosit pentru a obține cheile Kremlinului, de către actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin. Întâlnirea cu unul dintre cei mai influenți oligarhi ai acelei perioade, Boris Berezovski este prezentată în detaliu, impresia lăsată în mod voit acestuia, este una ștearsă, imaginea unui om tăcut, meticulos, diplomat, deschis noului, tipic funcționarului care își îndeplinește sarcinile trasate discret și cu încredere.

  Bărbatul mai scund, care s-a prezentat Vladimir Vladimirovici era slab și sfios, cu maniere prudente, pe măsura cravatei sale sobre. Dacă-l puneai lângă un zid, nici n-ai vedea diferența.

  Desemnat ca succesor al lui Elțîn, actualul președinte își arată adevăratele intenții și directivele după care se ghidează în noua funcție, încă din primele luni. Schimbările majore aduse, războiul început în Cecenia ale căror motive sunt și astăzi incerte, dar care l-a ajutat în campania de promovare, tendința de a restabili vechiul regim și ura pentru noile tendințe, sunt doar câteva aspecte prezentate.

  Rolul esențial jucat de Putin în coaliția antiterorism condusă de Statele Unite a avut multe roade – printre acestea , crearea consiliului NATO- Rusia, aderarea Rusiei la G8, ca membru cu drepturi depline, și sprijin vestic pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului, solicitată cu mult timp în urmă. Dar printre cele mai mari recompense primite de Rusia, pentru rolul central în războiul împotriva terorismului, a fost imboldul dat comunității globale pentru a înghiți povestea că islamiștii ceceni și nu serviciile secrete ale lui Putin, erau de vină pentru atentatele de la Moscova.

   Înlăturarea prin mijloace devenite caracteristice pentru Putin, a celui care l-a ajutat, ne trimite la următorul capitol dedicat oligarhiilor în exil. Astfel Berezovski  ajunge să transforme una dintre reședințele sale într-o locație destinată afaceriștilor și disidenților exilați sosiți în Marea Britanie după ce au intrat în conflict cu Putin, ajungând astfel să fie reprezentați că fiind cei mai vânați oameni din Rusia. Lupta pe care acesta începe să o desfășoare împotriva regimului lui Putin aduce în atenția noastră noi personaje și povești cu  detalii surprinzătoare. Investigațiile la care participă elucidează unele dintre aspecte, dar aduc totodată și alte întrebări, noi perspective. Prețul pe care aceștia îl plătesc este unul considerabil, dacă îl merită în totalitate sau nu, va las să aflați citind acest roman atât de captivant și bine documentat. Pentru mine, a fost o provocare să îl las din mâna până la ultima pagină citită.

  Dacă guvernul credea că mișcarea sa tardivă către justiție ar putea servi ca factor de descurajare, calculase greșit. Putin a strâmbat din nas la anchetă și, pe durata audierilor, l-a decorat personal pe Andrei Lugovoi cu o medalie” pentru servicii aduse patriei”. Și campania de asasinate a Rusiei avea să ia amploare. 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Din Rusia, cu sânge de Heidi Blake – Editura RAO – recenzie

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.