Cea mai trăsnită noapte ever, de Dave Barry-recenzie

Titlu original: The Worst Night Ever

Traducere: Bogdan Voiculescu

Editura:  Storia Books, 2017

Format: 210×140

Număr pagini: 301

 

   Dave a crescut într-o suburbie s New York-ului, a făcut școală la Philadelphia și în prezent trăiește tot într-o suburbie, dar de această dată în Miami.

   New York Times l-a numit pe Dave Barry, ,,cel mai amuzant om din America’‘. Este foarte posibil ca acest lucru să se fi întâmplat într-o zi în care jurnaliștii n-au avut altceva mai bun de publicat! Este adevărat că articolele pe care le-a scris au fost premiate și au devenit legendare, dar să știți că tot cărțile sale, cu povești distractive și autentice, i-au adus faima de American icon. Dave Barry Slept Here, de exemplu, este ,,un fel de” istorie a Americii, iar Dave Barry Does Japan, o contribuție adusă păcii internaționale, în care autorul explică motivele pentru care Japonia nu și-a revenit complect de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial. Nu în ultimul rând, Dave Barry’s Complete Guide to Guys este una dintre cele mai citite cărți din centrele de reabilitare și din închisori.

,,Numele meu este Wyatt Palmer. Am paișpe ani, aproape cinșpe. Locuiesc în Miami, un loc straniu uneori, deși de obicei viața mea e destul de normală. Zic ,,de obicei” pentru că acum ceva timp, când eram la gimnaziu, am luat parte la o excursie trăznită cu clasa, care s-a încheiat-poate ați aflat-cu un episod în care i-am rupt clavicula președintelui Statelor Unite. N-a fost vina mea (pe bune) și povestea s-a terminat cu bine; de fapt, lumea chiar m-a tratat ca pe un erou, deși, credeți-mă, nu sunt nici pe departe erou. În orice caz, a fost o chestie senzațională o vreme.

Sunt în primul an la liceul Coral Gove (patria Scoicilor Bătăioase). Și primul lucru pe care l-am observat la viața de liceu e că, dacă ești într-a noua și mai ales dacă ești un băiat de-a noua mai firav, eviți să atragi atenția asupra ta și să te porți ca și cum ai avea impresia că ești cineva important. E mai bine să fii oarecum invizibil o vreme. Dar, la fel ca în orice școală sau liceu, sunt unii copii care ar fi mai bine să nu te observe.

La Cove, sunt doi copii care chiar nu vrei să te observe.

Frații Bevin.”

   Așa începe peripeţia unor tineri, foarte năstrușnică de altfel. Acțiunea cărții: cea în care niște puștani de liceu încearcă să treacă neobservați, fete frumoase și inevitabil băieții răi, cei care cred că totul li se cuvine. O carte pentru adolescenți, dar totodată o lectură relaxantă pentru adulți. Apropo, am un băiat adolescent, iar unele metode din carte mi-au dat de gândit. Clar, am să îl verific mai des dacă se găsește în camera lui sau dacă se găsește într-un anumit loc, oraș, când e la școală.

   Palmer împreună cu prietenul său cel mai bun Matt, au ghinionul să dea peste Suzana, o fată cam de vârsta lor, și care a participat la peripeţia cu președintele Americii. Matt și-a adus la școală dihorul, Suzan a vrut să îl vadă și să îl mângâie, când frații Bevin apar în peisaj. Urmează o întâlnire cu directoarea liceului, poreclită ,,Înţepătoarea”, se lasă cu pedepse, iar dihorul ajunge în posesia fraților gemeni Bevin.

   Când Palmer va încerca să sustragă dihorul din rucsacul unuia dintre frați, totul va deveni viral, iar cei nervoși vor fi frații. Îngrijorați de amenințarea cu moartea a dihorului, Matt și Palmer se vor hotărî să salveze micuța dihanie. Vor pleca în cartierul de lux al fraților Bavin, vor ajunge la proprietate pe apă, vor escalada zidul…dar, când totul era să se termine cu bine, cei doi prieteni asistă la aducerea pe proprietate a unui animal pe cale de dispariție-dragonul de Komodo!

,,Arăta ca un dinozaur. Avea un cap ca de șopârlă, dar era mult mai mare decât capul oricărei șopârle pe care o văzusem vreodată-era mai degrabă de mărimea capului unui aligator. Scotea afară o limbă care nu se poate să fi avut mai puțin de 30 de centimetri. Era imensă. Pielea ei era ciudată, zbârcită, și labele din față aveau gheare imense. Creatura aia era greoaie și imensă.”

   Palmer va fi observat, iar de aici începe dezastrul! Există situații mult mai neplăcute decât să nu fii simpatizat la liceu. Familia Bevin ascunde un secret întunecat și mortal. Care să fie acesta și care este scopul lui?

   Matt și Palmer vor face plângere la poliție, familia Bevin va face și ea plângere la poliție pentru furt. Cine va fi crezut? Normal, familia considerată super bogată și privilegiată! Cei doi prieteni vor fi pedepsiți, dar surioara Taylor îl crede pe Palmer, astfel că îi va sfătui să meargă mai departe, este hotărâtă să îi ajute.

   În ajutorul tinerilor apare Jon Aibel, un tânăr care momentan este suspendat din funcția sa din guvernul american. Lucra la Serviciul de Utilizare și Protecție a Peștilor și Faunei Sălbatice. Acest serviciu pune în aplicare Legea speciilor pe cale de dispariție. Jon știe despre dedesubturile celei mai profitabile afaceri din lume-Colecționarea de animale dispărute. Și ghiciţi ce? Capul familiei Bevin este unul dintre principali furnizori de animale letale! Partea proastă este că- Frank Bevin este de neatins. E un om bogat, care are prieteni influenți, care n-o să lase să i se întâmple nimic.

Ce vor să facă cu animalele periculoase care au poposit pe proprietatea lor în ultimele zile?

   Ce nevoie au de: un dragon de Komodo, considerat un prădător mortal, șarpele  cu ochi negri, înfiorători-Mamba negru-cel mai letal șarpe din lume, păianjenul călător brazilian-descris cel mai agresiv și mai veninos păianjen din lume, scorpionul galben palestinian, care arată ca un homar mutant, scărbos, înțepătura lui este ucigașă, broasca otrăvitoare ale cărui săgeți lansate din gura sa sunt letale?

   Dar mai îngrijorător este containerul imens care se află în posesia familiei Bevin, plin cu furnici! Nu orice furnici! Sunt furnici africane mărşăluitoare-Siafu. Este descrisă cu un cap mare și cu o pereche de clești urâți rău. Una singură nu este atât de periculoasă, deși provoacă o durere mare dacă te muscă, dar ele ajung și la 20 de milioane de indivizi. Când mărșăluiesc ele devorează totul în calea lor, inclusiv viețuitoarele mult mai mari. Pur și simplu intră în orificiile lor și le devorează de la interior.

  Ce legătură să fie între anunțul Grădinii zoologice din Miami, care vor deschide o expoziție în noaptea de Halloween, cu exact aceleaşi animale letale?

Din câte pot află tineri noștri, un pericol mortal planează asupra mulțimii ce va veni la Zoo.

  Dacă unele animale ,,evadează din cuștile lor” și apar și victime, grădina zoo și terenul pe care acesta vrea să se extindă se va închide. Principalul beneficiar ar fi Frank Bevin și proiectul său de construcții!

  Vor reuși adolescenți noștri să se facă ascultați de către cineva? Vor reuși să zădărnicească mortalul plan?Vor scăpa cu viață din calea animalelor letale?

Veți descoperi totul citind această carte de aventură!

Recomand cu drag cărțile acestei edituri. Câteodată mai trebuie să fim și noi copii!

Cartea Cea mai trăsnită noapte ever, de Dave Barry poate fi comandată de pe site-ul Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

 

7 COMMENTS

  1. Tentanta prezentare! Trebuie sa citesc si eu cartea. Imi place cum scrie David Barry. Stiu cat de amuzante sunt cartile lui. Am avut ocazia sa ma delectez cu „Belea mare”. Ti-o recomand pentru ca are si actiune, dar si romantism. Exista si o ecranizare (Big Trouble, 2002, cu Tim Allen si Renne Russo)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.