„Dar acum, în timp ce stătea în fața creațiilor uluitoare ce atârnau în șifonier, se trezi față-n față cu un nou soi de frumusețe - una artificială, creată de mâna unui artist, dar destinată direct și abil inimii unei femei.”

Doamna Harris cucerește Parisul – Paul Gallico - Meteor Press - recenzie

Doamna Harris cucerește Parisul – Paul Gallico – Editura Meteor Press – recenzie

Doamna Harris cucerește Parisul

Autor: Paul Gallico

Titlul original: Mrs. Harris goes to Paris
Editura: Meteor Press

Anul apariției: 1958, 2022

Traducere de: Mihaela-Adina Eros
Număr pagini: 269
Gen: Ficțiune istorică

  De câte ori ne-am urmat visurile? De câte ori nu le-am urmat pentru că ne-am pus piedici? „Nu o să meargă”, „Ce o să zică lumea?”, „Merită riscul?”.

  „Doamna Harris cucerește Parisul” este despre urmarea visurilor, indiferent de cât de năstrușnice ar părea la prima vedere.

  Doamna Harris este o menajeră londoneză de la jumătatea secolului trecut. În fiecare zi, pentru a-și câștiga traiul, face curat în casele oamenilor. Totul începe când într-o zi, deschide șifonierul uneia dintre cliente și rămâne tablou la vederea unei rochii Dior în toată splendoarea ei.

„Dar acum, în timp ce stătea în fața creațiilor uluitoare ce atârnau în șifonier, se trezi față-n față cu un nou soi de frumusețe – una artificială, creată de mâna unui artist, dar destinată direct și abil inimii unei femei. Chiar în clipa aceea a căzut victimă artistului; și chiar în clipa aceea s-a născut în ea dorința puternică de a avea o asemenea rochie.

Nu exista nicio legătură ori vreun motiv anume, nu ar fi purtat niciodată o asemenea creație, nu exista niciun loc în viața ei pentru una. Reacția ei a fost una pur feminină.

A văzut-o și și-a dorit-o cu ardoare.”

  Pentru doamna Harris nu conta că ducea o viață simplă, că nu-și permitea acea rochie, că nu avea unde s-o poarte. Pur și simplu, și-a dorit-o și atât.

O logică ce justifică perfect comportamentul doamnelor și domnișoarelor la shopping.

„Ce face o femeie să tânjească după o blană de șinșila sau de zibelină rusească, un Rolls Royce sau bijuterii de la Cartier, Van Cleff sau Arpels, sau după cel mai scump parfum, restaurant ori cartier în care să locuiască? Exact această valoare exagerată și absurditatea prețului constituie garanția valorii feminității și persoanei sale.”

   Câștigarea unei sume de bani la loterie este un semn pentru doamna Harris. Și așa începe planul ei pentru cumpărarea unei rochii Dior. Economisește la sânge, renunță la micile plăceri pe care și le îngăduia din când în când și după 3 ani, strânge suma pentru a face o călătorie la Paris și a-și cumpăra rochia mult dorită.

  Călătoria sa la Paris este și una simbolică. Ajunsă acolo, doamna Harris leagă prietenii cu persoane pe care nici nu și-ar fi închipuit că le-ar fi cunoscut. Clasele sociale dispar, făcând loc bunătății și lecțiilor de viață.

Și aristocratul și menajera s-au așezat unul lângă altul pe banca verde de lemn în mijlocul culorilor absurde și a parfumurilor încântătoare și s-au pus pe taclale. Totul îi deosebea, cu excepția simplității naturii lor umane, așa că, în realitate, nu erau chiar așa de diferiți unul de celălalt.

  Pentru că romanul este despre bunătate, clase sociale și îndeplinirea viselor, oricât de absurde sau îndepărtate ar părea. Doamna Harris, o menajeră de la jumătatea secolului trecut, ne învață să ne urmăm visele, indiferent de piedici sau de părerile celor din jur.

Doamna Harris se simțea la fel de nerăbdătoare și de entuziasmată ca un copil și s-a apostrofat mintal: „Ia uită-te la tine, Ada Harris! Cine ar fi crezut că o să stai într-o zi în salonul Dior din Paris, cu toți grangurii din lumea bună, cumpărându-ți o rochie. Și totuși, iată-te aici și nimic nu te mai poate opri acum.

  Dacă doamna Harris a reușit să cumpere rochia, dacă a avut unde s-o poarte puteți afla citind cartea, dar dacă o veți face, veți constata că nici nu mai contează. Nu scopul este cel mai important, ci drumul în sine, oamenii întâlniți, mentalitățile schimbate. Și curajul doamnei Harris de a-și urma visul.

  Este o lectură simplă, ușoară, plăcută, feminină, numai bună de a ne refugia în vremurile agitate din zilele noastre.

 În 2022, a fost lansată cea mai nouă adaptare a romanului, cu câteva modificări ale rochiilor originale (și nu numai), dar se iartă.

Despre autor:

  Paul Gallico a fost redactor sportiv, reporter și redactor șef adjunct. A scris peste patruzeci de cărți, patru dintre ele redând aventurile doamnei Harris: „Doamna Harris cucerește Parisul”, „Doamna Harris cucerește New York-ul”, „Mrs. Harris M.P.”, „Mrs. Harris goes to Moscow”.

Carte disponibilă pe site-ul MeteorPress

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

9 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.