Domnița și circarul de Joanne Bischof – Editura Casa Cărții – recenzie
Domnița și circarul, de Joanne Bischof – Editura Casa Cărții – recenzie
Domnița și circarul
Joanne Bischof
Titlu Original: The Lady and the Lionheart
Traducător: Mihaela Tocut Ady
Editura: Casa Cărţii
An apariţie: 2018
Nr. pagini: 362
Gen: Romance, Historical Fiction
Nota Goodreads: 4,54
Domnița și circarul de Joanne Bischof historical fiction, romance.
,,Crescut în lumea misterioasă și strălucitoare a circului, Charlie Lionheart e capabil să-și vrăjească publicul. Dar cu toate că numărul său cucerește mii de spectatori, inima lui e atrasă de lucruri care nu au de-a face cu luminile rampei. Acolo, se îngrijește de leii săi maiestuoși ca și când i-ar fi frați, o îndemânare ce necesită curaj și tărie, însă care îi va fi de folos în cea mai dificilă probă de până acum: eliberarea unei copile orfane din urzeala întunecată a unui spectacol desfășurat în spatele scenei. Va face o înțelegere extrem de costisitoare, fiindcă va trebui să-și ofere propria viață în schimbul vieții fetiței, alegere care îi va compromite și reputația.
Ella Beckley se prezintă ca sora medicală gata să rupă orice convenții civice pentru a-i salva viața micuței Holland. Totul însă sub ochiul vigilent al unui străjer care nu doar că seamănă izbitor cu fetița, ci o și apără cu o dragoste capabilă să acopere chiar și trecutul nefericit al Ellei, născând în ea speranța că, la urma urmei, poate că totuși bunătatea va învinge. Pe măsură ce prietenia lor ilicită se consolidează, Charlie îndrăznește să-i vorbească de la inimă la inimă, îngăduindu-i tinerei să pătrundă în tainița lumii lui secrete pentru a vedea sacrificiul care i-a deschis copilei un viitor. Deși credința ei e zdrențuită sub poverile trecutului, Ella va trebui să ia atitudine față de pledoaria lui Charlie, care susține că singurele scrijelituri care nu se pot șterge sunt cele de pe trupul său.”
,,Domnița și circarul” este nu numai un emoționant roman de dragoste, ci și o poveste despre iertare, acceptare, vindecare, răscumpărare, speranță și, mai presus de toate, despre libertate și sacrificiu. Este genul acela de carte care îți intră ușor pe sub piele, te face să te îndrăgostești rapid de personaje și te determină să crezi în puterea vindecătoare a iubirii. Stilul de scriere, simplu și delicat, personajele puternice, splendid construite, momentele tandre dintre Ella și Charlie, maniera realistă în care este prezentată lumea circului din perioada victoriană, scenele emoționante, dar și momentele amuzante, vă vor acapara cu siguranță toată atenția.
Având în vedere că am vânat de pe Libris cam toate cărțile scrise de Tamera Alexander și Lynn Austin, mi-am propus să caut și alte autoare care scriu cam același gen de literatură. Cartea ,,Domnița și circarul” mi-a sărit imediat în ochi – coperta este absolut superbă, iar descrierea mi-a stârnit enorm de mult curiozitatea. Faptul că protagonistul era îmblânzitor de lei la circ, mi-a cam încins imaginația, dar ceea ce m-a determinat să iau urgent cartea a fost acea frază din descriere care menționa o anumită înțelegere, un fel de sacrificiu, prin care bărbatul își oferă propria viață, dar și trupul, în schimbul vieții unei fetițe, alegere care îi va compromite reputația.
,,Îşi înghiți lacrimile, iubirea arzândă pe care o simțea pentru el amestecându-se cu sentimentul dureros al pierderii. Al şocului şi al speranțelor năruite. Al trupului său întinat. Al căldurii sufocante şi al batjocurii publicului. Toate de dragul unei fetițe pentru care ştia că Charlie şi-ar fi dat şi viața.“
Ceea ce am descoperit între filele acestei cărți mi-a înmuiat inima și m-a făcut să-mi pară rău că oameni precum Charlie Lionheart nu mai există în ziua de azi. Sacrificiul pe care el îl face pe parcursul unui an, imensa dragoste pe care i-o poartă micuței Holland, grija pe care o are față de cei trei lei ai săi, modul în care vede el viața, toate acestea m-au făcut să-l apreciez enorm de mult. De asemenea, chimia dintre Charlie și Ella, modul în care se completează unul pe altul, iubirea profundă și dăruirea dezinteresată a celor doi, speranța pe care o poartă amândoi în suflet, mi-au transmit o stare de bine. M-am simțit îmbătată de frumusețea lor sufletească. Cât despre maniera de scriere, nu am decât cuvinte de laudă la adresa autoarei. Poate că romanul nu se remarcă printr-o acțiune alertă său o intrigă aparte, dar modul în care este scris, atinge sufletul oricărui cititor romantic.
,,O durere adâncă, ascuțită, străpunse ca fierul roşu zidurile pe care le ridicase cu atâta grijă în jurul inimii ei.
Pentru că ştia ce înseamnă să fii pângărit. Nu doar preț de câteva clipe blestemate, a căror durere şi groază încă o mai bântuiau, întorcându-i stomacul pe dos, ci pe viață – să trăieşti zi de zi cu suferința aceea. Să mori, încet-încet, pe dinăuntru. Însă cicatricele lui Charlie nu mai puteau fi şterse, oricât de adâncă ar fi fost credința lui.”
Pe Charlie Lionheart îl urmăresc cu teamă și admirație mii de ochi, este aplaudat pentru numărul de dresură cu lei, însă inima lui îi aparține doar micuței Holland, nepoata lui în vârstă de numai șapte luni, rămasă orfană de mamă. Atunci când fetița a ajuns sub tutela lui Madame Broussard, proprietara circului, Charlie a trebuit să facă tot ce i-a stat în puteri ca s-o redobândească. S-a dus la ea și i-a spus că ar face orice să o recupereze pe Holland. Madame a cumpănit situația și a stabilit un preț. El a acceptat învoiala tocmai pentru ca Holland ,,să aibă o altă viață, să nu cunoască niciodată deznădejdea pe care o simțea el acum. Deși știa… Știa că Holland ar fi avut parte de un trai chiar mai crunt decât al lui. Mult mai crunt”.
,,Noaptea premierei, când trebuia să apară în fața unui public nou, era întotdeauna cea mai grea. Chipuri noi. Batjocuri venite din partea unora care nu îl mai văzuseră niciodată. În noaptea aceasta, toate usturau, dureau mai tare ca oricând. Şi o parte din el murea – acea parte care visa mereu că sosirea într-un nou oraş va aduce cu sine şansa unui nou început. De fiecare dată însă, departe de a vedea lumina unui nou început, ascuns sub machiajul aplicat de priceputele mâini ale Reginei – făcând toate câte îi pretindea Madame Broussard – se afunda tot mai adânc în întuneric.”
Ella Beckley are la rândul ei sufletul însemnat de durere și chin, singura ei dorință fiind aceea de a ajunge infirmieră. La prima întrevedere, când venise la cabinetul doctorul Penske în căutarea unui loc de muncă, i-au fost de ajuns doar câteva întrebări pentru ca medicul să îşi dea seama că Ella nu avea multe studii. Învățase vreme de câțiva ani la mica şcoală cu o singură sală de clasă din localitatea ei natală, dar o abandonase cu totul înainte să-și fi dat toate examenele. Nu avusese cum să termine şcoala. La doar cincisprezece ani, îngenuncheată în patul ei de acasă, dăduse naştere copilului unui străin. Fusese violată de fiul predicatorului din sat, iar după opt luni de chin, născuse un băiețel care a murit la doar două ore după ce fusese născut. Devastatoarea moarte a fiului ei, dar și șușotelile oamenilor din sat, au determinat-o pe Ella să plece de acasă. Au trecut de atunci cinci ani, dar încă mai poartă stigmatul durerii în suflet. Acum, viața ei este una cât se poate de simplă, liniștită, searbăd de ordonată. Ea avusese grijă să fie așa. Totul era planificat, fiecare zi decurgea după o rutină bine stabilită. Avea o slujbă la spital, un salariu, dar inima ei era pustie. Asta până într-o seară, când un bărbat pătrunde în spital, căutând cu disperare un medic care să-i consulte fetița, care pare că are febră. Însă medicul refuză să consulte bebelușul atunci când își dă seama că are în fața lui un amărât de circar țigan, așa că îi încredințează Ellei pe micuța pacientă.
,,Charlie îşi trecu încă o dată mâna uriașă peste căpșorul copilei, netezindu-i cârlionții bălai. O ținea cuibărită în brațul lui, de parcă acea simplă atingere ar fi avut puterea să țină la distanță tot ce ar putea interveni între ei ca să-i despartă.
În fața acelei suferințe aproape palpabile, Ella trebui să își întoarcă privirea, retrăind cu o claritate zdrobitoare propria-i spaimă și faptul că sperase până în ultima clipă în zadar. La urmă tot căzuse în genunchi, simțind sub degete numai pământul și piatra tari şi reci, în timp ce punea flori pe un mormânt atât de mic, că ar fi putut fi trecut cu vederea. Îndurerată până în adâncul sufletului, nu dăduse nicio atenție celor care spuneau că e o stricată. Niciuneia dintre gurile rele nu-i păsase vreodată să afle adevărul, ca ea se aflase într-un loc nepotrivit, la momentul nepotrivit. Că nu trebuie să îți vinzi sufletul ca el să îți fie furat oricum.”
Ella încearcă să o trateze pe micuța Holland cât poate ea de bine, dând dovadă de o imensă compasiune, mai ales că Charlie nu avea suficienți bani cât să plătească spitalizarea. Din nefericire, medicul preferă să o externeze a doua zi pe micuță, văzând că i-a scăzut febra, pe motiv că ,,noi avem nevoie de paturi pentru pacienți cu afecțiuni grave, care își pot plăti spitalizarea. Ultimul lucru de care avem nevoie e să fie adusă aici cine știe ce boală de cloacă. Ăștia doi n-au decât să se întoarcă în hruba din care au venit”. Aceste vorbe o revoltă pe Ella, determinând-o să-și dea imediat demisia și să-l urmeze pe Charlie Lionheart la circ, luând cu ea echipamentul necesar ca să o salveze pe Holland.
Charlie Lionheart avea aceleași gene dese ca fetița și, chiar dacă părul și pielea îi erau mai închise la culoarea, din profil cei doi semănau izbitor de mult, fapt care a făcut-o pe Ella să creadă că sunt tată și fiică. Totuși, bărbatul recunoaște că nu a fost niciodată însurat, iar acum împarte cortul cu o femeie, Regina. Ella nu știe cum să tălmăcească lucrurile în ceea ce îl privește pe Charlie și pe mama lui Holland, și cum intra în socoteala asta celelalte femei care flirtează cu el. Inevitabil, trage concluzia că bărbatul sare în pat cu toate femeile care i se ivesc în cale. Dar, contrat impresiei pe care și-a făcut-o despre el, Ella este fascinată de acest bărbat acuzat că ar avea o conduită greșită față de femei. Oare cum va reacționa ea la aflarea adevărului despre acea înțelegere făcută cu Madame Broussard? Are Charlie suficientă încredere în Ella încât să-i împărtășească secretul cu ea? Ce simte Charlie pentru Ella? Ce se va întâmpla cu ei atunci când circul va părăsi orașul? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!
,,Nu voia să pară aspru, dar, Dumnezeu să-l ierte, simtea că-și pierde mințile când o vedea cum îl privește.
Ştiuse că avea să vină și ziua aceasta.
O știuse. Şi încercase din răsputeri să nu se apropie până acum de nimeni. Învățase să se țină departe de lume. Purtase crucea singurătății. Învățase să devină o umbră. Chiar și când o așezase pe Holland în pătuțul acela de spital și infirmiera aceasta îi ajutase, arătându-i mai multă bunătate decât primise vreodată de la cineva din afară – chiar și atunci încercase să se păstreze distant.”
Cartea o găsiţi pe Libris.ro
Recenzii cărţi de dragoste
Domnița și circarul de Joanne Bischof – Editura Casa Cărții – recenzie
Multumim pentru recenzia emoționantă!
Cu mare drag!
Mulțumesc pentru recomandare!
Cu drag!
Frumoasa si emotionanta recenzie Alina.Felicitari!
Multumesc, Arci!
Sună foarte bine. Felicitări pentru recenzie.
Multumesc!
Mi-a plăcut recenzia ta