Editura Litera continuă seria cărților-mărturie,

de laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015, Svetlana Aleksievici

      După titlurile remarcabile din colecția Clasici Contemporani Litera:„Războiul nu are chip de femeie” (volum ce cuprinde mărturiile femeilor sovietice care au luptat în al Doilea Război Mondial) și „Ultimii martori” (volum cu amintiri ale adulților care în vremea celui de-al Doilea Război Mondial erau copii), Svetlana Aleksievici aduce în prim plan experiențele soldaților sovietici din războiul din Afganistan în volumul „Soldații de zinc”.

     În 1989, Svetlana Aleksievici a îndrăznit să încalce unul dintre ultimele mari tabuuri ale imperiului sovietic: mitul războiului din Afganistan, al soldatului „internaționalist” care ajută un popor înapoiat să construiască socialismul. Între 1979 și 1989, un milion de militari sovietici au trecut prin Afganistan, provocând aici distrugeri uriașe și rămânând ei înșiși marcați de experiența unui conflict nerecunoscut oficial. Morții erau trimiși înapoi în URSS în sicrie sigilate de zinc, în timp ce, întorși în patrie, mare parte din supraviețuitori nu s-au putut reintegra și au devenit, în ochii altora, niște criminali.

    “Soldații de zinc prezintă mărturiile emoționante ale unor participanți la război – soldați, ofițeri, asistente medicale – și ale unor mame care și-au pierdut copiii în Afganistan, într-o carte șocantă prin onestitatea ei brutală. Este o reconstituire tulburătoare și de neuitat a realității și absurdității războiului.

   „Cu un stil și o pasiune singulare, adoptând o viziune tragică susținută de inteligență politică, [Aleksievici] prezintă acest război ca pe o experiență omniprezentă și profund personală…” The New Yorker

     Cărțile Svetlanei Aleksievici au fost sau vor fi publicate în 43 de limbi și în 47 de țări.

     În România,Războiul nu are chip de femeie”, „Ultimii martori”,Soldații de zinc,  sunt disponibile în rețeaua Bookstop Litera, în toate librăriile din București și din țară, online pe www.litera.ro și pe www.elefant.ro.

      Câteva impresii despre cărțile Svetlanei Aleksievici în Colecția Clasici Contemporani Litera:

     “Inocenţa faţă în faţă cu violenţa, oroarea şi spaima. Poezia vârstei fragede făcută ţăndări de obuze, mortiere sau imagini ale coşmarului. Aceasta este, pe scurt, cartea Svetlanei Aleksievici. Ultimii martori o confirmă pe scriitoarea şi jurnalista bielorusă ca pe una dintre vocile puternice ale literaturii de azi.” Radu Paraschivescu, Dă-te la o carte, Digi 24

     “Mă bucur foarte mult că Svetlana Aleksievici a câștigat Nobelul pentru Literatură și sper ca acest premiu să însemne că volumele sale vor fi citite și înțelese de cât mai mulți oameni. Războiul nu are chip de femeie e o carte foarte bine scrisă, dar nu veți găsi literatură în paginile ei. Veți găsi viață, așa cum a fost și așa cum sperăm să nu mai fie vreodată. Dar, ca să nu mai fie, trebuie să știm și să o cunoaștem.” Laura Câlțea, Blogul unei cititoare de cursă lungă

      “Ceea ce descoperim nu este însă războiul propriu-zis, cum toți îl cunoaștem din cărți și filme, ci o altă față a acestuia, cea adevărată, cea umană, în care nu mai contează cine câștigă sau cine pierde, ci reala tragedie a ființei umane simple.” Jovi Ene, Filme-carti.ro

 * * *

     Litera – Un sfert de secol de cărți!

    În 1989 lua ființă, la Chișinău și București, Editura Litera. S-au împlinit, așadar, 26 de ani de existență. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, Litera a editat 5 600 de titluri, într-un tiraj total de 48 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea produselor sale, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte.

     Îți mulțumim că ne ești alături și te invităm să ne însoțești, și de acum înainte, în călătoria noastră printre cărți, idei și cuvinte.

 * * *

 

6 COMMENTS

  1. Ma tenteaza ideea de a citi aceasta carte. Nu prea am citit multe carti despre razboi pana acum, insa mereu m-au fascinat povestirile legate de razboi. Probabil ca o sa-i acord o sansa.

  2. Mie îmi plac foarte mult astfel de cărți, iar pe Svetlana Aleksievici am citit-o și pot să spun că premiile pe care le-a primit sunt bine-meritate.

  3. Pe mine, sincer, nu prea ma atrag cartile de razboi. Poate pentru ca in ele exista prea multa durere, suferinta. Impreuna cu sotul ma uitam la cateva seriale de razboi si, desi am apreciat calitatea lor, nu le-as mai revedea. Poate pentru ca am sot militar si oricand ceva se poate intampla ….

  4. Eu iubesc cartile despre razboi. Mereu mi-au placut. Am citit cateva si le-am adorat. Cartile Svetlanei Aleksievici sunt pur si simplu geniale. Nu te mai saturi sa le citesti si sa le recitesti. Abia astept sa citesc si aceasta carte.

  5. Genul acestei serii nu prea pare pe gustul meu. Cartile cu razboaie nu ma prea pasioneaza.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.