Educaţie siberiană de Nicolai Lilin-Univers-prezentare

Educaţie siberiană, de Nicolai Lilin-Editura Univers-prezentare 

Editura Univers

Număr pagini: 336

Colecţia Romanul secolului XXI 

  Un roman care îţi dă fiori pe şira spinării cu fiecare filă întoarsă, Educaţie siberiană este primul volum dintr-o trilogie despre copilăria şi tinereţea unui om născut parcă în afara lumii, în Transnistria. Cum evoluează un băiat care a înlocuit jucăriile cu armele şi educaţia cu lupta pentru supravieţuire, care sunt regulile unei comunităţi pe cale de dispariţie vei afla din drama autobiografică a lui Nicolai Lilin.

   Educaţie siberiană este povestea unei copilării marcate de mediul infracţional al siberienilor din Tighina/Bender, cu regulile lui stricte, moralitatea lui specifică, cu tradiţii ce împletesc religia ortodoxă şi mânuirea armelor, cu poveştile şi înţelepciunea pe care bătrânii comunităţii le transmit copiilor pentru a-i ajuta să atingă idealul de existenţă aşa cum îl concep ei: „criminalul cinstit“. Aici îşi poartă copilul Nikolai primele războaie, deprinde filozofia de viaţă a comunităţii Urca, se îndrăgosteşte de arta tatuajului – şi tot aici se confruntă cu primele îndoieli, într-un Bildungsroman frust care înfăţişează totodată amurgul unui mod de viaţă tradiţional.

Pentru a citi cartea aceasta, trebuie să te pregăteşti să uiţi de categoriile de bine şi rău aşa cum le concepem noi, să renunţi la sentimente aşa cum le-am construit în sufletul nostru. Trebuie să fii acolo: să citeşti şi atât. Astfel, în scurt timp, între paginile Educaţiei siberiene începe să se materializeze o întreagă lume. Lilin construieşte o lume cu scrisul său şi asta face din el nu doar un simplu martor, ci un scriitor în (Roberto Saviano în La Repubblic toată puterea cuvântului.

Sursa Editura Univers

Nicolai LilinNicolai Lilin a crescut în Transnistria, care și-a declarat independența față de Rusia în 1990, dar nu a fost niciodată recunoscută ca stat. Cartea Educația Siberiană, a fost, de asemenea,  bestseller în Europa și s-a realizat şi un film cu John Malkovich. Lilin locuiește în Milano, unde a fondat o galerie de artă numită cultura contemporană Kolima.

Nicolai Lilin, pseudonimul lui Nikolaj Veržbickij.

Cărţi Literatură Universală

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Educaţie siberiană de Nicolai Lilin-Univers-prezentare

Sursa foto Wikipedia

 

 

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.