Fata cu soțul închipuit de Julia Quinn - Editura Litera - recenzie

Fata cu soțul închipuit, de Julia Quinn – Editura Litera – recenzie

Fata cu soțul închipuit
Autor: Julia Quinn
Editura Litera 
Traducere: Corina Nicolae
Număr pagini: 303
  JULIA QUINN este autoarea a 18 bestselleruri New York Times consecutive și numai în Statele Unite s-au vândut peste 10 milioane de exemplare ale romanelor ei. Prima carte, Splendid, i-a fost cumpărată de o editură când avea doar 24 de ani, iar Julia a continuat să colaboreze cu același redactor și cu aceeași editură de atunci încoace. Este absolventă a universităților Harvard și Radcliffe și a fost înscrisă pentru o perioadă la Facultatea de Medicină a Universitățîi Yale, dar a renunțat pentru a  se dedica în exclusivitate scrisului. Pe dat ade 25 decembrie 2020 a avut premiera Bridgerton – o producție originală Shondaland/Netflix bazată pe cea mai populară serie a Juliei Quinn.

  Întâmpinat cu entuziasm atât de telespectatori, cât și de critici, serialul Bridgerton s-a clasat al cincilea ca audiență la debut, fiind pe locul 1 în topurile vizionărilor Netflix din 76 de țări.

În timp ce tu zăceai inconștient…
 ,,Cum fratele ei este rănit pe frontul de luptă, orfana Cecilia Harcourt are două opțiuni deloc atractive: să se mute cu o mătușă rămasă fată bătrână sau să accepte să se mărite cu un verișor insuportabil, mânat de interes. În schimb, ea alege să traverseze cu un vas Atlanticul, hotărâtă să își îngrijească fratele și să îl pună pe picioare. Însă, odată ajunsă la destinație, după o săptămână de căutări, ea nu dă de urmă fratelui ei, ci îl găsește pe cel mai bun prieten al acestuia, chipeșul ofițer Edward Rokesby. Acesta zace inconștient pe un pat dintr-un spital improvizat, având mare nevoie de îngrijiri atente, iar Cecilia jură că îi va salva viața, chiar dacă, pentru a putea rămâne alături de el, este nevoită să spună o mică minciună…”
  Povestea celor doi tineri care se cunosc prin intermediul scrisorilor, dar niciodată față în față. Ea, o tânără din Anglia care își îngrijește tatăl și care moare destul de brusc, lăsând-o într-o situație ingrată. Imediat sosește o scrisoare din America, cum că fratele ei a fost rănit. La fel va sosi și vărul său Horace. Acesta îi va sufla în ceafă și o va atenționa că el este următorul moștenitor al proprietății Marswell. Cum fratele ei Thomas, fiind în colonii, în război este posibil să nu se mai întoarcă, ar fi de datoria lui să aibă grijă de ea, luând-o în căsătorie. De la un sărut forțat s-a trecut la agresiune fizică.
 

,,-Trebuie să accepți realitatea, spuse el, făcând un pas mai aproape de ea. Eșți singură. Nu poți rămâne pe veșnicie la Marswell fără o însoțitoare.
-Mă voi duce la mătușa mea, spuse ea.
-Ai pleca din casa ta?
Dacă înseamnă evitarea căsătoriei cu Horace, da.
-Te voi face să-ți vii în fire, urlase Horace, apoi, înainte ca ea să-și dea seama de ceea ce avea de gând să facă, o sărutase.
Cecilia trăsese aer în piept după ce el îi dăduse drumul și apoi îl plesnise peste față.
Horace o plesnise la rândul sau, și, o săptămâna mai târziu, Cecilia plecase spre New York.”

 
  Când din întâmplare va da peste prietenul lui Thomas, rănit și inconștient, va debita o minciună și va rămâne la căpătâiul acestuia îngrijindu-l. Cum toți o cred soția lui Edward, nu îi lasă altă opțiune decât aceea de a spera să se trezească presupusul soț și poate are vești despre fratele său. Nimeni nu știe nimic despre el, iar resursele sale sunt insuficiente.
  Chipesul ofițer Edward este cel cu care coresponda puțin prin scrisorile cu Thomas. Aștepta întotdeauna cu nerăbdare vești de la cei doi prieteni.
Va reuși să își revină din inconștiență? Și dacă da, ce se va întâmpla cu ea și cu minciuna sa?
 

,,Îl durea capul.
Corecție, îl durea capul foarte tare.
Cu toate acestea, era greu de spus ce fel de durere era. Putea foarte bine să fie lovit în cap cu o ghiulea. Părea plauzibil,având în vedere locul unde se afla acum în New York (sau era în Connecticut?) și ocupația curentă de căpitan în Armata Majestății Sale.
Era război, în cazul în care nu observase careva.
Războiul despre care amintise…oamenii chiar mureau.
Cu o regularitate alarmantă.
Nu era singur. Nu putea să înțeleagă ce se vorbea, dar un zumzet ușor de cuvinte și de activitate umplea aerul.”

  Ofițerul Edward aude vocile, recunoaște că ar vorbi despre el, dar nu își dă seama cine e doamna Rokesby. De ce vorbesc despre el de parcă nu ar mai fi nici o speranța? Și de când e el soțul cuiva? De când e el inconștient și de cât timp? De ce nu își amintește nimic? Tânăra care vorbește la căpătâiul său este posibil să fie Cecilia, sora prietenului său…
  Trezirea tânărului ofițer îi va da mari emoții tinerei care se dă drept soția lui. Oare îi va face un scandal monstru sau va fi conciliabil.
  Recunoașterea ei în prima fază, aduce după sine negare. O va recunoaște după portretul pe care îl avea asupra sa Thomas. Negarea apare când nu își va aduce aminte când s-a căsătorit cu Cecilia și cum e posibil să zacă inconștient mai bine de o lună?

,,Nu îmi amintesc, spuse el.
-Ce nu îți amintești? întreba Cecilia, alegându-și cu grijă cuvintele.
-Nu știu, răspunse el, uitându-se la ea cu o privire tulburată.
Cecilia știa că ar fi trebuit să încerce să-l aline, dar tot ce putea face era să se uite la el. Avea ochii goi și pielea deja palidă din cauza bolii, părea aproape gri. El se ținea de pat de parcă era o barcă de salvare, și ea simți nevoia nebunească de a face la fel. Camera se învârtea în jurul lor, transformându-se într-un mic tunel strâmt.
Ea abia putea respira.
Iar el părea gata să se sfărâme.”

 
  Ocazia de a recunoaște minciuna a trecut, iar când colonelul Stubbs și maiorul Wilkins își reconsideră părerile în privința ei ca doamna Rokesby vor începe căutările pentru a găși vești în privința fratelui său. Deocamdată este de preferabil să păstreze această minciună, doar până la aflarea unor vești sau poate puțin mai mult?
 
  Cert este că vom avea parte de situații comice din partea celor doi protagoniștii.
  Edward nu își aduce aminte o perioadă de câteva luni ce misiune importantă avea el în Connecticut și cum a ajuns rănit la spital.
  Insistențele superiorilor săi de a își aduce aminte eșuează. La fel eșuează și termenii în care Cecilia și cu el s-au căsătorit prin intermediari. Nu înțelege!
 

,,O căsătorie prin intermediari. Dumnezeule, părinții lui ar fi îngroziți. Și sincer, și el era. Când venea vorba despre lucrurile importante din viață, el făcea cum se cuvenea. Nici măcar nu era convins că o căsătorie prin intermediari era considerată legală în Anglia.
Ceea ce îl făcu să se gândească la următorul lucru. Ceva nu era tocmai în regulă în toată situația această. Edward nu știa ce spusese sau făcuse Thomas pentru a-l convinge să se însoare cu Cecilia, dar avea sentimentul că era vorba despre mai mult decât îi zise ea. Era, probabil, mai decât știa ea, dar adevărul nu avea să fie niciodată cunoscut decât dacă Edward își recăpăta memoria.”

 
  Cecilia va lungi încă puțin minciuna și încă puțin, la fel cum și sentimentele sale pentru Edward se schimbă. Ea știind în ce situație este va accepta avansurile presupusului ei soț. Speranța ei în privința lor nu există. Știe că tânărul este ca și făgăduit de mulți ani vecinei sale și prietene din copilărie cu Edward, Billie Bridgerton.
  Secretul lui Edward cel mai dulce este în privința acestei tinere, pe care o cunoaște din corespondență. Întâlnirea față în față și convetuirea împreună îi va apropia și îi vor face să se cunoască mai bine, și, deși are îndoieli, sentimentele sale în privința Ceciliei se vor aprofunda.
Știe că în Anglia el este ca și căsătorit de părinții săi, dar Billie îi este mai mult ca o soră pentru el.
  Ce se va întâmpla când lui Edward îi va reveni memoria și își va aduce aminte care era de fapt misiunea sa din Connecticut? Va putea să îi spună Ceciliei adevărul în privința fratelui său?
Va recunoaște el sentimentele sale față de Cecilia sau va fi prea târziu?
  Când va descoperi lucruri în privința lui Thomas, Cecilia este hotărâtă să îi lase o scrisoare cu adevărul în privința relației lor și va hotărî să se întoarcă singură în Anglia și să îi lase liberă calea spre căsătoria cu fata promisă.
  Pentru a descoperi și alte situați comice, dar și ce se va întâmpla în final, vă las pe voi să descoperiți citind această carte.

 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

Fata cu soțul închipuit de Julia Quinn – Editura Litera – recenzie

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.