Hipnotizatorul de Lars Kepler – Editura Paralela 45 – recenzie

Hipnotizatorul de Lars Kepler – Editura Paralela 45 – recenzie

by -
9
Hipnotizatorul de Lars Kepler

Hipnotizatorul, de Lars Kepler – Editura Paralela 45 – recenzie

Hipnotizatorul

Lars Kepler

Hypnotisoren

Traducere: Bogdan Ghiurco

Editura Paralela 45

Număr pagini: 493

  Hipnotizatorul de Lars Kepler thriller.

   Lars Kepler este pseudonimul cuplului de scriitori Alexandra Ahndoril născută în 1966 și Alexander Ahndoril născut în 1967, autorii seriei bestseller cu detectivul Joona Linna. Ajunsă la volumul al șaptelea seria s-a vândut în 14milioane de exemplare în 40 de limbi.
La noi în țară au apărut două cărți: 1 Pact cu diavolul și Sub hipnoză [HIPNOTIZATORUL reeditat].
   ‘‘Într-o casă de la marginea Stockholmului o familie e asasinată cu sălbăticie. Numai un băiat scapă masacrului, dar pendulează, inconștient, între viaţă şi moarte. Detectivul Joona Linna decide atunci să recurgă la ajutorul unui hipnotizator pentru a pătrunde în subconștientul băiatului și a încerca să reconstituie carnajul prin ochii lui.

  O combinație între forța captivantă a trilogiei Milennium, de Stieg Larsson, și dinamismul narațiunii din Tăcerea mieilor, romanele cu detectivul Joona Linna au devenit deja titluri iconice în literatură polițistă scandinavă.’

   ,,O poveste crudă și viscerală care te învăluie în necunoscut, dar în același timp hrănește pe saturatelea imaginația. O reușită uluitoare. – Daily Mail”
   Pentru pasionații de thriller psihologic și iubitorii genului nordic noir este un prilej de delectare.
   Deja sunt la a treia carte de gen noir. Îmi place maxim. Cartea aceasta tratează un subiect delicat, hipnoza, și ce poate ascunde mintea omenească. Câteodată e bine să nu intervenim undeva, unde ceva malefic este adânc îngropat. Readucerea la suprafață și tratarea necorespunzătore poate avea  consecințe fatale pentru persoanele implicate și nu numai. Cartea mai tratează și delicatul subiect al adulterului, dependența de medicamente și durerea răpirii propriului copil, un horror cu puternic impact emoțional.

,,Termenul hipnoză a fost folosit pentru prima oară în sensul modern în 1843 de către chirurgul scoțian James Braid. El l-a utilizat pentru a descrie o stare similară somnului, în același timp de sensibilitate pronunțată și receptivitate ridicată.
Chiar și în ziua de astăzi, opiniile sunt împărțite în privința utilității, veridicității și pericolelor hipnozei. Această incertitudine persistă, probabil, din cauza faptului că escrocii, artiștii de estradă și servicii secrete de pretuntindeni au abuzat de tehnicile de hipnoză.
Din punct de vedere tehnic, este foarte ușor să-i induci unei persoane o stare hipnotică. Dificultățile constau în controlarea cursului evenimentelor, în îndrumarea pacientului și în interpretarea și întrebuințarea rezultatelor. Pentru a controla pe deplin hipnoza profundă, e nevoie de o experiență considerabilă și de pricepere. În întreagă lume, doctorii recunoscuți, care au reușit într-adevăr să stăpânească hipnoza profundă, pot fi numărați pe degetele de la o mână.”

   De această dată avem trei părți descrise în carte. O familie masacrată, un fiul în spital și o soră în pericol. Avem amintirile de acum 10 ani, în care hipnotizatorul doctor Erik Maria Bark, a încercat un proiect foarte riscant cu un grup disfuncțional. Partea aceasta în care Erik va încerca să descopere și să aducă la suprafață prin hipnoză temerile fiecărei persoane și să încerce a le salva, se va dovedi peste puterile sale, iar grupul acesta se dovedește a fi ceva foarte malefic. Unele persoane din grup nu uită și nu iartă, iar timpul este ceva relativ pentru ei, în așteptarea pedepsei pe care va dori să o aplice doctorului. Crezând că a dat greș și că ar fi implementat unele idei greșite în timpul hipnozei, Erik a promis să nu mai hipnotizeze niciodată. Partea a treia a cărții ne prezintă răpirea fiului lui Erik, Benjamin, cel care are o boală rară și fatală a sângelui dacă nu ia la timp injecția de coagulare.
   Doctorul Erik Maria Bark va fi trezit din somn de un anume detectiv Joona Linna. Acesta, convins că Erik este expert în tratarea traumelor severe, îi va solicita ajutorul în domeniul hipnozei, pentru un caz îngrozitor – o familie măcelărită la propriu.Tata măcelărit și mutilat într-un complex sportiv, mama, fratele și o surioară măcelăriți la rândul lor. Supraviețuitor, dar cu multiple răni, fiul de cinsprezece ani aflat în șoc circulator și incostient. Dacă Erik l-ar hipnotiza, ceea ce nu e tocmai legal fără consimțământ, sora mai mare care locuiește în altă parte va fi găsită și poate salvată din ghearele criminalului.

,

,La început, lui Eriksson i s-a părut că a auzit victima gemând, dar, după ce l-a întors pe spate, polițistul și-a dat seama că acest lucru era imposibil.Victima fusese mutilată și parțial dezmembrată. Brațul drept lipsea, iar trunchiul fusese hăcuit atât de rău încât părea un castron plin de măruntaie însângerate.
 Joona a înregistrat totul intenționat, absorbind fiecare detaliu oribil până când n-a mai îndurat. S-a oprit pe loc, a închis ochii, revenind la vina ascunsă adânc în el…apoi a continuat să cerceteze casă.
În lumina sumbră din hol, Joona a observat că trupurile însângerate fuseră tărâte pe dușumele. Sângele împroșcase șemineul de cărămidă aparentă, televizorul, dulapurile de bucătărie, cuptorul. Joona observă cu atenție haosul; mobilierul răsturnat, argintăria împrăștiată, urmele de pași și mâini disperate. Când s-a oprit în față trupului amputat al fetiței, i-au dat lacrimile.Totuși, s-a silit să-și imagineze cu precizie ce trebuia să se fi întâmplat; violență și țipetele.”

   Joona lucrează la departamentul DNIC, singurul organ central al poliției operaționale din Suedia responsabil de investigarea infracțiunilor grave la nivel național și internațional. Joona este recunoscut ca un detectiv rapace, nu se dă bătut de la a elucida cazurile grele. Acest caz pare de o cruzime fără margini. Cineva ar fi vrut să lichideze întreaga familie. Când Erik îl va hipnotiza pe tânărul inconștient, va rămâne orpilat. Criminalul este chiar tânărul care s-a automutilat și el, iar surioara mai mare ar fi o posibilă victimă. Joona va încerca să dea de criminalul care reușește să fugă din spital pentru a își termină răzbunarea. De data aceasta Erik este și el în pericol, tânărul criminal promițândui răzbunare.
  Vestea despre hipnoza lui Erik se va răspândi, iar el va primi telofoane de amenințare, familia îi va fi hărțuită. Relația dintre el și soție scârție, mai ales că doctorul nostru a călcat pe bec cu altă femeia acum zece ani. Aceasta a făcut fotografii, care au ajuns la soție. De zece ani încrederea în soț a scăzut, bănuielile sunt la tot pasul. Pentru Erik pastilele îi sunt singurul aliat împotriva tuturor.
   Simone va găsi ușa deschisă la apartament, va simți fum de țigară în bucătărie, va găsi frigiderul deschis, ceea ce e ciudat. Erik nu o va crede, Benjamin nu va recunoaște nimic. Ceva se întâmplă, dar ce? Când Simone se va trezi înțepată în braț de o persoană necunoscută, noaptea, iar aceasta îl va înțepa și țârî pe Benjamin afară din apartament, Erik era în camera de oaspeți sub influența pastilelor și dormea, totul capătă sens.C ineva a plănuit răpirea copilului lui Erik.

”În toiul nopții, Simone e trezită de o împunsătură bruscă în braț. Stă întinsă pe burtă; se întoarce pe partea ei de pat și își pipăie brațul. Mușchiul e încordat și o mănâncă. În dormitor e întuneric. Deschide veioză de pe noptieră, își întoarce brațul spre lumină și vede o mărgea de sânge ieșind dintr-un mic punct roz de pe piele.
Aude niște bufnituri surde venind din antreu.
Aude ceva în camera lui Benjamin, un sancet slab.
-Mama? Benjamin pare speriat. Au! îl aude ea.
 În oglinda din coridor, Simone vede pe cineva cu o seringă în mână aplecat peste patul lui Benjamin. Gândurile i se învălmășesc în cap. Încearcă să înțeleagă ce se întâmplă, ce vede.
Benjamin? spune ea, cu o voce tremurând neliniștită. Ce se întâmplă?
Își drege glasul și mai face un pas, dar deodată picioarele îi cedează; mâinile ei bajbaie după sprijin, dar nu se mai poate ține pe picioare. Se prăbușește pe podea, își izbește capul de perete și simte că durerea îi arde craniul.
Încearcă din nou să se ridice, dar nu se mai poate mișca; ca și cum n-ar avea nici o legătură cu picioarele, nu simte nicio senzație în partea inferioară a corpului.
Cineva îl târăște pe Benjamin pe podea, trăgându-l de picioare. Bluza de pijama i s-a ridicat în sus și brațele i se mișcă încet și confuz. Încearcă să se apuce de tocul ușii, dar e prea slăbit. Capul i se lovește de prag. Se uită în ochii Simonei. E îngrozit; gura se mișcă, dar nu iese niciun cuvânt. Ea se întinde letargic după mâna lui, dar nu reușește s-o prindă. Încearcă să se târască după el, dar n-are putere; ochii i se rostogolesc în cap; nu vede nimic și clipește; percepe doar scurte fragmente, în timp ce Benjamin este tărât prin antreu și scos pe palier.”

   Erik va reuși la timp să cheme salvarea pentru Simone și va scăpa cu viață. De acum încolo vor apărea certuri, reproșuri, neîncrederea, acuzații grave de o parte și cealaltă a soțiilor. Erik va pleca de acasă și îl va implora pe detectiv Joona să îl ajute să îi găsescă copilul. Posibil o legătură cu criminalul minor sau alte persoane din trecutul doctorului sunt vinovate, asta îl întreabă detectivul.
Simone va încerca cu ajutorul tatălui său, fost polițist, să își găsescă băiatul. Benjamin va încerca să îi contacteze, dar nereușind să dea detalii prea multe, doar că va fi dus la Casa Bântuită.
   Erik va rememora trecutul său încercând să descopere cine ar fi cel care l-a răpit pe Benjamin. Casa Bântuită a fost folosită de către el acum zece ani când a lucrat sub hipnoză cu acel grup disfuncțional. Era convins de terapia de grup prin hipnoză și că fiecare pacient are o Casă bântuită a lui. Din acest grup face parte Charllote, o soție de bogătaș care a încercat de mai multe ori să se sinucidă. Eva Blau, o pacienta preluată de la alt medic, cu un profil pur și simplu malefic. Pe ea nu prea a reușit Erik să o hipnotizeze, în schimb ea i-a amenințat și vizitat pe toți cei din grup. Îl avem pe Marek, cel care a chinuit mai multe persoane în țara sa, într-o casă mare din lemn. Îl avem pe Sibel și Pier, ceva mai liniștiți, Jussi cu al său pavilion de vânătoare și casă părintească unde cumpără mașini și autobuze vechi și le repară pentru a le vinde.
   Incidentul care i-a pus capăt hipnozei s-a desfășurat cu Lydia. Aceasta a recunoscut că are un copil, Kasper, că îl ține într-o cușcă mare în pivniță, îl hrănește ca pe animale cu resturi stricate și îl împunge cu bățul. Îl batjocorește și jignește. Codul deontologic îl obligă pe Erik să anunțe autoritățile. Reiese că Lydia nu are nici un copil biologic, și în fața lui Erik va încerca să se sinucidă. Cum este posibil să descrii în mai multe ședințe viața alături de un copil, momente groaznice de comportament cu el?  Oare Erik induce fără să vrea elemente noi în hipnoză…
   Până aici am ,,dezvăluit,, puțin din ce se petrece în carte, mai departe vă las să aflați voi toate detaliile morbide ale unui criminal tânăr și dacă va reuși să se răzbune; încercarea de a îl găsi pe Benjamin și clipele de teroare prin care trece.
  Foarte multă acțiune, fapte, decizii, întrebări ce își caută răspuns.
  Oare va reuși Joona să rezolve cele două cazuri? Care vor fi consecințele?
  A existat sau nu Kasper? Cine este și ce legătură are cu răpirea lui Benjamin?
  Vă las pe voi să descoperiți toate piese de puzzle-ul lipsa.
Nota mea pentru carte este 10.

Cartea Hipnotizatorul, de Lars Kepler o găsiți pe site-ul Editura Paralela 45

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Recenzii cărți thriller

Hipnotizatorul de Lars Kepler recenzie carte.

9 COMMENTS

  1. Asta da carte, zic și eu! Cu toate că nu prea citesc acest gen,mai făcut curioasă. Felicitări!

  2. Ce mă bucur că îți place genul noir. Trebuie să citesc și eu cartea asta. Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.