Personalități periculoase de Joe Navarro și Toni Scriarra Poynter – Meteor Publishing...

Personalități periculoase de Joe Navarro și Toni Scriarra Poynter – Meteor Publishing – recenzie

„Le poți vorbi celorlalți de existența răului: poți face filme de groază; poți scrie despre personalități periculoase. Dar până când nu te afli în prezența răului, nu-l cunoști cu adevărat – nu la un nivel psihologic profund.”

Personalități periculoase de Joe Navarro și Toni Scriarra Poynter

Personalități periculoase, de Joe Navarro și Toni Scriarra Poynter- Editura Meteor Publishing – recenzie

Personalități periculoase

Joe Navarro și Toni Scriarra Poynter

Titlul original: Dangerous personalities. An FBI Profiler Shows How to Identify and Protect Yourself from Harmful People

Editura: Meteor Publishing

Anul apariției: 2014, 2018

Traducere din limba engleză de: Eugen Damian

Număr pagini: 226

Gen: Psihologic, Nonficțiune

   Cartea de față este scrisă de un fost agent FBI, care s-a confruntat de-a lungul carierei sale cu tot felul de personalități periculoase, o varietate de infractori, de la tâlhari la criminali în serie. Încă de la început, el insistă asupra scopului cărții, de a ne ajuta să identificăm persoanele periculoase, care ne pot face foarte mult rău. Așa cum specifică autorul, obiectul cărții nu este de a analiza personalitățile din punct de vedere psihologic, el nefiind specialist în domeniul sănătății mintale, ci agent FBI, venind, prin prisma profesiei sale, în contact cu multe tipologii de oameni. Pur și simplu, vrea să ajute populația să identifice anumite semne și ne sfătuiește să ocolim pe cât posibil asemenea persoane, pentru a fi în siguranță.

           

„Dacă sunteți în căutarea unui „de ce” în cazul personalităților periculoase, cartea de față nu este pentru dumneavoastră. Dar dacă vreți să știți ce gândesc și cum se comportă, dacă doriți să vă protejați pe dumneavoastră înșivă, pe cei dragi sau propria afacere, atunci iată un bun punct de plecare”.

   De altfel, am identificat unele inexactități din punct de vedere psihologic, dar așa cum autorul însuși susține, nu și-a propus să scrie o lucrare de specialitate. Fostul agent FBI este sincer interesat de a ajuta lumea să se protejeze de pericole, iar dacă citești cartea, îți dai seama că tot ceea ce vedem în filmele americane nu ține de domeniul ficțiunii. În România nu există atât de multe cazuri de psihopați, criminali în serie, dar în America lucrurile stau cu totul altfel.

Oamenii văd, dar nu observă. De fapt, poate că e chiar mai rău. Data viitoare când vă mai aflați într-un spațiu public, uitați-vă în jur: oamenii își ascund fețele în ecranele smartphone-urilor, aproape că se ciocnesc unii de alții, iar urechile le sunt astupate de căști. E greu să vezi sau să auzi când te urmărește cineva în timp ce te îndrepți spre mașină dacă ochii tăi sunt lipiți de un ecran, vorbești la telefon sau muzica îți bubuie în urechi. Dar uitați-vă cât de mulți oameni procedează așa. Iar prădătorii știu asta.”

  Autorul împarte personalitățile periculoase cu care a avut de a face în patru categorii: narcisicul, instabilul (echivalentul tulburării de personalitate borderline), paranoicul, prădătorul (echivalentul tulburării de personalitate antisociale, cel mai aproape de conceptul de psihopatie).

„Prădătorii nu au emoții normale. Nu înțeleg suferința celorlalți. Empatia îi depășește. Emoțiile lor sunt de obicei superficiale sau contradictorii și servesc propriilor lor interese.”

„Le poți vorbi celorlalți de existența răului: poți face filme de groază; poți scrie despre personalități periculoase. Dar până când nu te afli în prezența răului, nu-l cunoști cu adevărat – nu la un nivel psihologic profund.”

   Fiecare tipologie este însoțită de o listă de trăsături specifice, ilustrate cu exemple din experiența autorului, iar la final găsim sfaturi concrete despre modalitatea de a face față acestor persoane. Cele mai importante sfaturi sunt să fim atenți la anumite semne de întrebare sau chiar senzații fizice proprii, acestea fiind un indicator important cu privire la natura persoanei de lângă noi. De asemenea, este important să stabilim limite sănătoase, să nu le permitem să se comporte într-un mod lipsit de respect.

„Cu toții ar trebui să ne purtăm respectuos unii cu alții, dar asta nu înseamnă să le permitem celorlalți să abuzeze de noi sau să ne transforme în victime.”

„Deținem un sistem intern de avertizare care ne anunță că suntem în pericol, dacă-l ascultăm. Fiți atenți la ce simțiți în prezența celorlalți – este un criteriu esențial care le scapă adesea și experților. Observați reacțiile fizice pe care vi le trezesc oamenii și situațiile: nod în stomac, păr ridicat, înroșirea pielii, greață, anxietate sau doar o ușoară nervozitate. Fiți recunoscători pentru aceste sentimente și senzații pentru că sunt mesaje pe care creierul le transmite corpului: „Fii atent – omul acesta poate fi o personalitate periculoasă.”

Despre autori:

            Joe Navarro este fost agent FBI, specializat în comunicarea nonverbală și limbajul trupului. A publicat mai multe cărți de profil.

   Toni Scriarra Poynter este autor și editor, aducând o contribuție importantă la redactarea cărții de față.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.