În cel mai întunecat

În cel mai întunecat colţ – Elizabeth Haynes – Editura Herg Benet – recenzie

În cel mai întunecat colţ

Titlu original: Into the darkest corner, 2011

Autor: Elizabeth Haynes

Editura: Herg Benet, 2018 / Colecția Passport

Traducere din limba engleză de Ana Săndulescu

Pagini: 443

   Elizabeth Hynes a crescut în Sussex. Lucrează ca polițist de informații și trăiește în Kent alături de soțul și fiul ei. În cel mai întunecat colț este cartea sa de debut.

   La începutul lecturii acestui roman am fost ușor derutată. Povestea începe cu dialogul dintr-un proces și se continuă pe capitole scurte datate. Capitolele sunt alternative din prezent și trecut. La început acest lucru e derutant. După ce cunoști puțin personajul principal începi să înțelegi firul narativ.

   Personajul principal este o tânără în jur de 20 de ani, Catherine Bailey, care-și trăiește tinerețea prin cluburi, petreceri, consumând alcool, avânt tot felul de aventuri. O tânără plină de viață care visează la o relație perfectă, dar nu a găsit partenerul potrivit.

   Când îl întâlnește pe Lee Brightman se gândește că acesta ar putea fi bărbatul perfect. Elegant, frumos, inteligent, misterios. Un bărbat pentru care este invidiată până și de cele mai bune prietene.

   La începutul relației totul pare prea perfect, singurul lucru mai puțin obișnuit fiind misterul din viața lui Lee. Dispariția lui zile întregi, meseria lui ținută secret până Cathy descoperă întâmplător că e ofițer de poliție. Așa cum descoperă încet latura întunecată a bărbatului de lângă ea. Posesiv, violent, manipulator, un demon cu chip de înger.

   Când violența în cuplu e deja obișnuință, chiar dacă e folosită de cele mai multe ori în pat, Cathy caută sprijin pentru a ieși din această relație. Încercând să discute cu prietenele ei, descoperă că Lee le-a influențat pe acestea convingându-le că prietena lor are probleme psihice, e depresivă, făcându-și singură rău.

   Cathy încearcă să fugă spre New York, acceptând un job nou. Această ofertă fiind un test din partea lui Lee. Prinsă, sechestrată, violată, torturată, aceasta sângerează de câteva zile în urma rănilor făcute de Lee cu un cuțit pe tot corpul, dar și în urma pierderii unei sarcini. Aproape moartă e găsită de o vecină, salvată, dar în stare de șoc. Nu poate face față unui proces în care cea mai bună prietenă minte, iar omul acuzat e polițist. Ajunge internată, iar Lee condamnat la trei ani închisoare.

„- Deschide ochii.

Doar unul s-a deschis și era ca o crăpătură. Și apoi tot ce am văzut era ceva argintiu și negru, care înota prin fața mea gradual și devenise ceva lung,ceva care lucea. Ceva frumos, aproape. La final, mi-am dat seama că e un cuțit, atunci când m-a tăiat prima dată. Nu s-a auzit nimic, El voia ca eu să țip,dar eu nu mai puteam.

A doua tăietură, în partea de sus a brațului stâng, a durut un pic, dar ce am simțit mai mult a fost căldura pe pielea mea rece, rece de tot.

Când m-a tăiat încă o dată și încă o dată și încă o dată l-am auzit fârnâind, plângând poate și m-am forțat să-mi deschid ochiul, încercând să mă concentrez pe imaginea lui. Avea să mă omoare așa. De ce nu-mi tăia gâtul? Venele? Ceva rapid. Nu așa.”

   Aceasta este o parte a poveștii din trecut. În prezent, după aproximativ patru ani, Cathy locuiește la Londra. Singură în chirie, se luptă cu trauma lăsată de trecut. Obsedată de siguranță, suferind de LOC, izolată complet până în momentul când se mută un nou vecin în apartamentul de deasupra. Stuart, un psihiatru ieșit recent dintr-o relație în care a fost trădat, acesta începe să o ajute să depășească crizele de panică și să o facă să accepte ajutor profesionist.

Cathy știe că Lee va veni după ea, e doar o chestiune de timp.

   În cel mai întunecat colț nu e doar o poveste. Acest roman are la bază relațiile distructive. Motivele mai mult sau mai puțin reale de a sta alături de o persoană care-ți face rău. Traumele vizibile și invizibile create de o astfel de relație. Lupta cu deciziile, neîncrederea și izolarea. Manipularea și acceptarea unei persoane care-ți face rău. Trecerea lentă de la o relație frumoasă, plină de sex, pasiune, spontaneitate la o relație plină de furie, teamă, disperare, cruzime.

Mereu m-am gândit că femeile care stau în relații abuzive sunt naive. La urma urmei,trebuia să existe un moment,o conștientizare că lucrurile au luat o turnură greșită și că ți-era deodată frică să mai fii cu partenerul tău-și cu siguranță ală era momentul în care trebuia să pleci. Să pleci și să nu te uiți înapoi. De ce ai sta? Și am văzut la televizor,intervievate în reviste,spunând lucruri precum: Nu e atât de ușor și mereu m-am gândit că ba da,e simplu-doar pleacă,doar pleacă departe de asta. … Nu mai era vorba de a pleca cât mai departe de asta. Era vorba despre fugă. Despre scăpare.”

  Cum poate să-și reconstruiască o femeie viața după o asemenea traumă? Salvată într-un moment în care viața ei atârna doar de un fir de păr. O femeie plină de cicatrici fizice și psihice poate trece de traumă, mai poate avea o viață normală?

   Lee este eliberat. Cathy se reîntâlnește cu prietena care a trădat-o. Acum știe că Lee o va teroriza din nou. Va încerca să o înnebunească, lent. Este Cathy pregătită pentru o înfruntare știind că este urmărită pas cu pas? De data aceasta nu e doar anxietatea și teama. Va fi în stare Cathy să continue relația cu Stuart și să-și înfrunte temerile și demonii?

   Cum se termină acest roman de debut foarte bine construit va trebui să aflați citind romanul. Veți afla multe alte detalii importante despre acest gen de relații, dar și o poveste crudă, aparent reală.

Mi-a plăcut!

Cartea În cel mai întunecat colţ, de Elizabeth Haynes – poate fi comandată de pe site-ul Editura Herg Benet

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

 

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

22 COMMENTS

  1. Vezi ca si tu ma tentezi?Cartea asta vreau si eu s-o citesc.Felicitari Vero pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.