În pat cu regina de Eleanor Herman - Editura Litera - recenzie

În pat cu regina, de Eleanor Herman – Editura Litera – recenzie

Titlu: În pat cu regina (900 de ani de regi ticăloși, amanți virili și politică de alcov)

Autor: Eleanor Herman

Editura: Litera

Număr de pagini: 384

Anul apariției: 2021

„Herman prezintă toate detaliile fierbinți și intense ale vieţilor scandaloase ale amanților regali… o carte extrem de captivantă. “ Entertainment Weekly

„… detaliile picante despre personaje uneori uitate… fac această carte să strălucească mai puternic decât bijuteriile coroanei.“ Emily McCombsBust

„Stilul lui Eleanor Herman este spumos.“ Boston Globe

  În pat cu regina este o incursiune incitantă în lumea neștiută a politicilor de alcov, descoperind astfel povești reale despre personaje istorice controversate, nespuse de cărțile de istorie tradiționale. Într-un periplu de 900 de ani, autoarea ne invită să mergem pas cu pas pe urmele reginelor și regilor care au marcat într-un fel sau altul istoria.

,, La curțile regale pline de testosteron – generali îndrăzneți, curteni cizelați și cardinali virili – v-aţi întrebat vreodată cum și-au găsit fericirea doamnele?

  • Anne Boleyn a flirtat cu bărbații de la curte; Catherine Howard s-a culcat cu unul. Henry al VIII-lea le-a decapitat pe amândouă.
  • Ecaterina cea Mare și-a omorât soțul idiot și a condus Imperiul Rus alături de o listă lungă de favoriți tineri și virili.
  • Maria Antoaneta s-a îndrăgostit de frumosul conte suedez Axel Fersen, care a încercat cu dârzenie să o salveze de la ghilotină.
  • Prințesa Diana a renunțat la garda de corp regală pentru a se bucura de nenumăratele aventuri amoroase, care, în mod tragic, au dus la moartea ei timpurie. ’’

  Începuturile cărții îți vor demonta atât de ușor imaginea idealizată a reginelor. În filmele și cărțile fiction,  ne este prezent totul foarte idilic, admirăm reginele îmbrăcate impecabil, care trăiesc în palate luxoase, cu servitori, gata să le îndeplinească orice dorință, dar desigur, în secolele trecute, realitatea era cu totul diferită. Palatele luxoase erau pline de șobolani și insecte, insuficient încălzite și iluminate, iar multe regine au trăit în sărăcie lucie, în timp ce soții lor se lăfăiau în lux.  Lucrurile cu siguranță s-au mai schimbat între timp, dar în trecut lucrurile nu erau atât de roz pentru femeile de rang înalt. Erau măritate cu bărbați necunoscuți, obligate să trăiască într-o țară nouă,  în care soțul nu le permitea nici măcar doamnelor de companie să le însoțească fiind cu totul la mila soțului.

  Autoarea nu te menajează cu nimic, și într-un stil ironic, sarcastic ne descrie file de poveste într-o manieră modernă, care va face deliciul cititorilor. Picanteriile, jocurile de culise pe care nu le veți găsi în cărțile de istorie, ne construiesc un tablou în care se pare că adevăratele jocuri de putere s-au purtat în paturile regilor și reginelor.

  Anonimi, oamenii de rând deveneau brusc miniștri, iluștrii oameni de stat drept răsplată pentru favorurile acordate reginelor. În fond, nimic nou sub soare, practica favoritismului pe diferite criterii iluzorii nu a dispărut nici până acum.

  Fascinația oamenilor față de lumea regală este de la sine înțeleasă, dar citind cartea descoperi o realitate sumbră, în care mulți regi își lăsau soțiile în frig și sărăcie,  cheltuind bani cu amante/amanți, în timp ce soția nu avea decât două variante: să se supună sau să răspundă cu aceeași monedă.

  Adulterul era ceva atât de comun în secolele trecute, de o parte și de alta a baricadei, încât unii regi închideau ochii la aventurile soției, lăsând regina și amantul să conducă țara, pentru ca regele să se poată ocupa de pasiunea sa vânătoarea.

  Este o carte de o sinceritate frapantă, plină de istorisiri care pe alocuri te vor oripila. Ai putea crede că viața reginelor era doar lapte și miere, când de fapt erau măritate cu regi impotenți, dizgrațioși,  dereglați mintal, sadici, în fața cărora ele nu aveau nicio scăpare. Copiii erau crescuți de guvernante, neavând acces la ei, considerându-se copiii ca fiind ai poporului, nicidecum ai mamei. Ele erau în permanență supravegheate, trăind în condiții nu tocmai igienice, înconjurate de șobolani, gândaci și pureci, în frig și sărăcie.

  Mi-a atras atenția povestea lui Henric al VIII-lea care își acuză soția, pe celebra Anne  Boylen,  de adulter doar pentru că nu îi dăruia un moștenitor băiat și devenise geloasă. Organizează un amplu proces în care se dovedesc pas cu pas presupusele aventuri. Un proces nedemn de un rege, care alege să își spele rufele în public. Celebra amantă devenită soție, Anne Boleyn, este mama viitoarei  Elisabeta I a Angliei. Anne din păcate sfârșește decapitată, doar ca Henry să se poată recăsători fără probleme. Desigur, regele s-a logodit a doua zi după moartea Annei cu amanta lui, Jane Seymour. Aventurile lui Henric cu cele șapte neveste, două dintre ele decapitate,  și a sa rupere de Biserica Catolică, ce nu accepta căsătoriile lui pe bandă rulantă sunt cunoscute în istorie.

  O altă poveste care mi-a atras atenția și pe care o știam în linii mari este cea a Ecaterinei a II-a. Educată, o adevărată vizionară, o prințesă germană venită în Rusia, ea îl va îndepărta pe soțul ei total neînzestrat cu calități de lider, de la domnie, și în cele din urmă va contribui la asasinarea lui. În cei 34 ani de domnie, ea va purta Rusia într-o epocă a progresului. Desigur, sunt cunoscute și aventurile sale sexuale, dar acestea pălesc în fața devotamentului său față de poporul rus. Rămasă în istorie ca Ecaterina cea Mare, ea a revoluționat Rusia din temelii, îmbunătățind considerabil viața rușilor.

  Clar… este o carte pe care o vei savura, nu este recomandată pudicilor, atenție nu este folosit un limbaj licențios,  dar lucrurile povestite se poate să nu fie pe placul tuturor.

  Puse în situația de a fi soții supuse unor soți total nepotriviți pentru ele, multe dintre reginele noastre își vor găsi alinarea în paturi străine. Condamnabil? Feminista din mine va spune că nu, din moment ce soții lor dizgrațioși le închideau ca pe un bibelou într-o cameră, și erau doar potrivite pentru procreere,  iar în caz contrar că nu puteau oferi moștenitori, erau duse la eșafod sau închise în mănăstiri. În fond, ele nu doreau decât să fie tratate de la egal la egal, și mai ales să fie iubite, iar acest lucru nu mi se pare deloc condamnabil.

  Lucrurile mai evoluează pe măsură ce autoarea înaintează cu poveștile sale către secole mai apropiate de al nostru, și asistăm către secolul XIX, la o evoluție favorabilă referitor la drepturile femeilor de rang înalt. Între paginile acestei cărți o veți descoperi și pe prințesa inimilor, Lady Diana, al cărei sfârșit tragic a îndoliat o lume-ntreagă.

,,În secolul al XVI-lea, Anne Boleyn și Catherine Howard fuseseră decapitate pentru infidelitate. (…) Însă în secolul XX decapitările și încarcerările pentru majestățile infidele nu mai erau pedepse acceptate.  Luptele nu se mai duceau în spatele zidurilor groase ale palatelor, ci în presă, sub privirile tuturor.’’

  Detaliile picante, modul inedit de prezentare, stilul de scriere simplu, dar sarcastic, vor transforma această carte într-o adevărată bijuterie literară pe care o veți păstra în bibliotecă și în suflete pentru totdeauna.

          ,, ELEANOR  HERMAN  este istoric, autoare a volumului În pat cu regele, bestseller New York Times. Printre alte cărți ale sale se numără: Mistress of the Vatican, King Peggy, Legacy of Kings, Blood of Gods and Royals. A avut numeroase apariții la National Geographic Channel, The History Channel și American Heroes Channel, pentru a oferi comentarii de specialitate pe diverse teme.’’

   ,, În această continuare a bestsellerului În pat cu regele, Eleanor Herman dezvăluie adevărul despre ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise ale budoarului unei regine. Documentată ireproșabil, plină de povești captivante despre romantism, pasiune și scandal, În pat cu regina explorează viețile sexuale tumultuoase ale unora dintre cele mai iubite și celebre conducătoare.

  Regina, care trăia într-un palat opulent, purta rochii elegante și bijuterii strălucitoare, era invidiată, admirată și respectată. Dar de cele mai multe ori era, de fapt, o femeie nefericită, forțată să se căsătorească cu un prinț străin pe care nu-l văzuse înainte, cu un căpcăun regal care era sadic, cu spume la gură, respingător fizic, incompetent mental sau impotent sexual – iar în cazurile mai triste, toate cele de mai sus.

  Sătulă până peste cap de soțul ei, când o regină își lua un amant, totul era posibil – defăimare și moarte, dar și triumf politic. Unii regi își închideau pe viață nevestele infidele; alți monarhi, mai binevoitori, îi numeau pe amanții reginei prim-miniștri.

  Factorul crucial care decidea soarta unei regine infidele se referea întotdeauna la implicațiile politice ale relației amoroase. La curțile regale europene, tragedia reginelor și a soțiilor de prinți nu s-a născut din aventurile lor sexuale, ci din uneltirile politice.’’

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

 

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

6 COMMENTS

  1. O recenzie cuprinzatoare, iar cartea pare foarte interesanta! Imi aduce aminte de „Regii blestemati”. Cred ca as avea stomac s-o citesc, nu sunt asa sensibila :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.