Înger de serviciu de Ciprian Albu – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Înger de serviciu, de Ciprian Albu – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Înger de serviciu
Autor: Ciprian Albu
Editura Lebăda Neagră – 2022
COLECȚIA RED SPOT
Număr pagini:190
Despre autor
Ciprian Albu s-a născut în 1976 la Rădăuți, în Bucovina. A absolvit Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi”, apoi a urmat cursurile Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Are o experiență de peste douăzeci de ani în marketing și vânzări, ocupând diverse poziții în companii multinaționale. În 2017, a debutat cu romanul „ Inspiră adânc! Expiră!”, urmat, în 2018, de „ Dans!”, ambele primite foarte bine, atât de publicul cititor, cât și de critica de specialitate.
Când am început această carte aveam impresia că voi citi o poveste dramatică tipic românească și am tot amânat lectura. Pentru a citi autori români contemporani am nevoie de o stare liniștită. Timpul m-a convins că scrierile lor sunt mai mult decât par și profunzimea există în cele mai banale acțiuni și chiar și atunci când acțiunea lipsește în totalitate.
Ciprian Albu vine să ne demonstreze că nimic nu e ceea ce pare și nimeni nu e așa cum credem noi că este. Fiecare persoană își înfruntă proprii demoni și se luptă cu fricile adânc înfipte în suflet.
Sergiu este părăsit de iubita lui Adina pe neașteptate. Rămâne oarecum blocat în acea seară când Adina îl informează că pleacă și nu se mai întoarce. Aceeași seară în care vede pe geam un tip dubios cu un câine trecând pe strada din fața apartamentului. În urma acestei obsesii Sergiu începe să schițeze un tablou. Pe parcursul unui an întreg de la acel moment, colega lui, Amira, încearcă să se apropie de Sergiu, chiar petrec momente împreună, dar nimic serios. Într-o zi bărbatul dispare și Amira merge la apartamentul lui căutând indicii despre lipsa prietenului ei. La plecare ia și tabloul la care lucra acesta.
Între timp Adina locuiește la Paris și este șocată când bărbatul pentru care l-a părăsit pe cel care o iubea cu adevărat o sechestrează pentru o noapte într-o colivie. Scapă, dar descoperă că are cancer, iar pe parcursul drumurilor sale la spital întâlnește un pictor dispus să o accepte așa defectă și cu trupul incomplet.
Amira pleacă în concediu la greci și ia și schița, dar unde-I este prietenul?
Sergiu este captiv în propriul desen și eliberarea lui va avea loc în Grecia. Acolo există un călugăr de 33 de ani care poate lupta cu întunericul.
Dacă credeți că asta este toată povestea vă înșelați.
Ciprian Albu abundă de creativitate și împletește povestea cu o analiză psihologică printr-o simplitate dezarmantă. Demonii interiori ne sunt gratiile care ne țin prizonieri. Traumele și imposibilitatea de a trece peste anumite întâmplări ne construiesc caracterul și își pune amprenta pe deciziile noastre influențând prezentul și viitorul. Când monștrii ne dau târcoale trebuie să luptăm cu toată ființa să ne recuperăm viața.
Înger de serviciu nu este o carte simplă, deși pare. Analizând fiecare poveste a personajelor, descoperim că iadul fiecăruia e diferit și toți avem nevoia de un înger să ne salveze. Îngerii sunt oamenii care ne ies în cale la momentul potrivit și care ne salvează chiar și atunci când nu ne dorim. Finalul lasă un semn de întrebare, iar eu l-am luat așa cum e, fără să mă străduiesc să înțeleg ce a vrut autorul să spună. Oare reușim să scăpăm din propriul iad vreodată?
CITAT
„Aici, în tablou, nu există lumină. Nu există întuneric. Sunt doar umbre care vin să mă vadă. Știu că iadul există. Mă vizitează în fiecare noapte, mă adulmecă așa cum își miroase o hienă prada muribundă, îi simt atingerea rece pe suflet. Din iadul singurătății și al amintirilor nu pleci când ai tu chef. Nu iadul e al tău, tu ești al iadului. Dacă vrea el să-ți dea drumul vreodată, atunci ai scăpat. Măcar pentru o perioadă. Ca o plimbare prin curtea închisorii a unui condamnat la moarte, așteptându-și sentința veșnică. Cât urăsc mintea noastră necrofagă, dezgropând relații moarte și înfruptându-se din amintiri și senzații demult trecute, înviind fantome ale trecutului, închise pe veci în morminte adânci.”
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Super recenzie! Felicitari Vero!
Mulțumesc Arci
Multumesc pentru impresii, Vero!