Înnebunește-i de Stelian Țurlea

Înnebunește-i, de Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

Înnebunește-i

Stelian Țurlea

Editura Crime Scene Press – 2019

Număr pagini: 118

  Înnebunește-i de Stelian Țurlea – roman polițist.

   Sorin Năstase, cunoscut ziarist, reporter special, un caz interesant, o bandă de interlopi cu ramificații în lumea bună și-n poliție, o afacere cu droguri, iată o rețetă de succes pentru o carte.

„De strictă actualitate, textul e trepidant, frazele – scurte, trimiterile între capitole solicită cititorii.”(Jana Balaciu Matei)

  “Un ziarist cunoscut face o anchetă în legătură cu un politician corupt. Găsește cu greu dovezi, oamenii se feresc să vorbească pentru că sunt speriați. Ziaristul însuși e urmărit, agresat, intimidat, se încearcă arestarea lui, punându-i-se în cârcă uciderea uneia dintre surse. Politicianul are oameni infiltrați inclusiv în poliție, unde tabere adverse luptă pentru putere.

  Iar în acest răstimp, la Gurile Dunării are loc cea mai mare captură de droguri – două tone.

 Intervin mai vechile noastre cunoștințe, inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș, care descâlcesc cât de cât ițele.”

   Sorin Năstase, reporterul special, care mai descalcise ițele unei afaceri și publicase o carte de succes, este pe urmele unei povești interesante.

  Povestea începe cu Fane Fluieras, un amărât înainte de revoluție, cum cumpără cu doi tovarăși, mai pe nimic, birturi vechi, stații de autobus părăsite, cum le transformă în cârciumi ieftine și face bani.

   Apoi își găsește un alt sprijin în persoana unui interlop, Don Paul, și-și lasă tovarășii în urmă. Don Paul la rândul lui își transformă învârtelile în afaceri aparent legale, le transferă fiilor și unor prieteni credincioși și conduce campania în alegeri a partidului pe care-l agreea, reușind cu brio să ajungă în frunte și să câștige.

   El și fiii lui aveau oameni de încredere în toate structurile și mai ales în poliție și servicii.

   Așa că atunci când Sorin Năstase merge la Timișoara, chemat de un fost om de baza a lui Fluieras, lucrurile intră în atenția lui Don Paul.

  Informatorul este ucis, totul i se insceneaza reporterului, care este arestat la Timișoara, dar la intervenția avocatului rețelei de televiziune pentru care ancheta este eliberat.

   Gândindu-se că la București îl așteaptă arestarea Sorin Năstase își sună prietenii, pe Victor Stamate și pe subalternul lui, Petruş, care încep cercetările, fără să mai includă și alți polițiști, neștiind pe cine se pot baza.

   La Timișoara Petruş  află că nu sunt nici un fel de probe, și când pun lucrurile cap la cap cu Stamate își dau seama că au în față o adevărată pânză de păianjen țesută cu migală.

   Realizînd că se tot scurg informații Stamate nu mai da raportul nici măcar șefului direct, operând numai cu oamenii lui în care avea încredere.

   Apare captura de droguri de la Constanța, droguri pierdute pe malul marii, dar și o mare parte dispărute. Au loc arestări, percheziții, totul e făcut rapid, dar Stamate nu e mulțumit dându-și seama că peștii mari rămân liberi.

   În toată nebunia asta sunt amestecați de la oameni din politică la foști generali, trepăduși mărunți, oameni de afaceri puternici.

  Cartea este foarte interesantă, mai ales că fiecare personaj își spune partea de poveste, părerile, temerile, gândurile.

   Ca de obicei sub forma unei povești, inspirată din alte sute de fapte și întâmplări, Stelian Țurlea face o radiografie excelentă a societății de după revoluție, a așa zisului “high life”, a celor cu bani “îmbogățiții de război” (cum le zic eu), a puterii, a politicii a vieții în general.

   Este intersant mai ales că citind cartea îți amintești de fapte relatate la știri, de talk-showuri cu politicieni și analiști, de alegeri și rezultatele lor, o imagine foarte exactă a lumii de azi.

Iată și câteva păreri avizate:

   „Cărțile polițiste ale lui Stelian Țurlea oferă o imagine parțială a creației sale de prozator. Dar intențiile sale sunt limpezi – scriitorul dorește să ne ofere o radiografie cât mai completă a realității în care trăim.” (George Arion)

   „Proza lui Stelian Ţurlea este «ucigător» de dinamică, foarte accesibilă, tensiunea competent turnată în tipare clasice, acţiunea viu sincopată şi caligrafierea personajelor aducând cu reuşitele speciei cinematografice de tip giallo – varianta italiană a thrillerului gotic slasher. Şi dacă am făcut o referinţă filmică, trebuie menţionat şi darul cu totul special al autorului evocat de a descrie cu ochiul operatorului versat, pe un scenariu antrenant şi cu o regie compoziţională alertă, mereu surprinzătoare şi perfect adaptată la exigenţele scriiturii moderne.” (Claudiu T. Arieșan)

   STELIAN ȚURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie și filosofie la București, a fost gazetar („Lumea”, „Zig-Zag”, „Meridian”), după care a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al Antenei 1. Din 1996 a lucrat la ProTv ca director editorial, din 2000 este și editor senior al „Ziarului de duminică”. Autor a douăzeci romane, zece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociației Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociației Scriitorilor din București (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011).

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Crime Scene Press.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Autori români

Recenzii cărți polițiste

#autoriromani #recenziicarti #CrimeScenePress #literaturapetocuri #romanpolitist

Înnebunește-i de Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

Înnebunește-i de Stelian Țurlea review, book review

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

  1. Îmi place cum scrie Stelian Țurlea. Pare o carte plină de suspans.
    Felicitări pentru recenzie, Arci!

    • Multumesc Ro !Si mie imi place mai ales modul in care in spatele unei povesti politiste este intotdeauna o radiografie a lumii de azi

  2. Un autor ce merita cunoscut și citit ! Felicitări pentru frumoasa recenzie ! Mult succes autorului !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.