Marea călătorie a lui Amy & Roger de Morgan Matson-recenzie

Titlul original: Amy and Roger’s Epic Detour
Traducere: Gabriela Stoica
Editura Epica
Anul apariţiei: 2015
Nr. de pagini: 395

EPICA/+13 ani/Contemporary Fiction/Romance, Summer, Trip

Când pleci în doi la un drum lung cu mașina, șansele să deviezi de la ruta prestabilită sunt foarte mari…

Marea călătorie a lui Amy & Roger este o carte relaxantă, ideală de luat în vacanţă pentru că invită cititorul să descopere viaţa aşa cum este ea: frumoasă şi totuşi destul de complicată. Doi tineri au parte de o experienţă inedită, o banală călătorie cu maşina ajunge să îi ducă către drumul lor spre maturitate, să le vindece rănile sufleteşti şi să descopere cine sunt cu adevărat. Dragostea se găseşte în doze mici, încât la un moment dat tot aştepti să apară o sclipire, o minune, dar de fapt aşa este construită cartea, pentru a deschide ochii şi a ne arăta lucrurile care contează cu adevărat.

Am citit-o cu plăcere şi am simţit că am parte de o călătorie mentală prin America, a fost frumos să am parte de tot pachetul escapadei, de la plimbarea cu maşina, mâncărurile rapide, cazarea în diferite hoteluri în funcţie de buget, liniştea dintre ei care părea un fel de meditaţie, iar bonus muzica bună. Paralela trecut prezent care persistă la tot pasul, amintirile ce le are Amy cu tatăl decedat, propriile lor aventuri, muzica lui Elvis din fundal m-au emoţionat. Niciodată nu este suficient timpul petrecut cu cei dragi, întotdeauna ne dorim mai mult şi mai mult şi măcar o dată în viaţă am dori să dăm orele înapoi şi să reparăm o greşeală făcută. Aşa este şi Amy, suferă pierderea tatălui, dar cel mai mult o doare că se afla alături de el când s-a produs accidentul şi se gândeşte mereu, ce-ar fi fost dacă …

Trebuie să recunosc, momentele de pauză, neliniştea lor, perioada de tatonare a terenului, acomodarea cu noul lor statut de … fugari m-au determinat să caut acel ceva până la sfârşit. Chiar dacă a fost într-o doză mică romantismul, într-un fel am avut parte de el.

Marea calatorie a lui Amy si Roger (2)Amy Curry a trecut printr-un impas, şi-a pierdut tatăl de curând, fratele este plecat la dezintoxicare din cauza drogurilor, iar mama sa se străduieşte să treacă peste această suferinţă şi se mută în Connecticut definitiv. Timp de o lună, Amy este nevoită să locuiască singură în casa din California, dar acum trebuie să se mute pentru a fi alături de mama sa. Refuză să conducă singură maşina dintr-un motiv ştiut doar de ele, dar salvarea intervine de la Roger Sullivan, băiatul din vecini care merge în vacanţă la tatăl său în Philadelphia.

Planul lor este bine stabilit de către d-na Curry, au harta detaliată, camerele la hotel sunt rezervate, numai ei să fie dornici de a pleca rapid. Amy are parte de o surpriză, compania ei este nimeni altul decât Roger, un băiat cu care a copilărit.

De îndată ce s-a întors cu faţa spre mine, am clipit de uimire. Urechile care i se iţeau prin păr îi dispăruseră. Tipul care se îndrepta spre mine era izbitor de frumos. Avea umerii laţi, părul castaniu deschis, ochii negri şi deja îmi zâmbea. Am ştiut în acel moment că voiajul meu devenise dintr-o-dată mult mai complicat.”

Chiar dacă Amy nu este o persoană vorbăreaţă şi tresare de fiecare dată când viteza maşinii creşte, Roger se gândeşte să îi propună o alternativă: o altfel de călătorie, să parcurgă propria lor rută până la Connecticut. Pare o nebunie şi riscă destul de mult, dar este o provocare şi singurul răspuns acceptat este doar DA.

Primul obiectiv turistic ales de Amy este parcul Yosemite, un loc special care îi stârneşte numeroase amintiri. Aici îşi petrecea vacanţele cu familia şi îi făcea deosebită plăcere, numai că acum aventura are un gust amar. Familia sa nu este alături, iar Roger este doar un străin cu care trebuie să împartă patul. Crede că va avea insomnie, la fel ca în ultima perioadă, dar reuşeşte să se odihnească foarte bine spre marele ei şoc. Acest băiat, fără să vrea, devine pentru Amy o oază de linişte.

Marea calatorie a lui Amy si Roger (3)Vor adapta pe parcurs planul de călătorie, dar vor vizita Route 50-cel mai singuratic drum din America, Munţii Colorado, Kansas, Graceland-casa regelui Elvis Presley în timp ce vor mânca din belşug fast food sau anumite preparate specifice zonelor şi vor asculta muzică din playlist.

Fiecare capitol începe cu un motto şi prezintă detalii despre zona vizitată, imagini de pe drum şi cheltuielile efectuate.Marea calatorie a lui Amy si Roger (4)
Aceste mici detalii, te determină să visezi, să îţi imaginezi că eşti alături de ei atunci când admiri peisaje anoste sau pur şi simplu când simţi gustul unui cartof crocant savurat din mers. Muzica te îmbie să ai răbdare pentru a descoperi ce se va întâmpla în aventura lor, dacă vor îndrăzni mai mult şi Amy va avea curaj să discute despre tatăl ei fără să plângă, dar mai ales dacă îi va spune lui Roger secretul ei bine ascuns. În schimb, Roger are probleme de lămurit cu o fostă iubită, crede că o simplă discuţie i-ar putea oferi răspunsuri, numai că, simpla prezenţă a lui Amy îi va deschide noi viziuni şi va înţelege cum stau lucrurile cu adevărat. Dacă va dezlega misterul la timp, iar această călătorie va fi ce îşi doreşte cu adevărat, rămâne să descoperiţi. 

Cert este că la cei optsprezece ani, Amy a suferit destul de mult, se gândeşte frecvent la trecut şi la greşelile sale, ar vrea să îndrepte anumite aspecte, dar nu ştie cum. Fratele este departe, mama pare distantă, nu comunică, iar acum într-un fel se revoltă renunţând la ruta mamei sale pentru a face propriile alegeri. Acest un drum al maturităţii, îi va aduce în atenţie oameni noi în faţa cărora se va deschide şi le va spune ce simte, de ce nu conduce şi de ce nu poate discuta despre pierderile sale. Va învăţa că este nevoie să exprime ceea ce simte pentru că nu va rezolva mare lucru dacă păstreză tăcerea.

Îşi va face prieteni şi cu ajutorul lor reuşeşte să se transforme, dintr-o persoană interiorizată, temătoare ce ascunde secrete, într-o fiinţă responsabilă, dornică de a merge mai departe. Roger îi va fi alături şi împreună vor transforma această aventură în ceva frumos.

Marea calatorie a lui Amy si Roger (1)California este Grădina Edenului, un paradis în care locuieşti sau pe care să îl vezi. Dar fie crezi sau nu, nu ţi se va părea atât de fierbinte dacă nu-l ai în tine do-re-mi. Woody Guthrie

Nicăieri nu este ca acasăThe Wizard of Oz

Mi-am găsit fiorul de emoţieElvis Presley

“Am lăsat aparatul în jos şi am rămas nemişcată preţ de o clipă, savurând liniştea. Cu toate că ar fi trebuit, probabil, să fie înfricoşător să te afli la marginea unei autostrăzi pustii, nu era deloc. M-am simţit ciudat de liniştită.
Nu mai erau maşini pe drum. Doar zgomotul făcut de vânt, motorul la ralanti, şi prin fereastra deschisă, click-ul repetat al noului mix pe care îl compila Roger. Am închis ochii, lăsând vântul să îmi răvăşească părul pe toată faţa şi dând drumul unui oftat adânc pe care nu ştiusem că îl ţineam în mine de atâta vreme.”

Morgan MatsonMorgan Matson s-a născut și a crescut în New York, dar și-a finalizat studiile superioare în Los Angeles, unde momentan locuiește. A absolvit un master în domeniul Scrierii literaturii pentru copii la Universitatea The New School. Romanul ei de debut, Marea călătorie a lui Amy & Roger, a fost nominalizat la prestigiosul premiuWaterstone’s Book Prize (2012) și a primit premiul pentru debut Flying Start din partea revistei Publishers Weekly. De asemenea, romanul a fost selectat pe lista pentru Topul ALA (American Library Association) al celor mai bune zece cărți de ficțiune pentru adolescenți. Al doilea roman al autoarei, Second Chance Summer (2012), a fost de asemenea trecut pe lista ALA a celor mai bune zece cărți de ficțiune pentru adolescenți. Since You’ve Been Gone, roman publicat în 2014, se bucură de un mare succes printre cititori și în același timp este foarte bine primit de critică. Morgan este o veterană a șoselelor, ea a străbătut cu mașina țara natală dintr-un capăt în celălalt de trei ori… până acum.

Morganmatson.com

Dacă vă doriţi să călătoriţi cu gândul şi să evadaţi din rutină pentru câteva ore, atunci alegeţi Marea călătorie a lui Amy & Roger.

9 puncte/10

editura EpicaCartea Marea călătorie a lui Amy & Roger de Morgan Matson poate fi comandată de pe site-ul Editura Epica sau din librăriile online agreate.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

 

7 COMMENTS

  1. O recenzie foarte frumoasa Mili! Da, imi doresc sa calatoresc cu gandul si sa evadez din rutina, asa ca voi citi cu siguranta aceasta carte!

    • In calatorie nu puteam pleca singura. Va multumesc ca ati dorit sa ma insotiti in acest periplu vizual. Promit sa va aduc alte vesti curand.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.