Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi - Ruladă de carne - Fursecuri

Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi – Ruladă de carne de vită tocată și bacon – Tort cu cremă de iaurt și zmeură – Fursecuri – Meniu de Revelion

APERITIVE

1. Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi (Iliuţa)

  • facem aluatul din 500 g făină de grâu,  200 g cartofi fierți pasați cu putin unt, 30 g drojdie, 10 g zahăr pentru maia , 60 ml lapte și sare după gust.
  • în făina de grâu cernută adăugăm maiaua, cartofii pasați și sarea.
  • frământăm aluatul cu 100 ml unt topit.
  • lăsăm pentru 30 minute la crescut.
  • întindem aluatul, îl ungem cu albușul de la un ou( gălbenușul îl vom folosi la final pentru a unge întreagă compoziție), punem în interior jambonul uns în prealabil cu puțin unt cu aromă de usturoi sau mirodenii, după gust.
  • rulăm aluatul aducând capetele spre interior.
  • la final peste gălbenuș presăram susan.
  • îl lăsăm pentru 40-45 minute în cuptorul preîncălzit în prealabil la temperatura de 180 grade Celsius.

2. Salată de vinete cu dovlecel:

  • 1 vânată coaptă ,curățată,scursă bine și tocată
  • 1 dovlecel mediu îl curățăm, îl tăiem bucățele, îl fierbem în apă cu puțină sare, îl scurgem bine și-l zdrobim cu furculița
  • amestecăm vinetele cu dovlecelul,punem puțină sare,piper și lămâie și lăsăm să stea până facem maioneza
  • mixăm maioneza (cu cartof) cu legumele
  • mai adăugăm dacă e necesar sare,piper și lămâie
  • punem la rece
  • servim cu felii de pâine proaspătă sau prăjită

3. Salată de ton cu orez:

  • 2 cutii de ton mărunțit în ulei (cu tot cu ulei)
  • 1 cutie de porumb (scurs de zeamă)
  • 1 cană de orez fiert în apă cu sare și scurs
  • punem în castron orezul (cald), adăugăm porumbul, cele 2 cutii de ton (cu tot cu ulei), sare, piper și zeamă de lămâie după gust
  • amestecăm bine și dăm la rece
  • dacă vă plac măslinele puteți adăuga feliuțe de măsline

CIORBĂ DE BURTĂ

  • spălăm burta și o punem puțin la fiert în apă cu sare și oțet,apoi o mutăm în altă oală cu apă fierbinte
  • adăugăm în apă boabe de piper, 2 morcovi, 2-3 căței de usturoi și lăsăm să fiarbă bine
  • când burta e fiartă o scoatem și dacă nu e tăiată o tăiem fideluta
  • într-o oală punem 2 morcovi dați pe răzătoarea fină și-i călim în puțin ulei, adăugăm burtă și zeamă strecurată și lăsăm să fiarbă
  • dregem ciorba cu smântână frecată cu gălbenuș de ou

FELUL  DOI

1.Ruladă de carne de vită tocată și bacon (Iliuţa)

  • un kg carne de vită o amestecăm cu 2 ouă, 2 cepe tocate cubulețe, 4 căței de usturoi răzuiți, o feliuță de pâine inmuiată în lapte, sare cu diverse mirodenii, piper, rozmarin și boia dulce după gust.
  • amestecul obținut îl întindem pe o folie alimentară.
  • pe una dintre laterale punem 150 g cașcaval răzuit și 2 ardei roșii tăiați feliuțe.
  • rulăm compoziția obținută și o lăsăm pentru 30 de minute la frigider.
  • 400 g de bacon  feliuțe le așezăm astfel încât să acopere ruladă în întregime.
  • la final punem rulada într-o folie de aluminiu, o așezăm într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și o lăsăm pentru 60 minute la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius.
  • îndepărtăm folia de aluminiu, turnam zeama rezultată peste ruladă și o mai lăsăm pentru 15-20 minute până obținem crusta dorită.

2. Carne de vită cu sos și cartofi la cuptor (Vero)

  • curăţăm 2 kg cartofi pe care îi tăiem în 2 sau îi lăsăm întregi.
  • condimentăm cu sare, piper, boia.
  • adăugăm 2 cepe tăiate solzi și punem puțin ulei de măsline
  • acoperim cu folie și dăm la cuptor 3o de minute.
  • carnea de vițel se pune câteva ore în muștar și condimente.
  • o așezăm apoi în tavă și adăugăm 2 linguri ulei de măsline și apă cam 500 ml.
  • radem o ceapă și adăugăm ketchup de casă( sau sos din comerț/ e bun sosul chilli) . -treptat mai adăugăm apă caldă dacă scade și nu e fiartă carnea.
  • carnea de vițel se fierbe mai greu.
  • muștarul are rolul de a frăgezi si ii dă un gust aparte.

3. Iepure la cuptor (Vero)

  • se condimentează carnea de iepure și se adaugă legume și verdeață la alegere.
  • se acoperă și se dă la cuptor 1 oră cu puţină apă și 3 linguri de ulei de măsline
  • la final se pune puțin mujdei de usturoi și se oprește focul
  • se servește cu garnitură de cartofi și salată

PRAJITURI

1. Saleuri: din foietaj

  • un aluat foietaj se întinde puţin cu sucitoarea, presărăm deasupra caşcaval sau brânză telemea(rase), tăiem cu forme sau doar beţe şi punem la copt pe hârtie pergament
  • dacă vă place puteţi presăra şi seminţe de susan sau chimen

2. Prăjitură tăvălită cu nucă de cocos:

  • din 2căni de lapte+2 căni de zahăr+2-3 linguri de cacao = fierbem un sirop
  • scoatem  jumătate din sirop într-un  vas,adăugăm 2 zahăr vaniliat și o esență de rom și-l lăsăm să se răcească
  • în siropul rămas în cratiță punem 100 gr untură,margarină sau unt și lăsăm să se topească și să se răcească
  • adăugăm  gălbenușul de la 5 ouă mari,albuşul bătut spumă,1 praf de copt și 2 -2,5 căni de făină ,să fie ca un chec
  • puteți pune în chec nucă bucăți sau stafide
  • punem checul în tava unsă și tapetată(cantitatea e pentru tavă mare)
  • când prăjitura e coaptă o scoatem din cuptor și o tăiem cu cuțitul(așa fierbinte) bucăți cât de mari vrem
  • apoi însiropăm uniform cu siropul și lăsăm să se răcească
  • când e rece tăvălim fiecare bucată prin nucă de cocos

3. Fursecuri (Vero)

  • am găsit o rețetă de fursecuri pe internet și am readaptat-o .
  • 750 gr făină albă + 250 gr făină integrala ( sau de orez)+ 3 pachete de unt / 600 gr+ 200/ 250 gr zahăr pudră+ 1 esenţă vanilie sau portocale
  • untul trebuie sa fie foarte moale, eventual băgat puțin la microunde.
  • se frământă bine toate și se pune la frigider 30 de minute .
  • se împarte în 3 părți și se întinde fiecare, dar nu foarte subțire foaia.
  • se taie cu forme după preferință sau cu paharul cu gura mica.
  • se coc pe rând, pe foaie de copt, în cuptor la foc mic cam 10 min fiecare tava.
  • se umple cu gem de caise sau alt fruct și se da prin zahar pudră.
  • mie îmi plac și fără gem.
  • se topesc în gură.
  • dacă adăugați în loc de zahăr îndulcitor natural obțineți un desert sănătos și gustos.

4.Tort cu cremă de iaurt și zmeură (Iliuţa)

  • Pentru blat folosim 10 ouă, 200 g zahăr, 200 g făină de grâu, un pliculeț praf de copt, o esență de vanilie și puțină sare.
  • batem gălbenușurile cu zahărul, adăugăm făina și praful de copt.
  • ulterior punem albușurile bătute spumă cu puțină sare și esența.
  • se lasă la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius pentru 35 de minute

.Pentru cremă avem nevoie de 800 g frișcă, 600 ml iaurt și 600 g zmeură, 30 g gelatină  și 250 g zahăr.

  • mixăm iaurtul cu zahărul și fructele.
  • adăugăm gelatina pregătită conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  • treptat punem frișcă bătută.
  • tăiem blatul în trei părți egale pe care le siropăm înainte de a întinde crema.
  • se lasă la frigider pentru minim 6 ore înainte de servire.

SĂRBATORI CU BINE!

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.