Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi – Ruladă de carne...

Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi – Ruladă de carne de vită tocată și bacon – Tort cu cremă de iaurt și zmeură – Fursecuri – Meniu de Revelion

by -
0
Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi - Ruladă de carne - Fursecuri

Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi – Ruladă de carne de vită tocată și bacon – Tort cu cremă de iaurt și zmeură – Fursecuri – Meniu de Revelion

APERITIVE

1. Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi (Iliuţa)

  • facem aluatul din 500 g făină de grâu,  200 g cartofi fierți pasați cu putin unt, 30 g drojdie, 10 g zahăr pentru maia , 60 ml lapte și sare după gust.
  • în făina de grâu cernută adăugăm maiaua, cartofii pasați și sarea.
  • frământăm aluatul cu 100 ml unt topit.
  • lăsăm pentru 30 minute la crescut.
  • întindem aluatul, îl ungem cu albușul de la un ou( gălbenușul îl vom folosi la final pentru a unge întreagă compoziție), punem în interior jambonul uns în prealabil cu puțin unt cu aromă de usturoi sau mirodenii, după gust.
  • rulăm aluatul aducând capetele spre interior.
  • la final peste gălbenuș presăram susan.
  • îl lăsăm pentru 40-45 minute în cuptorul preîncălzit în prealabil la temperatura de 180 grade Celsius.

2. Salată de vinete cu dovlecel:

  • 1 vânată coaptă ,curățată,scursă bine și tocată
  • 1 dovlecel mediu îl curățăm, îl tăiem bucățele, îl fierbem în apă cu puțină sare, îl scurgem bine și-l zdrobim cu furculița
  • amestecăm vinetele cu dovlecelul,punem puțină sare,piper și lămâie și lăsăm să stea până facem maioneza
  • mixăm maioneza (cu cartof) cu legumele
  • mai adăugăm dacă e necesar sare,piper și lămâie
  • punem la rece
  • servim cu felii de pâine proaspătă sau prăjită

3. Salată de ton cu orez:

  • 2 cutii de ton mărunțit în ulei (cu tot cu ulei)
  • 1 cutie de porumb (scurs de zeamă)
  • 1 cană de orez fiert în apă cu sare și scurs
  • punem în castron orezul (cald), adăugăm porumbul, cele 2 cutii de ton (cu tot cu ulei), sare, piper și zeamă de lămâie după gust
  • amestecăm bine și dăm la rece
  • dacă vă plac măslinele puteți adăuga feliuțe de măsline

CIORBĂ DE BURTĂ

  • spălăm burta și o punem puțin la fiert în apă cu sare și oțet,apoi o mutăm în altă oală cu apă fierbinte
  • adăugăm în apă boabe de piper, 2 morcovi, 2-3 căței de usturoi și lăsăm să fiarbă bine
  • când burta e fiartă o scoatem și dacă nu e tăiată o tăiem fideluta
  • într-o oală punem 2 morcovi dați pe răzătoarea fină și-i călim în puțin ulei, adăugăm burtă și zeamă strecurată și lăsăm să fiarbă
  • dregem ciorba cu smântână frecată cu gălbenuș de ou

FELUL  DOI

1.Ruladă de carne de vită tocată și bacon (Iliuţa)

  • un kg carne de vită o amestecăm cu 2 ouă, 2 cepe tocate cubulețe, 4 căței de usturoi răzuiți, o feliuță de pâine inmuiată în lapte, sare cu diverse mirodenii, piper, rozmarin și boia dulce după gust.
  • amestecul obținut îl întindem pe o folie alimentară.
  • pe una dintre laterale punem 150 g cașcaval răzuit și 2 ardei roșii tăiați feliuțe.
  • rulăm compoziția obținută și o lăsăm pentru 30 de minute la frigider.
  • 400 g de bacon  feliuțe le așezăm astfel încât să acopere ruladă în întregime.
  • la final punem rulada într-o folie de aluminiu, o așezăm într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și o lăsăm pentru 60 minute la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius.
  • îndepărtăm folia de aluminiu, turnam zeama rezultată peste ruladă și o mai lăsăm pentru 15-20 minute până obținem crusta dorită.

2. Carne de vită cu sos și cartofi la cuptor (Vero)

  • curăţăm 2 kg cartofi pe care îi tăiem în 2 sau îi lăsăm întregi.
  • condimentăm cu sare, piper, boia.
  • adăugăm 2 cepe tăiate solzi și punem puțin ulei de măsline
  • acoperim cu folie și dăm la cuptor 3o de minute.
  • carnea de vițel se pune câteva ore în muștar și condimente.
  • o așezăm apoi în tavă și adăugăm 2 linguri ulei de măsline și apă cam 500 ml.
  • radem o ceapă și adăugăm ketchup de casă( sau sos din comerț/ e bun sosul chilli) . -treptat mai adăugăm apă caldă dacă scade și nu e fiartă carnea.
  • carnea de vițel se fierbe mai greu.
  • muștarul are rolul de a frăgezi si ii dă un gust aparte.

3. Iepure la cuptor (Vero)

  • se condimentează carnea de iepure și se adaugă legume și verdeață la alegere.
  • se acoperă și se dă la cuptor 1 oră cu puţină apă și 3 linguri de ulei de măsline
  • la final se pune puțin mujdei de usturoi și se oprește focul
  • se servește cu garnitură de cartofi și salată

PRAJITURI

1. Saleuri: din foietaj

  • un aluat foietaj se întinde puţin cu sucitoarea, presărăm deasupra caşcaval sau brânză telemea(rase), tăiem cu forme sau doar beţe şi punem la copt pe hârtie pergament
  • dacă vă place puteţi presăra şi seminţe de susan sau chimen

2. Prăjitură tăvălită cu nucă de cocos:

  • din 2căni de lapte+2 căni de zahăr+2-3 linguri de cacao = fierbem un sirop
  • scoatem  jumătate din sirop într-un  vas,adăugăm 2 zahăr vaniliat și o esență de rom și-l lăsăm să se răcească
  • în siropul rămas în cratiță punem 100 gr untură,margarină sau unt și lăsăm să se topească și să se răcească
  • adăugăm  gălbenușul de la 5 ouă mari,albuşul bătut spumă,1 praf de copt și 2 -2,5 căni de făină ,să fie ca un chec
  • puteți pune în chec nucă bucăți sau stafide
  • punem checul în tava unsă și tapetată(cantitatea e pentru tavă mare)
  • când prăjitura e coaptă o scoatem din cuptor și o tăiem cu cuțitul(așa fierbinte) bucăți cât de mari vrem
  • apoi însiropăm uniform cu siropul și lăsăm să se răcească
  • când e rece tăvălim fiecare bucată prin nucă de cocos

3. Fursecuri (Vero)

  • am găsit o rețetă de fursecuri pe internet și am readaptat-o .
  • 750 gr făină albă + 250 gr făină integrala ( sau de orez)+ 3 pachete de unt / 600 gr+ 200/ 250 gr zahăr pudră+ 1 esenţă vanilie sau portocale
  • untul trebuie sa fie foarte moale, eventual băgat puțin la microunde.
  • se frământă bine toate și se pune la frigider 30 de minute .
  • se împarte în 3 părți și se întinde fiecare, dar nu foarte subțire foaia.
  • se taie cu forme după preferință sau cu paharul cu gura mica.
  • se coc pe rând, pe foaie de copt, în cuptor la foc mic cam 10 min fiecare tava.
  • se umple cu gem de caise sau alt fruct și se da prin zahar pudră.
  • mie îmi plac și fără gem.
  • se topesc în gură.
  • dacă adăugați în loc de zahăr îndulcitor natural obțineți un desert sănătos și gustos.

4.Tort cu cremă de iaurt și zmeură (Iliuţa)

  • Pentru blat folosim 10 ouă, 200 g zahăr, 200 g făină de grâu, un pliculeț praf de copt, o esență de vanilie și puțină sare.
  • batem gălbenușurile cu zahărul, adăugăm făina și praful de copt.
  • ulterior punem albușurile bătute spumă cu puțină sare și esența.
  • se lasă la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius pentru 35 de minute

.Pentru cremă avem nevoie de 800 g frișcă, 600 ml iaurt și 600 g zmeură, 30 g gelatină  și 250 g zahăr.

  • mixăm iaurtul cu zahărul și fructele.
  • adăugăm gelatina pregătită conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  • treptat punem frișcă bătută.
  • tăiem blatul în trei părți egale pe care le siropăm înainte de a întinde crema.
  • se lasă la frigider pentru minim 6 ore înainte de servire.

SĂRBATORI CU BINE!

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.