Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi – Ruladă de carne de vită tocată și bacon – Tort cu cremă de iaurt și zmeură – Fursecuri – Meniu de Revelion
Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi – Ruladă de carne de vită tocată și bacon – Tort cu cremă de iaurt și zmeură – Fursecuri – Meniu de Revelion
APERITIVE
1. Jambon copt în aluat de pâine cu cartofi (Iliuţa)
- facem aluatul din 500 g făină de grâu, 200 g cartofi fierți pasați cu putin unt, 30 g drojdie, 10 g zahăr pentru maia , 60 ml lapte și sare după gust.
- în făina de grâu cernută adăugăm maiaua, cartofii pasați și sarea.
- frământăm aluatul cu 100 ml unt topit.
- lăsăm pentru 30 minute la crescut.
- întindem aluatul, îl ungem cu albușul de la un ou( gălbenușul îl vom folosi la final pentru a unge întreagă compoziție), punem în interior jambonul uns în prealabil cu puțin unt cu aromă de usturoi sau mirodenii, după gust.
- rulăm aluatul aducând capetele spre interior.
- la final peste gălbenuș presăram susan.
- îl lăsăm pentru 40-45 minute în cuptorul preîncălzit în prealabil la temperatura de 180 grade Celsius.
2. Salată de vinete cu dovlecel:
- 1 vânată coaptă ,curățată,scursă bine și tocată
- 1 dovlecel mediu îl curățăm, îl tăiem bucățele, îl fierbem în apă cu puțină sare, îl scurgem bine și-l zdrobim cu furculița
- amestecăm vinetele cu dovlecelul,punem puțină sare,piper și lămâie și lăsăm să stea până facem maioneza
- mixăm maioneza (cu cartof) cu legumele
- mai adăugăm dacă e necesar sare,piper și lămâie
- punem la rece
- servim cu felii de pâine proaspătă sau prăjită
3. Salată de ton cu orez:
- 2 cutii de ton mărunțit în ulei (cu tot cu ulei)
- 1 cutie de porumb (scurs de zeamă)
- 1 cană de orez fiert în apă cu sare și scurs
- punem în castron orezul (cald), adăugăm porumbul, cele 2 cutii de ton (cu tot cu ulei), sare, piper și zeamă de lămâie după gust
- amestecăm bine și dăm la rece
- dacă vă plac măslinele puteți adăuga feliuțe de măsline
CIORBĂ DE BURTĂ
- spălăm burta și o punem puțin la fiert în apă cu sare și oțet,apoi o mutăm în altă oală cu apă fierbinte
- adăugăm în apă boabe de piper, 2 morcovi, 2-3 căței de usturoi și lăsăm să fiarbă bine
- când burta e fiartă o scoatem și dacă nu e tăiată o tăiem fideluta
- într-o oală punem 2 morcovi dați pe răzătoarea fină și-i călim în puțin ulei, adăugăm burtă și zeamă strecurată și lăsăm să fiarbă
- dregem ciorba cu smântână frecată cu gălbenuș de ou
FELUL DOI
1.Ruladă de carne de vită tocată și bacon (Iliuţa)
- un kg carne de vită o amestecăm cu 2 ouă, 2 cepe tocate cubulețe, 4 căței de usturoi răzuiți, o feliuță de pâine inmuiată în lapte, sare cu diverse mirodenii, piper, rozmarin și boia dulce după gust.
- amestecul obținut îl întindem pe o folie alimentară.
- pe una dintre laterale punem 150 g cașcaval răzuit și 2 ardei roșii tăiați feliuțe.
- rulăm compoziția obținută și o lăsăm pentru 30 de minute la frigider.
- 400 g de bacon feliuțe le așezăm astfel încât să acopere ruladă în întregime.
- la final punem rulada într-o folie de aluminiu, o așezăm într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și o lăsăm pentru 60 minute la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius.
- îndepărtăm folia de aluminiu, turnam zeama rezultată peste ruladă și o mai lăsăm pentru 15-20 minute până obținem crusta dorită.
2. Carne de vită cu sos și cartofi la cuptor (Vero)
- curăţăm 2 kg cartofi pe care îi tăiem în 2 sau îi lăsăm întregi.
- condimentăm cu sare, piper, boia.
- adăugăm 2 cepe tăiate solzi și punem puțin ulei de măsline
- acoperim cu folie și dăm la cuptor 3o de minute.
- carnea de vițel se pune câteva ore în muștar și condimente.
- o așezăm apoi în tavă și adăugăm 2 linguri ulei de măsline și apă cam 500 ml.
- radem o ceapă și adăugăm ketchup de casă( sau sos din comerț/ e bun sosul chilli) . -treptat mai adăugăm apă caldă dacă scade și nu e fiartă carnea.
- carnea de vițel se fierbe mai greu.
- muștarul are rolul de a frăgezi si ii dă un gust aparte.
3. Iepure la cuptor (Vero)
- se condimentează carnea de iepure și se adaugă legume și verdeață la alegere.
- se acoperă și se dă la cuptor 1 oră cu puţină apă și 3 linguri de ulei de măsline
- la final se pune puțin mujdei de usturoi și se oprește focul
- se servește cu garnitură de cartofi și salată
PRAJITURI
1. Saleuri: din foietaj
- un aluat foietaj se întinde puţin cu sucitoarea, presărăm deasupra caşcaval sau brânză telemea(rase), tăiem cu forme sau doar beţe şi punem la copt pe hârtie pergament
- dacă vă place puteţi presăra şi seminţe de susan sau chimen
2. Prăjitură tăvălită cu nucă de cocos:
- din 2căni de lapte+2 căni de zahăr+2-3 linguri de cacao = fierbem un sirop
- scoatem jumătate din sirop într-un vas,adăugăm 2 zahăr vaniliat și o esență de rom și-l lăsăm să se răcească
- în siropul rămas în cratiță punem 100 gr untură,margarină sau unt și lăsăm să se topească și să se răcească
- adăugăm gălbenușul de la 5 ouă mari,albuşul bătut spumă,1 praf de copt și 2 -2,5 căni de făină ,să fie ca un chec
- puteți pune în chec nucă bucăți sau stafide
- punem checul în tava unsă și tapetată(cantitatea e pentru tavă mare)
- când prăjitura e coaptă o scoatem din cuptor și o tăiem cu cuțitul(așa fierbinte) bucăți cât de mari vrem
- apoi însiropăm uniform cu siropul și lăsăm să se răcească
- când e rece tăvălim fiecare bucată prin nucă de cocos
3. Fursecuri (Vero)
- am găsit o rețetă de fursecuri pe internet și am readaptat-o .
- 750 gr făină albă + 250 gr făină integrala ( sau de orez)+ 3 pachete de unt / 600 gr+ 200/ 250 gr zahăr pudră+ 1 esenţă vanilie sau portocale
- untul trebuie sa fie foarte moale, eventual băgat puțin la microunde.
- se frământă bine toate și se pune la frigider 30 de minute .
- se împarte în 3 părți și se întinde fiecare, dar nu foarte subțire foaia.
- se taie cu forme după preferință sau cu paharul cu gura mica.
- se coc pe rând, pe foaie de copt, în cuptor la foc mic cam 10 min fiecare tava.
- se umple cu gem de caise sau alt fruct și se da prin zahar pudră.
- mie îmi plac și fără gem.
- se topesc în gură.
- dacă adăugați în loc de zahăr îndulcitor natural obțineți un desert sănătos și gustos.
4.Tort cu cremă de iaurt și zmeură (Iliuţa)
- Pentru blat folosim 10 ouă, 200 g zahăr, 200 g făină de grâu, un pliculeț praf de copt, o esență de vanilie și puțină sare.
- batem gălbenușurile cu zahărul, adăugăm făina și praful de copt.
- ulterior punem albușurile bătute spumă cu puțină sare și esența.
- se lasă la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius pentru 35 de minute
.Pentru cremă avem nevoie de 800 g frișcă, 600 ml iaurt și 600 g zmeură, 30 g gelatină și 250 g zahăr.
- mixăm iaurtul cu zahărul și fructele.
- adăugăm gelatina pregătită conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- treptat punem frișcă bătută.
- tăiem blatul în trei părți egale pe care le siropăm înainte de a întinde crema.
- se lasă la frigider pentru minim 6 ore înainte de servire.
SĂRBATORI CU BINE!
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri