Meniu de Revelion 2021
Meniu de Revelion
1.APERITIVE/ cantități la alegere (Vero)
Rulouri din lipie
Se unge lipia cu maioneză. Eu am pus cumpărată. Dacă faceți maioneză acasă puneți în ea smântână să nu fie grețoasă. Peste maioneză se pune morcov fiert tăiat pe lung, cașcaval, măsline și ceapă verde. Se rulează și se ține cam 2 ore la frigider. Se taie rondele și se servește ca aperitiv.
Ruladă din piept de pui
Se bate pieptul de pui ca pentru șnițel, se condimentează cu sare și piper . De-a lungul feliei se pune cașcaval și ardei roșu tăiate lung. Se rulează și se lasă la frigider 30 min. Într-o farfurie se bat ouă cu făină. Se trec rulourile prin farfurie apoi prin pesmet amestecat cu susan și se prăjesc în ulei. Când sunt reci se taie în diagonală. Se așează pe platou cu parte tăiată în sus.
Chiftele
2 kg carne măcinată de porc ,1cartof, 2 felii de pâine udă, 1 căciulie usturoi pisat, 1 ceapă rasă, un vârf de linguriță de bicarbonat( chiftelele nu scad așa mult dacă adăugăm bicarbonat), sare și piper după gust, pătrunjel frunze.
Se fac biluțe și se bagă la cuptor. Dacă sunt din carne de pui sau vită se prăjesc în ulei să nu fie seci.
Crochete din piept de pui
Se desface pieptul de pui franjurat (nu tăiat) se condimentează cu sare și piper, se dau prin făină amestecată cu ou apoi prin pesmet cu semințe sau fulgi de ovăz sfărâmați, se prăjesc în ulei și pentru o secundă se scufundă în apă să nu se întărească. Se așează pe prosop de bucătărie de unică folosință.
Ardei umplut cu brânză
Se taie ardei roșu în patru sau cinci felii, cantitățile le alegeți voi. Într-un vas puneți brânză feta amestecată cu brânză dulce, sare și verdeață. Eu pun mărar. Se ornează cu ustensilele pentru torturi.
Foietaj cu somon
Se întind foile de foietaj din comerț. Se taie cu un pahar mediu tot foietajul. Jumătate rămâne așa și cealaltă jumătate din rondele se taie cu un pahar mai mic. Cercurile mari se așează peste cercurile pline, astfel rămâne mijlocul gol. Se ung cu ou și se pune susan pe margini apoi se coc până sunt rumene. Când sunt fierbinți se apasă mijlocul să rămână ca un coșuleț. Se lasă la răcit.
Umplutura – Se folosește cremă de brânză la cutie amestecată cu mărar și usturoi granulat. Se umplu coșulețele și se pune deasupra somon afumat.
Rulou rapid
Pe felii de șuncă de Praga se întinde un strat subțire de hrean și se rulează. Simplu, rapid și delicios.
2.CIORBĂ DE BURTĂ
-spălăm burta și o punem puțin la fiert în apă cu sare și oțet, apoi o mutăm în altă oală cu apă fierbinte
-adăugăm în apă boabe de piper, 2 morcovi, 2-3 căței de usturoi și lăsăm să fiarbă bine
-când burta e fiartă o scoatem și dacă nu e tăiată o tăiem fideluță
-într-o oală punem 2 morcovi dați pe răzătoarea fină și-i călim în puțin ulei,adăugăm burtă și zeamă strecurată și lăsăm să fiarbă
-dregem ciorba cu smântână frecată cu gălbenuș de ou
3.FELUL DOI
Coastă de porc umplută:
-o bucată de coastă de porc cu grăsime pe ea,o spălăm și cu cuțitul bine ascuțit ridicăm ușor carnea de pe oase (lăsăm o gaură prin care vom umple și facem gaură mai mult către șira spinării)
- preparăm umplutură din :carne măcinată amestecată cu o ceapă mică tăiată mărunt+2 ouă crude+2-3 ouă fierte tari și tăiate bucăți+1 legătură verdeață+un pic de pesmet cât să lege umplutură
-umplem coasta cu compoziția, apoi coasem locul prin care am umplut (ață de culoare închisă)
- condimentăm coasta și o punem în tavă cu apă la copt
-când e aproape gata ungem coasta cu un amestec de muștar și miere și lăsăm la cuptor să facă crustă
-serviți cu cartofi, orez sau murături
Cartofi umpluți (Vero)
-Se taie în două cam 10/ 15 cartofi și se scobesc în mijloc.
-Separat se taie mărunt 3 cepe mari, 2 / 3 morcovi și un borcan mare de ciuperci marunțite. -Se călesc toate în tavă cu o lingură de pastă de tomate și condimente.
-Se umplu cartofii și apoi se pune peste cașcaval.
-Se pun la cuptor pe hârtie pergament acoperiți cu folie de aluminiu.
-Se lasă cam 45 de minute depinde de cuptor.
-Se pot servi și ca aperitiv sau cu orice sos vă place.
4.PRĂJITURI
Chec delicios cu lămâie
Ingrediente
Blatul:
1 pachet de unt (250 de grame)
o cană cu zahăr (cca. 200 de grame)
4 ouă
coajă rasă de la 2 lămâi
1 și 1/2 căni cu făină
1 plic de praf de copt
Siropul:
100 ml de apă
200 g de zahăr
Zeamă de la 2 lămâi
Sfat: Utilizați ingredientele la temperatura camerei!
Mod de preparare
Într-un bol, mixați untul cu zahărul până capătă consistența unei creme. Încorporați ouăle unul câte unul și amestecați până compoziția devine omogenă. Adăugați coajă rasă de lămâie, amestecând continuu.
Amestecați făina cu praful de copt, apoi încorporați-le în compoziția din unt, zahăr și ouă, pentru a obține un aluat moale.
Tapetați o formă de copt (eu am folosit o tavă de cozonac) și coaceți compoziția la 180°C, timp de 40 de minute. Checul este gata când trece testul scobitorii.
În timp ce checul se coace, pregătiți siropul din apă, zahăr și zema de lămâie, pe care le fierbeți timp de 5-10 minute.
Imediat ce scoateți checul din cuptor, înțepați-l cu o furculiță pe toată suprafața și turnați deasupra siropul. Este important că atât checul cât și siropul să fie fierbinți când se întâlnesc. Lăsați la răcit, apoi scoateți bunătatea asta din tavă.
Tort de biscuiţi cu mere (Voichiţa)
-1 kg de biscuiţi simpli,1 kg mere dulci, 2 căni de zahar,1/2 l apă,1 linguriţa scorţişoară, 2 budinci vanilie
-se curaţă merele, se taie cubuleţe mici, se pun la fiert cu apa si zahărul(nu se fierb mult), se adauga scorţişoara
-într-o cană dizolvăm budincile cu puţină apă si turnăm peste mere, amestecând uşor pană se ingroaşă,lăsăm la răcit
- cand crema s-a răcit bine punem un strat de biscuiţi, unul de cremă până terminăm
-
deasupra punem frisca
-servim aşa sau cu îngheţată
Tort cu cremă de ciocolată, fulgi de ciocolată și vișine.(Iliuță)
–Blatul de tort îl fac după rețeta Arcidaliei din 8 ouă, 250 gr făină de grâu, 250 gr zahăr, esență de rom, coajă de la o lămâie și puțină sare. Adaug la final fulgi de ciocolată.
–Crema
500 gr ciocolată de menaj pe care o topesc în 500 gr frișcă lichidă pe bain marie. Adaug ciocolată când smântâna este clocotită. Se amestecă foarte bine. Când s-a răcit se adaugă 2 linguri de smântână de 25 % grăsime și 100 gr frișcă solidă. La final se adaugă vișinele din vișinată scurse bine. Blatul se taie în două părți egale, se adaugă crema și se ornează cu fructe și frișca rămasă.
Poftă Bună!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Meniu de Revelion 2021 – Literaturapetocuri.ro Rețete culinare
Ce delicii! Mulțumim!
Un meniu plin de bunătăți! Mulțumesc pentru delicioasele rețete! Sărbători binecuvântate!
Un regal de retete! Multumim pt aperitive.am nevoie pt platoul de Revelion!