La o cafea virtuala cu Anida Lasto

   Voi preciza că vrei să fii cunoscută doar cu pseudonimul ales de tine: Anida Lasto, respectăm dorința ta așa că nu te voi întreba date de “stare civilă”, doar lucruri esențiale pentru ca lumea să te cunoască.

1.Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre “omul” din spatele numelui.

Anida: Omul din spatele numelui este empatic, dar și critic. Pun mare preț pe sistemul de valori în care adevărul, oricât de brutal se arată, este de preferat în locul unor minciuni frumoase. Apreciez profunzimea, bunul-simț, corectitudinea. Detest superficialitatea. Așadar, omul din spatele numelui este comunicativ, optimist, direct și totuși imperfect.

2.Arci: Ce autori preferați ai din literatura română și universală? Ai vreun autor străin sau român care te-a marcat în mod deosebit?

Anida: Sunt mai mulți autori dragi, mi-ar fi imposibil să mă limitez la un singur nume. Mă fascinează tragismul lui Dostoievski și analiza patologică a stărilor minții pe care o expune într-o manieră realistă ce ne taie răsuflarea. Cu adevărat impresionant mi se pare romanul Amintiri din casa morților, un roman autentic, care ilustrează felul în care mizeria umană rămâne cea mai greu de curățat. Mă tulbură scrierile lui Octavian Paler și felul în care ne ajută să reflectăm la propria natură dilematică citind despre pustietate, așteptare și slăbiciuni. Am fost marcată de romanul Inimă vrăjită a lui Romain Rolland, chiar fermecată de complexitatea de care a dat dovadă autorul în construirea personajelor, surprinsă de finețea așternută în analiza psihologică a femeii, prin personajul Annette, și copleșită de energia transmisă prin ilustrarea esenței sufletului uman.

3.Arci: Ce muzică preferi să asculți în general și mai ales în momentele când scrii?

Anida: În general, prefer muzica rock, folk, clasică, dar ascult și melodii care fac parte din alte genuri muzicale, dacă starea mea de spirit rezonează în acel moment cu emoția transmisă prin acorduri sau cuvinte. Atunci când scriu, ascult melodii mai triste care mă ajută să intru într-o stare melancolică, romantică, nostalgică pentru a putea transmite, la rândul meu, profunzime pentru suflet.

4.Arci: Care a fost sursa de inspirație pentru romanul tău ”ZUZU”? Vorbește-ne puțin despre carte.

Anida: Mai important decât sursa de inspirație este aportul adus de o carte în îmbogățirea fiecăruia dintre noi. Una dintre surse este, în mod clar, actualitatea societății care își consumă sentimentele mai mult online decât offline. Zuzu și Zuzi sunt EL și EA care dansează pe linia dintre prietenie și relație, proiectând în mediul online idealuri dorite și neîmplinite. Discuțiile lor ating puncte sensibile, analiza psihologică a personajelor fiind cel puțin interesantă. Zuzu și Zuzi pot fi oricare dintre voi, la fel și Anida Lasto poate reprezenta sentimentul nerostit al trăirii cititorului.zuzu-1

5.Arci: După ce am citit romanul ZUZU, am rămas cu o întrebare fără răspuns. Dacă cei doi se întâlneau în viața reală, legătura ar fi fost la fel de profundă? Care e cel mai mare regret a lui Zuzi?

Anida: Iubirea se trăiește în viața reală. În mediul online ne amăgim cu proiecții ale unor idealuri de neatins. Cu siguranță, legătura dintre cei doi nu ar fi fost la fel de profundă fiindcă în mediul online și-au dezbrăcat sufletele, dar și-au mascat defectele. Cel mai mare regret a lui Zuzi cred că rămâne imposibilitatea de a-l salva pe Zuzu de lașitate.

6.Arci: Dacă ar fi ecranizată cartea  ce actori ai vedea în rolurile  lui Zuzu si Zuzi? (pentru că este o carte cu două personaje).

Anida: Andi Vasluianu și Dorotheea Petre.

7.Arci: Ce planuri/proiecte de viitor ți-ai propus?

Anida: Recent a avut loc lansarea de carte a romanului ZUZU. A fost un eveniment inedit pe care l-am organizat în social media și care s-a desfășurat în absența mea. Lui Roba Cătălin, Oana Barbu,  Simona Elena Popa, Bianca Dramnescu le mulțumesc că au dat curs invitației, mulțumesc și echipei care s-a ocupat de organizare, fără ei acest eveniment nu era posibil! Mai mult, lansarea a fost reușită datorită aportului lor, a modului interactiv și carismatic în care au abordat subiectul cărții și tipologia personajelor. În plan mai am încă o lansare de carte a romanului ZUZU în Timișoara, una în Deva și, de ce nu, și în alte orașe, dacă feedback-ul va fi la fel de pozitiv.

8.Arci: Am înțeles că pregătești o nouă surpriză literară. Spune-ne câteva cuvinte despre noul roman.

Anida: Dialoguri cu sufletul va fi un roman diferit. Ella poartă dialoguri cu sufletul și încă nu știm dacă sufletul este al ei sau dacă sufletul este un EL. Personajul principal va trece printr-o criză existențială greu de depășit. Este un proiect mai complex și mult mai profund, ce rămâne să-l descoperiți în curând.

9.Arci: Câteva cuvinte pentru echipa Literaturii pe Tocuri și pentru cititorii site-ului?

Anida: În primul rând, vreau să felicit echipa Literatura pe Tocuri, faceți o treabă minunată! Desfășurându-ne existența într-o societate toxică, cititul reprezintă poate unica salvare a unui neam bolnav de dureri adânc înrădăcinate. Cărțile sunt excursii, sunt aventuri pe care le trăim intens, emoții pe care le simțim adânc, părinți ce ne dau sfaturi atunci când nu-i mai avem, iar voi promovați toate aceste lucruri atât de frumos. Dragi cititori, vă invit să achiziționați romanul ZUZU  prin comandă pe adresa de e-mail anida.lasto@yahoo.com și să urmăriți pagina Anida Lasto pentru a fi la curent cu surprizele pe care vi le pregătesc, totodată astfel putând interacționa cu voi! Vă mulțumesc!

 Mulţumim şi noi!

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

11 COMMENTS

  1. Foarte frumos! Mult succes autoarei! O sa adaug cartea pe listuta. Multumim pentru ca ne-ai impartasit aceste ganduri, Arci! Multumim si autoarei! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. Felicitari pentru interviu Arci! Am vazut ca este foarte apreciata cartea 🙂 . Felicitari autoarei si succes in continuare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.