Leila de Nicolae C.Batzaria – Editura Bookstory – recenzie

Leila de Nicolae C.Batzaria – Editura Bookstory – recenzie

by -
3
Leila de Nicolae C.Batzaria - Editura Bookstory - recenzie

Leila, de Nicolae C.Batzaria – Editura Bookstory – recenzie

Leila

Autor: Nicolae C.Batzaria

Editura Bookstory – 2023

Reeditarea romanului Sărmana Leila (1992)

Număr pagini: 189

  Nicolae C. Batzaria s-a născut în orașul Cușova din regiunea Monastir, aflată în Imperiul Otoman( în prezent în Macedonia de Nord). A petrecut mult timp în Turcia, începând acolo ca inspector al școlilor românești. A fost ministru în guvernul turc și delegat al Turciei la Tratatul de la Londra, care punea capăt războaielor balcanice.

  Într-un stil fermecător și inconfundabil, opera literară a lui Nicolae Batzaria este construită din romane, memorii, eseuri, poezii și proză pentru copii.

  În romanul Leila, a cărui eroină este fiica unui demnitar al sultanului Abdul-Hamid, acțiunea se situează într-un Istanbul stăpânit de incertitudinile determinate de prăbușirea Imperiului Otoman. Având privilegiul de a studia la Roma, unde tatăl ei era ambasador, tânăra turcoaică intră în conflict cu legile și obiceiurile care stăpânesc societatea turcească. Ea este căsătorită de părinți, fără știrea și consimțământul său, cu un important funcționar turc, Osman Efendi, însă, îndrăgostită fiind de un tânăr european, Henri, tânăra fuge din Turcia, părăsindu-și familia și țara pentru a deveni soția acestuia. Dar diferențele dintre cele două lumi, cea musulmană și cea creștină, de care aparțin cei doi îndrăgostiți le vor urmări fiecare pas.

  Am început acest roman într-o duminică. Inițial mă gândisem să citesc câteva pagini apoi să ies la o plimbare, dar, după ce am început-o nu am lăsat-o din mână până la final. Povestea Leilei m-a captivat și m-a atras într-o lume despre care știam câte ceva, dar detaliile amănunțite mi-au demonstrat că niciodată nu știm totul despre tradițiile și diferențele dintre culturi.

  Leila se simte norocoasă să fie aleasă de tatăl ei să-l însoțească în Europa pentru a studia acolo cât timp el este ambasador. Captivată de viața socială, Leila participă la evenimente și petreceri împreună cu tatăl ei sau cu prietenii. Așa îl cunoaște pe Henry și se naște o poveste de dragoste care durează câteva luni. Dintre care două luni petrecute în Elveția. Tatăl Leilei decide subit să se întoarcă în Turcia și tinerii sunt despărțiți. Bucuroasă că e din nou acasă, mama fetei începe să-i caute un soț din lumea bună. Leila face tot posibilul să pară nesuferită când vin cadânele să o cunoască.

  Atunci fata cere să facă ore de pian cu o englezoaică și plănuiește să fugă cu ajutorul acesteia. Între timp părinții ei o căsătoresc și îi este tot mai greu să evadeze. Cu ajutorul unui eunuc îndrăgostit de ea, Leila fuge. Se căsătorește cu Henry și sunt fericiți pentru o scurtă perioadă de timp. Faptul că nu sunt cununați religios, diferența de religie, ea musulmană, iar el creștin, le face probleme și în Europa.

  Subiectul acestui roman ne relatează istoria tradițiilor musulmane și viața pe care trebuie să o ducă femeile. Unele cred cu tărie în obiceiurile vechi, altele se sacrifică acceptându-și soarta și sunt femei care luptă pentru libertatea lor plătind scump, chiar cu viața lor visul de a face ce-și doresc.

  Acest roman demonstrează că fiecare religie te învață de bine, dar răutatea oamenilor nu ține de cultură, ci de suflet. Chiar dacă Occidentul pare mai modern decât Orientul, concepțiile învechite încă există și inevitabil viețile unora pot fi distruse fără remușcări indiferent de religie.

  M-a captivat istoria femeii musulmane și rolul fiecăreia în funcție de ce au ales bărbații din viața lor. Merită citită această carte din acest motiv, dar și pentru a afla care este soarta celor doi tineri după ce au trecut prin multe obstacole să-și recapete libertatea de a se iubi.

  Finalul este neașteptat și mărturisesc că mi-aș fi dorit un final clișeic,  dar o carte bună te surprinde, te ține cu sufletul la gură. Leila este un astfel de roman și eu sunt bucuroasă că am ales să o citesc cu prioritate.

Carte disponibilă pe editurabookstory.ro

Recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.