Meniu Paște Catolic – Pateuri cu brânză sărată – Şniţel din carne măcinată – Ciorbă din pleurotus – Pui umplut – Ruladă de carne – Tort cu cremă de brânză – Cheescake cu căpșuni
Meniu Paște Catolic – Pateuri cu brânză sărată – Şniţel din carne măcinată – Ciorbă din pleurotus – Pui umplut – Ruladă de carne – Tort cu cremă de brânză – Cheescake cu căpșuni
1.Aperitiv:
Pateuri cu brânză sărată:
- 200 gr brânză telemea sărată+200 gr cașcaval le dăm pe răzătoarea fină și le amestecăm
- 1 foaie de aluat foietaj o întindem puțin,tăiem în pătrate potrivite,punem umplutură
- punem pateurile pe hârtie de copt în tavă
- ungem pateurile cu ou bătut și puteți presăra susan,apoi le punem la copt
B.Şniţel din carne măcinată:
- 700 gr carne măcinată de vită (sau amestec vită +porc) +200 gr brânză răzuită+2 ouă crude (întregi)+2 linguri făină +sare,piper,după gust şi boia opţional = se amestecă bine
- pregătim făina,ou bătut şi pesmet, ca pentru şniţele
- din amestecul de carne formăm chiftele de 1 cm grosime şi rotunde (ca gura unui pahar)
- le dăm prin făină,ou,pesmet şi le prăjim
- le scoatem pe şerveţele să se scurgă
2. Ciorbă din pleurotus:
- 1/2 kg ciuperci-pleurotus le curățăm,le spălăm bine și le tăiem fâșii(fideluţă)
- 2-3 morcovi se dau pe răzătoarea fină,1 ceapă mică se taie mărunt
- se pune ceapa cu morcovii în puțin ulei și se călesc
- se adaugă pleurotus,apa și condimentele care ne plac și se lasă să fiarbă
- când ingredientele sunt fierte se drege ciorba cu smântână frecată cu gălbenuș de ou
-
3.Pui umplut:
- 2 pui mai mici se curăța,se spală,se condimentează bine și-i lăsăm să stea până pregătim umplutura
- 2 cepe se curăța se taie mărunt și se călesc în ulei
- după ce s-a înmuiat ceapa adăugăm 2-3 felii de pâine muiată și stoarsă+pătrunjel tocat fff mărunt+4-5 ouă crude întregi = omogenizăm bine,luăm de pe foc și lăsăm să se răcească
- cu compoziția umplem puiul (pe sub piele)
- umpleți pe la gât și coaseți pielea (cu ață colorată)
- în fiecare pui băgăm 1 bucată de măr+1-2 felii de portocală sau lămâie
- punem puii în tavă,adăugăm 1 pahar de apă,acoperim cu folie și dăm la cuptor
- să întoarceți puiul să se pătrundă bine,apoi luați folia ungeti puii cu miere amestecată cu muștar și puneți tava la cuptor să prindă crustă
- aveți grijă să puneți câte un pic de apă în tavă sa nu se ardă
4. Ruladă de carne:
- 1kg carne măcinată+2-3 cartofi cruzi daţi pe răzătoarea fină şi storşi+2 ouă crude+ardei roşu crud tăiat bucăţele+sare, piper, vegeta, cury, coriandru praf+1-2 linguri de făină+pesmet să fie o pastă (ca la chiftele)
- ungem cu ulei tava de chec, presărăm pesmet pe fundul tăvii şi pe pereţi
- punem compoziţia in tavă şi-o nivelăm cu palma bine unsă cu ulei
- presărăm deasupra pesmet şi punem la copt
- se scoate rulada din tavă cand s-a răcit
-serviţi cu murături şi cartofi natur
5. Tort cu cremă de brânză (Maria):
- blat: 6 albuşe de ou bătute cu 6 linguri de zahăr+6 galbenuşe+6 linguri de făină(sau 7 dacă se cere)+1/2 praf de copt stins=se pune la copt în tava unsă și tapetată, se lasă să se răcească și se taie în două părți
- crema:1/2 kg brânză de vacă+200 gr unt+250 gr zahăr praf+zeama de la ½ lămâie+coajă rasă de la 1 lămâie=se mixează bine
- se umple tortul cu crema de brânză și se ornează cu frișcă
6. Cheescake cu căpșuni (Mena):
- Baza:400gr biscuiți digestivi mărunțiți cu robotul se mixează cu 150 gr de unt topit
- îi punem presându-l în tavă (cu margini detașabile)
- lăsăm puțin să se răcească apoi îl punem în frigider o oră
Crema: 600 gr brânză dulce+500 ml frișcă lichidă(cutie albastră)+150 gr zahăr pudră+100 ml apă rece+100 ml lapte fierbinte+20 gr gelatină(2 plicuri)+esență vanilie
- gelatina se moaie în apă rece=se lasă 10 minute apoi se adaugă laptele călduț
- se mixează brânza+zahărul+frișca(nebatuta)+vanilia+batem 5 minute la viteză mai mare, apoi punem la viteză mică și adăugăm ușor gelatina dizolvată
- În tavă punem roată căpșuni tăiate în două turnăm crema și dăm la rece 5-6 ore
Jeleul: 300 gr căpșuni(congelate)+100 ml apă+3 linguri zahăr+ 10 gr gelatină
- gelatina se dizolvă în apă(la temperatura camerei)
– – se lasă 10 minute să se umfle
- căpșunile decongelate se fierb 5 minute pe foc cu zahărul,le pasăm să fie ca un piure și le lăsăm să se răcească 5 minute
-
amestecăm bine cu gelatina și lăsăm sosul să se răcească,apoi îl punem peste prăjitură și mai dăm la rece
Ornăm cu căpșuni proaspete ,ca cele pe care le-am pus roată pe pereții tăvii.
Poftă Bună!
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
- Meniu Paște Catolic