Lipie picantă la tigaie, Ciorbă de fasole verde, Carne de vită cu...

Lipie picantă la tigaie, Ciorbă de fasole verde, Carne de vită cu cartofi și salată, Salam de biscuiţi

by -
0
Lipie picantă la tigaie, Ciorba de fasole verde, Carne de vită cu cartofi și salată, Salam de biscuiţi

Lipie picantă la tigaie, Ciorbă de fasole verde, Carne de vită cu cartofi și salată, Salam de biscuiţi

1.Aperitiv: Lipie picantă la tigaie (Iliuţa):

-într-un vas punem 500 g făină de grâu cernută, o linguriță sare, 20 g praf de copt, 450 g iaurt cu 10% grăsime, 30 ml apă caldă, 100 g telemea răzuită și 50 ml ulei de măsline, piper măcinat, chili și un ardei iute tăiat cubuleţe;
-amestecăm compoziția rezultată timp de 10 minute;
-lăsăm la dospit pentru 30 de minute aluatul, după ce ne-am asigurat că are o peliculă subțire de ulei, acoperit cu o folie alimentară;
-facem biluțe pe care le întindem la ce dimensiune dorim, urmând să le coacem pe rând într-o tigaie fără să adăugăm grăsime;
-la final ungem fiecare felie de pâine cu unt topit în care am amestecat 6 căței de usturoi răzuiți, busuioc mărunțit sau mărar, după gust.

2. Ciorbă de fasole verde (Vero):

-într-o oală am pus apa la fiert cu câteva felii de cârnați și legume – morcov, ceapă, ardei, roşie – toate tocate mărunt;
-după 15 minute adăugăm un borcan de fasole verde și dăm focul mic;
-într-o tavă punem ulei și o ceapă tăiată mărunt, când e lucioasă punem 2 linguri făină, o linguriță boia și un pahar de lapte;
-adăugăm răntașul obținut în oală și mai lăsăm la foc mic 10 min;
-la final tăiem mărunt 2 căței de usturoi, verdeață – leuștean, mărar, pătrunjel;
-oprim focul punem o lingură de oțet și 2 linguri de smântână grasă amestecată cu apă rece;
-condimentăm după gust;
-eu pun sare, piper, vegeta.

3. Carne de vită cu cartofi și salată (Vero):

-se pun feliile din carne de vită la macerat în muștar și condimente ( boia, piper, sare, vegeta) cu câteva ore înainte să băgăm la cuptor;
-într-o tavă punem legume – morcov, cartof, ardei, ceapă, usturoi – apoi punem carnea peste, adăugăm 300 ml apă și 150 ml vin roşu;
-băgăm la cuptor tava acoperită și lăsăm la foc mediu;
-dacă carnea nu se înmoaie adăugăm la nevoie apă caldă;
-timpul variază în funcție de frăgezimea cărnii;
-servim cu cartofi fierți la care adăugăm sare și puțin ulei de măsline;
-salata o preparăm după gust.

4. Salam de biscuiţi:

-1 kg biscuiţi simpli (populari) sfărmaţi cu mâna îi punem într-un castron;
-se pune la fiert un sirop din: 1 cană de zahăr+1/2 l lapte +4 linguri de cacao=când siropul e fiert luăm de pe foc, punem 1 pachet de margarină (250 gr) şi 2 esenţe de rom;
-turnăm siropul peste biscuiţii sfărâmaţi amestecăm apoi adăugăm restul ingredientelor: 2 plicuri de stafide+1 cană de nucă macinată+1 ciocolată neagră ruptă bucăţele +1/2 borcan dulceaţă de vişine;
-amestecăm bine totul;
-pe o foaie de celofan umezită presărăm nuca măcinată sau nucă de cocos şi punem amestecul, răsucim ca un sul şi punem la rece;
-din compoziţie faceţi 4 suluri de salam de biscuiţi;
-puneţi la rece să se întărească bine.

Reţete culinare

Culinar

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.