Lumina lui Trodheim - Vicontele Verenței Pierdute I - Laura Ştirbu
Literaturapetocuri.ro Autori români

Lumina lui Trodheim, de Laura Ştirbu – Quantum Publishers – recenzie

Lumina lui Trodheim / Vicontele Verenței Pierdute I

Laura Ştirbu

Editura Quantum Publishers

Pagini: 296

Gen: FantasyAntic, Young fan

   Lumina lui Trodheim – Vicontele Verenței Pierdute I – Laura Ştirbu carte fantasy superbă.

   Din momentul în care am văzut cartea mi-am dorit să o citesc, aveam un feeling că va fi pe placul meu și nu voi fi dezamăgită. Și nici nu am fost. A fost mai mult decât m-am așteptat. Ca să fiu sinceră, mi-a întrecut așteptările, comparativ cu cărțile fantasy românești citite până în acest moment, nici nu se compară. Stilul scriitoricesc mi-a adus aminte de Games of Throne, Harry Potter, nu ca și evenimente, ci ca detalii, construcție, multe personaje, o acțiune între alert și domol, multe cadre, locuri, și ca și mod de povestire. Ceea ce am observat, din punct de vedere al cititorului, sunt detaliile introduse, modul de expunere și scrierea cărții. Totul aducea cu o carte care a fost făcută după o schiță, mai întâi s-a lucrat la concept, la plan, nu am avut senzația că elementele cărții au fost făcute odată cu scrierea, ci scrierea s-a făcut după o eboşă, un izvod.

   Autoarea ne introduce într-o lume FantasyAntic, pe când țara noastră era numită Valahia. Ador acest gen de cărți, îmi place duritatea și contopirea naturii cu omenirea, modul de trai, regulile și concepția omenirii, dacă mai adaugi și elemente fantasy, totul iese minunat de perfect. Cu ajutorul cărții o să zburați pe dragoni de foc și apă, o să vă luptați cu săbiile, o să faceți poțiuni magice, și o să deveniți unii dintre elevii Academiilor Valahiei, o să fiți Zburători sau Magi, veți lupta pentru rege și țară, și pentru protecția Valahiei Unite.

   Ținutul Menuit, academia SanteVel, unitatea de Magi și Zburători, nr.3, una dintre cetățile-şcoli de munte. Şase prieteni ce fac parte dintre cei mai buni zburători, luptători şi magi, aceștia pun la cale evadarea celui mai periculos criminal al Valahei, din închisoarea Torun. Torun este situată în ţinutul Regalo, cea mai sigură închisoare, unde sunt prizonieri cei mai periculoşi criminali ai Valahiei. Vicenţiu Leopod este spaima tuturor celor care sunt la putere, el este cel care poate începe o nouă luptă între ţinuturile Valahe, poate tulbura liniştea care s-a instalat după marea luptă din urmă cu zece ani, cea care a adus unirea tuturor ţinuturilor Valahe. De asemenea Vicenţiu este tatăl lui Liliana, cea mai de temut zburătoare şi luptătoare, cu o determinare şi o forţă de invidiat, dar şi apreciată de colegii ei din academiile din toate ţinuturile. Orfanii Revoluţiei se vor răscula şi vor pune la cale prăbuşirea actualilor conducători. Dar odată cu evadarea lui Vicenţiu începe şi competiţia dintre Acamemiile Valahiene, o competiţie ce se va ţine între cei mai buni zburători şi magi. Cei buni vor duce trofeele câştigate academiei, academia va fi cunoscută şi respectată în funcție de trofeele aduse de participanți.

,,Se naşte în ziua de 3 dezbinatoarea de popoare, soaţă numai unuia, numit în ascuns la fel ca ea, continuatorul liniei. Regină ajunsă, mare vărsare de sânge se va purta în numele ei, până ce tot ce cu trudă s-a făcut se va fi destrămat”

   Liliana, denumită şi Moştenitoarea Napurilor, îi dă o mare misiune tatălui ei, aceea de a strânge o armată cu vechii lui camarazi de luptă şi arme. Acesta se duce şi îl recutează pe Măcin şi Boromir.

   Nu departe de ţinutul Menuit în Aqulnox, la Marea Nocturnă, un puşti de zece ani, Iustinian, învaţă mânuirea armelor şi tot ce ţine de a deveni un elev al Academiei SanteVel. Unchiul său Boromir este cel care a avut grijă de el încă de la naştere, însă acesta deţine un secret care va schimba soarta Valahiei şi a conducătorilor ei. După evadarea lui Leopold lucrurile încep să se precipite şi Boromir este nevoit să ia decizia cea mai grea din viaţa lui, aceea de a îl trimite pe tânărul Iustinian la academie. Traseul lui Iustinian până să ajungă la academia SanteVel este unul cu peripeţii, o vrăjitoare îi dă în cărţi şi prevesteşte toate pericolele prin care va trece Iustinian şi cum că acesta nu este numele lui real.

   Copilul ia prezicerea vrăjitoarei ca fiind o nebunie, nedând atenţie. Tot traseul lui de la Aqualin la AluvioVel, apoi înapoi la Aqualin şi plecarea acestuia spre SanteVel este unul plin de pericole şi multe păţanii. Dar datorită unor obiecte de la părinți lui, pe care unchiul său i le oferă, drumul va fi cu mult mai uşor, dar nu într-atât încât să-l apere de pericolul care se abate asupra lui, însă este ajutat de doi elevi de la academia HelioVel.

   Membrii Academiei SanteVel se pregătesc de marele Duopol, o competiţie între cei mai buni zburători şi magi din toate academiile Valahe, în acest an ţinându-se la AluvioVel, Academia de zburători şi magi ai mării. Ajungând la academie, Iustinian este repartizat la grupul Delta, Zburători, îşi face repede prieteni, printre ei este şi Mădălina sora lui Lilian şi devine un susţinător înfocat al lui Boris şi lui Lilian. Însă nu totul este aşa cum se așteaptă. Iustinian începe să aibă vise şi mai stranii decât le-a avut până acum, începe să afle lucruri pe care unchiul său i le-a ascuns, dar totodată cufundându-se într-o ceaţă şi mai densă asupra trecutului şi identităţii sale. Visul lui Iustinian este acela de a călători pe spatele unui dragon, pentru a avea această posibilitate acesta trebuie să muncească foarte mult. În interiorul Academiei este vegheat de unul dintre profesori, așteptând cu mare drag momentul în care Iustinian îşi va face intrarea în academie. Oare cine este?

   Pe tot parcursul cărţii nu aş putea să spun că am avut un personaj preferat, pentru că toţi îmi erau dragi, mai ales cei 5 prieteni ai Lilianei şi Iustinian, şi cea care mi-a atras atenţia este povestea de dragoste dintre Liliana şi Boris.  Şi nu ne va lipsi frumoasele poveşti de dragoste, dar şi drame. Mi-a plăcut mult cartea, am avut parte de mult suspans, mistere, secrete, amuzament, momente tensionate şi entuziasm. Vreau să o felicit pe autoarea Laura Ştirbu pentru minunata carte, am citit-o cu mare plăcere, şi mi-a dat exact ceea ce aveam nevoie pentru a mă ţine acaparată acolo, în mijlocul evenimentelor.

   Oare ce s-a întâmplat cu Iustinian? A aflat mare secret? De ce este torturat de vise? Care este semnificaţia Trodheimlui şi ce este acesta? Ce va face Liliana şi prietenii ei, împreună cu Leopold? Care este marele ei secret? Cum se desfăşoară începutul competiţiei Duopol?

   Cartea, Lumina Trodheim(lui)/ Vicontele Verenței Pierdute I, mi-a  întrecut toate aşteptările, a fost o mare surpriză să descopăr un fantasyAntic atât de bun, scris de un tânăr autor român contemporan.

Autori români

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Cartea o găsiţi şi pe site-ul Editura Quantum

16 COMMENTS

  1. Felicitări pentru recenzie! Este o carte si o poveste atât de plina încât nu stii de unde sa începi sa ii faci si pe alții sa o citească. Foarte bine scrisă si foarte bine punctat de tine, Daiana.

    • Mulțumesc, așa este. Am scris vreo 3 variante, sunt atât de multe detalii pe care le poți scoate în evidență încât nu știi pe care să alegi. Până la urmă am ales una singură.

  2. Suna bine, desi nu stiu daca este chiar genul meu de lectura 🙂

    In orice caz, mi-a placut recenzia ta! 🙂

  3. Îmi place tare mult ceea ce ai povestit. Dacă spui ca există și o poveste de dragoste, atunci e de mine. Mulțumesc pentru recomandare, Roxy!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.