M-am căsătorit și am plecat din România în Jamaica

M-am căsătorit și am plecat din România

M-am căsătorit și am plecat din România

M.L. – o femeie puternică, soție devotată și mamă excepțională. S-a căsătorit și a lăsat în urmă tărâmurile românești pentru Jamaica. Atunci când o apucă dorul profită de internet pentru a păstra legătura cu cei dragi, însă nu are regrete, și-a dorit să plece și nu a stat pe gânduri. Vremea caldă, oportunitățile care au apărut pe parcurs i-au întărit convingerea că Jamaica a fost alegerea potrivită. 

1. De ce ai emigrat și unde? Ce anume te-a determinat să iei o decizie radicală?

M.L.: De fapt nu am emigrat, m-am căsătorit și am plecat din România, m-am stabilit în Jamaica. Eram e adevărat hotărâtă să-mi caut un rost în altă parte dar s-a întâmplat așa. Sincer, nu mi-a plăcut cum evoluau lucrurile în țară și după terminarea studiilor intenționam să plec.

2. Cum s-a resimțit schimbarea? A fost dificilă/ușoară acomodarea departe de casă?

M.L.: Nu foarte mult, pentru că mă acomodez ușor.

Eram deja departe de casă când am decis să mă mut în Jamaica. După terminarea liceului bilingv din țară am urmat 4 ani cursurile Universității Americane din Blagoevgrad (Bulgaria). În vacanțe cu sprijinul Ambasadei americane din Sofia (sprijin în privința acordării vizei) plecam să muncim în SU.A., câștigam mai bine și aveam nevoie să suplimentăm cheltuielile. Costul anului de studii era acoperit de bursa primită de la facultate, la fel ca o parte din cazare și masă, restul era acoperit de noi. De altfel în SUA mi-am cunoscut și viitorul soț și restul e poveste…. M-am căsătorit și am plecat din România

3. Ai regrete pentru că ai plecat din țara natală?

M.L.: Nu. Ne-am construit o casă în Jamaica, am un serviciu bun, am o fetiță, sunt împlinită.

4. Care sunt diferențele sociale/culturale dintre România și Jamaica?

M.L.: Foarte mari. În primul rând oamenii, obiceiurile lor, felul lor de-a privi viață sunt total diferite. La început chiar mă enerva relaxarea lor, spune-i unui jamaican că ai ceva de făcut și auzi replica “soon come”, dar cât de “soon” și când e acel “soon” nu se știe. Dar în timp m-am obișnuit.

Îmi place că la jamaicani nu există diferențe de culoare, rasă, religie, întâlnești toate “culorile” și toate religiile posibile.

În sistemul de învățământ : școlile de la clasele pregătitoare (de la 4-6 ani e preschool) și gimnaziul (clasa întâia începe la 6 ani –până la clasa a 6-a) sunt plătite de părinți (există și o școală numită de stat super aglomerată), de la clasa a 7-a începe liceul unde taxa e mai mică pentru că suvenționează și statul, bacul se dă la finalul clasei a 11-a, apoi 2 ani sunt de colegiu-obligatorii, pe urmă se poate da în funcție de rezultate, la facultate.

Asigurările de sănătate și de pensie sunt modice, ceea ce duce mai mult la un ajutor social minim. Deci dacă vrei să mergi la medic (inclusiv așa numit medic de familie) plătești consultația, de altfel nici un medicament nu se poate cumpăra fără rețetă. Singurul loc unde ești consultat fără bani e la spital la urgență, unde aștepți ore întregi pentru că trierea se face în funcție de urgență. Iar salvarea nu o chemi decât pentru o adevărată urgență, altfel plătești. Aici folosim mult tratamentele naturale, diferite plante și tratamentele homeopate.

Salariile sunt destul de mici comparativ cu prețurile, depinde de jobul pe care îl ai, iar chiriile exorbitante.

Dar eu am casa mea, câștigăm bine, așa că suntem ok.

Îmi place climă, este numai vară, vegetație multă, peisajele superbe, în rest ducem o viață normală.

În privința politicii e că peste tot nimic deosebit față de alte țări.

Iar politicieni precum cei din România numai promisiuni de campanie mai puțin onorate.

5. Te-ai mai întoarce? Ce anume te-ar impulsiona să iei o decizie radicală?

M.L.:Nu! M-am obișnuit aici, e casa mea și viața mea aici. Singurul inconvenient este depărtarea prea mare de ai mei dar de când cu internetul totul e mai simplu.

6. Ce sfat le-ai da celor care vor să plece ca și tine?

DACĂ NU TE ADAPTEZI UȘOR NU PLECA.

4 COMMENTS

  1. Intuiesc din ceea ce am citit, faptul că este vorba despre o femeie puternică! Iar o femeie puternică este aceea care a primit de copil o bază solidă, o educație sănătoasă. Prin urmare, primul meu gând se duce acum spre mama acestei femei! Ca să crești un copil și să îl construiești bine, fără a te impune în fața deciziilor sale, este un lucru care necesită, pe lângă IUBIRE, o mare înțelepciune și o înțelegere deosebită a vieții.
    Respect pentru mamă și pentru fiică!
    Prin cuvintele fiicei, am văzut sufletul mamei și capacitatea mamei de a se adapta la ceea ce viața a adus.
    PS: I love Jamaica! Are un farmec deosebit. Nu am ajuns acolo până acum, însă niciodată nu e prea târziu.

  2. Eu zic ca un om descurcaret reuseste oriunde. Unul care nu se descurcă in Ro , afara nici atat. Sunt convinsă că te descurci oriunde.

  3. O poveste frumoasă, o persoană puternică și inteligenta care a știut cum să își construiască o viață împlinită! Respect !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.