Mar del plata de Claudio Fava – Editura Lebăda  Neagră – recenzie

Mar del plata de Claudio Fava – Editura Lebăda  Neagră – recenzie

by -
1
Mar del plata de Claudio Fava - Editura Lebăda  Neagră - recenzie

Mar del plata, de Claudio Fava – Editura Lebăda  Neagră – recenzie

Mar del plata

Autor: Claudio Fava

Editura Lebăda Neagră – 2022

Traducere din italiană Ingrid Beatrice Coman- Prodan
Număr pagini:143

  “Claudio Fava (născut la 15 aprilie 1957 în Catania, Sicilia) este jurnalist, scenarist, scriitor și politician italian. Este coordonatorul Secretariatului Național al Partidului Sinistra Ecologia Libertà. Până în 2009 a fost deputat în Parlamentul European al Stângii Democrate (SD), parte a Grupului Socialist. A scris pentru diferite ziare și posturi de televiziune, acoperind probleme diverse, de la cele din zonele de război și lupta de înăbușire a Cosa Nostra din Sicilia, până la procesele dificile de pace din America de Sud. Locuiește în Italia. Cărți publicate: „La mafia comanda a Catania, 1960-1991” (Claudio Fava, Nando Dalla Chiesa) (1991), „Terra di nessuno: Viaggio attraverso le guerre dimenticate” (1992), „Cinque delitti imperfetti: Impastato, Giuliano, Insalaco, Rostagno, Falcone” (1994), „Nel nome del padre” (1996), „Il mio nome è Caino” (1997), „La notte in cui Victor non cantò” (1999), „I cento passi” (Marco Tullio Giordana, Claudio Fava, Monica Zapelli) (2001), „Quei bravi ragazzi” (2007), „I disarmati. Storia dell’antimafia: i reduci e i complici” (2009), „Teresa” (2011), „Prima che la notte” (Claudio Fava, Michele Gambino) (2014), „Il giuramento” (2019), „L’isola” (Claudio Fava, Michele Gambino) (2020), „Centoventisei” (Ezio Abbate, Claudio Fava) (2022). Romanul „Mar del Plata” a fost publicat în Italia, în 2013.”

Bazat pe o poveste adevărată, romanul lui Claudio Fava definește prietenia, solidaritatea, sacrificiul și libertatea în Argentina asuprită de discreționarul Videla. Jucătorii echipei de rugby din Mar del Plata reprezintă poporul oricărui regim dictatorial. Fava aduce în prim-plan teme încă dezbătute în procese pentru crime împotriva umanității.”

O poveste puternică și sfâșietoare despre sacrificiu și curaj.” (Le Monde)

Adevărat!!!

Cu toate că romanul are doar 143 de pagini te răscolește puternic.

  Autorul, care a scris mult despre mafia siciliană Cosa Nostra, face oarecum o paralelă cu acțiunea juntei militare din Argentina. Acțiunea se petrece în Argentina anilor 1976-1981, când dictatorul Jorge Rafael Videla(poreclit Pantera Rosa) conducea cu mână de fier junta militară și țara. Cum spune autorul: ,,Se murea în Argentina așa cum se murea în Sicilia pentru că o șleahtă de nenorociți își regla în felul acesta conturile cu disidenţii.”

  Este momentul pentru cei care nu se remarcau prin intelect sau curaj, s-o facă la adăpostul unui grad în slujba serviciilor secrete, unde puteau să-și pună în practică pornirile cele mai josnice, să se răzbune pe diferiți oameni din viața lor pentru vini imaginare.

  În acest context se petrece și acțiunea romanului, de fapt povestea echipei de rugby din Mar Del Plata. Echipa de tineri era antrenată de Hugo Passarella, poreclit de jucători “Mister”, fost el însuși jucător, acum, infirm după un meci în care îi fusese zdrobit piciorul. Iubea să antreneze copiii și tinerii, le iubea entuziasmul și plăcerea de joc într-o lume în care trebuia să te ferești de toată lumea, o lume a secretelor și a tăcerii.

  Tinerii lucrau sau studiau, trăiau, iubeau, dar viața lor era echipa și jocul. Erau fericiți pe stadion, susținuți de suporteri și ovationaţi când câștigau.

  Raul Barandiaran, căpitanul echipei, era cel mai fericit pe teren, asta era viața lui: “El voia să joace de fiecare dată. Meciul următor și toate meciurile care urmau, că doar de asta plecase de acasă la nici șaisprezece ani, ca să joace rugby în fiecare sâmbătă, în fiecare duminică, în fiecare zi lăsată de la Dumnezeu…”

  La fel de pătimași erau și ceilalți jucători. Dar junta militară, care considera că trebuie guvernat prin lovituri de baston și de baionetă, ucigând tot ce putea gândi sau veni cu idei, pregătea totul pentru Cupa Mondială, și nu trebuia să apară  nici un impediment. Cum afirma și Videla în ziua când preluase puterea:

Mai întâi  de toate, îi vom elimina pe subversivi, apoi pe prietenii lor și, în cele din urmă, pe cei încă nehotărâți.

  Cel care se ocupă de aşa-zişii subversivi din sport este Ricardo Montenoro, un tip urât la trup și suflet, infirm, ajuns căpitan în servicii, dușman al lui Passarella, mai ales pentru că acesta îi știa trecutul. Montenoro fusese un arbitru care vindea meciuri, judecat și dat afară din sport. Acum voia răzbunare și o declanșează hotărât să distrugă toată echipa.

  Primul arestat este Javier- Mono, care era membru în Asociația Studenților. Dar găsirea cadavrului torturat îi întărată pe tineri. Începerea meciului debutează cu “un minut de reculegere pentru colegul lor”, care se lungește la zece minute, în care întregul stadion este alături de echipă, în picioare, într-o tăcere grea. Dar… urmează alte dispariții, morți, și totuși  echipa continuă să joace cu recruți  noi, hotărâtă să termine campionatul, cu mici manifestații de revoltă: minute lungi de reculegere și mărşăluiri pe stadion alături de oamenii din tribune.

  Montenoro îl avertizează pe Passarella să-și retragă echipa și să-i sfătuiască să plece în Franța. Dar tinerii refuză  deciși să încheie campionatul. Așa că Montenoro îi vânează pe rând și-i ucide, ultimul fiind  Passarella.

  Și totuși Raul, cu câte o rezervă din vechea echipă și cu alți puștani, va intra pe teren la ultimul meci. Sigur că nu puteau cîștiga, erau prea noi, prea puțin antrenați, dar câștigă respectul echipei adverse și a spectatorilor din tribune. Iar imnul național, intonat de întregul stadion, este o altă palmă la adresa autorităților.

Acesta a fost exemplul de rezistență al celor din Mar Del Plata.

  Raul a fost singurul care a rămas în viață, și,peste  ani, a fost găsit de un jurnalist de elită din Argentina, care i-a ascultat povestea, aducând-o la lumină.

  Claudio Fava a hotărât să scrie cu amănunte povestea, sigur cu puțină fantezie, înlocuind numele (l-a păstrat doar pe cel al singurului supraviețuitor, căpitanul echipei), dar relatând faptele și mai ales contextul social și politic al vremurilor:  “Pentru că, până la urmă, nu mai contează dacă băieții aceia au fost argentinieni sau sicilieni. Ceea ce contează este să știi să spui “nu”.”

Carte disponibilă pe site-ul Lebăda Neagră

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.