Chifteluțe de ciuperci – Ciorbă de burtă – Coșulețe din cartofi umplute – Pulpe la cuptor cu garnitură de Akee – Prăjituri – Meniu Paște Catolic
Chifteluțe de ciuperci – Ciorbă de burtă – Coșulețe din cartofi umplute – Pulpe la cuptor cu garnitură de Akee – Prăjituri – Meniu Paște Catolic
APERITIV:
1.Saleuri: din foietaj
- un aluat foietaj se întinde puțin cu sucitoarea ,presărăm deasupra cașcaval sau brânză telemea(rase), tăiem cu forme sau doar bețe și punem la copt pe hârtie pergament
- dacă vă place puteți presăra și semințe de susan sau chimen
2.Chifteluțe de ciuperci
- ciupercile se curată, se spală, se sărează puțin și se lasă să se scurgă apoi se dau prin mașina de tocat carne
- 1-2 cartofi cruzi se dau pe răzătoarea fină și se storc bine
- punem în castron ciupercile+cartofii+1-2 ouă+2-3 linguri făină + condimente(sare, piper, curry, boia)+pesmet cât e necesar și amestecăm bine
- dacă vă place puteți adăuga verdeață pătrunjel sau mărar tăiat fff mărunt
- se coc în ulei și se servesc pe platou cu felii de roșii sau cu murătură
Ciorbă de burtă (Vero)
- Se călesc 2 morcovi mari în puțin ulei, se adaugă câte un strop de apă din când în când apoi se pune aproximativ 2 litri de apă.
- Când fierbe apa se adaugă un kg de burtă prefiartă.
- Condimentăm cu vegeta, sare, piper, foi de dafin. Se fierbe aproximativ 30 de minute, depinde de burtă.
- Se curăță o căciulie de usturoi și se adaugă cu 5 minute înainte de a opri focul împreună cu un vârf de linguriță de sare de lămâie.
- Separat se prepară într-un bol 3 gălbenușul cu jumătate de galetuță de smântâna grasă- 20 % și o ceașcă de apă rece.
- Le adăugăm ciorbiței după ce oprim focul.
- Lăsăm să stea 5 minute și potrivim gustul cu vegeta și / lămâie proaspătă, dacă mai e nevoie
Felul doi:
1.Coșulețe din cartofi umplute cu ciuperci (Iliuța)
- 1 kg de cartofi se taie cubulețe și se pune la fiert cu sare și rosmarin.
- Ulterior îi pasăm cu 100 gr unt.
- Compoziția o lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
- După ce compoziția s-a răcit o punem într-un poș și formăm mai multe coșulețe pe care le așezăm pe hârtie de copt.
- Adăugăm puțin ulei de măsline pe fiecare coșuleț și le dăm la cuptor pentru 10-15 minute.
- Între timp pregătim ciupercile. ½ kg de ciuperci tăiate feliuțe subțiri la punem în tigaie cu sare după gust, puțin unt și 3 căței de usturoi tocat mărunt.
- Îi lăsăm 5 minute la foc potrivit amestecând cu grijă.
- Adăugăm compoziția în coșulețe, presăram telemea rasă sau cașcaval ras deasupra și mai lăsăm pentru încă 10 minute la cuptor.
2.Pulpe la cuptor cu garnitură de Akee
- pulpele le condimentăm, le lăsăm să stea câteva ore, apoi le punem în tavă
- adăugăm crenguțe de cimbru,un păhărel de alcool și apă și le punem la cuptor
- garnitura o preparăm din Akee(Jamaica) sau din ciuperci la noi
- Akee, considerată o legumă, crește de fapt în pom, arată ca un ardei roșu mare, are un sâmbure negru
- se curată și la gătit se folosește doar miezul alb (care-l vedeți în poză)
- se prepară ca și ciupercile:se călește un pic de ceapă tăiată mărunt în ulei,se pune akee, se adaugă apă și condimentele și se fierbe înăbușit la foc mic
PRĂJITURI:
1.Prăjitură- pișcot cu cremă și cocos
- un blat obișnuit din 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei, 8-10 linguri făină și praf de copt
- preparăm 2 crème reci de ciocolată (simple, sau cu coniac sau rom după preferințe)
- când blatul s-a răcit îl tăiem în două îl insiropam puțin, umplem cu cremă
- montăm prăjitura și îmbrăcăm în cremă presăram deasupra nucă de cocos sau nuca măcinată
Salam de biscuiți:
- 1kg biscuiți simpli(populari) sfarmati cu mâna îi punem într-un castron
- se pune la fiert un sirop din :1 cană de zahăr+1/2 l lapte +4 linguri de cacao=când siropul e fiert luăm de pe foc punem 1 pachet de margarină (250 gr) și 2 esențe de rom
- turnăm siropul peste biscuiții sfărâmați amestecăm apoi adăugăm restul igredientelor: 2 plicuri de stafide+1 cană de nuca măcinată+1 ciocolată neagră ruptă bucățele +1/2 borcan dulceață de vișine
- amestecăm bine totul
- pe foaie de celofan umezită presăram nuca măcinată sau nuca de cocos și punem amestecul, răsucim ca un sul și punem la rece
- din compoziție faceți 4 suluri de salam de biscuiți
- puneți la rece să se întărească bine
-
Poftă Bună!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Chifteluțe de ciuperci – Ciorbă de burtă – Coșulețe din cartofi umplute – Pulpe la cuptor cu garnitură de Akee – Prăjituri – Meniu Paște Catolic
Mulțumesc Arci
Cum să mai ții dieta cu toate bunătățile pe care le puneți voi aici?!
Minunate rețete, felicitări!
Mulțumesc pentru delicioasele rețete !