Chifteluțe de ciuperci - Ciorbă de burtă - Coșulețe din cartofi umplute - Pulpe la cuptor  cu garnitură de Akee - Prăjituri - Meniu Paște Catolic

Chifteluțe de ciuperci – Ciorbă de burtă – Coșulețe din cartofi umplute – Pulpe la cuptor  cu garnitură de Akee – Prăjituri – Meniu Paște Catolic

APERITIV:

1.Saleuri: din foietaj

  • un aluat foietaj se întinde puțin cu sucitoarea ,presărăm deasupra cașcaval sau brânză telemea(rase), tăiem cu forme sau doar bețe și punem la copt pe hârtie pergament
  • dacă vă place puteți presăra și semințe de susan sau chimen

2.Chifteluțe de ciuperci

  • ciupercile se curată, se spală, se sărează puțin și se lasă să se scurgă apoi se dau prin mașina de tocat carne
  • 1-2 cartofi cruzi se dau pe răzătoarea fină și se storc bine
  • punem în castron ciupercile+cartofii+1-2 ouă+2-3 linguri făină + condimente(sare, piper, curry, boia)+pesmet cât e necesar și amestecăm bine
  • dacă vă place puteți adăuga verdeață pătrunjel sau mărar tăiat fff mărunt
  • se coc în ulei și se servesc pe platou cu felii de roșii sau cu murătură

Ciorbă de burtă (Vero)

  • Se călesc 2 morcovi mari în puțin ulei, se adaugă câte un strop de apă din când în când apoi se pune aproximativ 2 litri de apă.
  • Când fierbe apa se adaugă un kg de burtă prefiartă.
  • Condimentăm cu vegeta, sare, piper, foi de dafin. Se fierbe aproximativ 30 de minute, depinde de burtă.
  • Se curăță o căciulie de usturoi și se adaugă cu 5 minute înainte de a opri focul împreună cu un vârf de linguriță de sare de lămâie.
  • Separat se prepară într-un bol 3 gălbenușul cu jumătate de galetuță de smântâna grasă- 20 % și o ceașcă de apă rece.
  • Le adăugăm ciorbiței după ce oprim focul.
  • Lăsăm să stea 5 minute și potrivim gustul cu vegeta și / lămâie proaspătă, dacă mai e nevoie

Felul doi:

1.Coșulețe din cartofi umplute cu ciuperci (Iliuța)

  • 1 kg de cartofi se taie cubulețe și se pune la fiert cu sare și rosmarin.
  • Ulterior îi pasăm cu 100 gr unt.
  • Compoziția o lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
  • După ce compoziția s-a răcit o punem într-un poș și formăm mai multe coșulețe pe care le așezăm pe hârtie de copt.
  • Adăugăm puțin ulei de măsline pe fiecare coșuleț și le dăm la cuptor pentru 10-15 minute.
  • Între timp pregătim ciupercile. ½ kg de ciuperci tăiate feliuțe subțiri la punem în tigaie cu sare după gust,  puțin unt și 3 căței de usturoi tocat mărunt.
  • Îi lăsăm 5 minute la foc potrivit amestecând cu grijă.
  • Adăugăm compoziția în coșulețe, presăram telemea rasă sau cașcaval ras deasupra și mai lăsăm pentru încă 10 minute la cuptor.

2.Pulpe la cuptor  cu garnitură de AkeeChifteluțe de ciuperci - Ciorbă de burtă - Coșulețe din cartofi umplute - Pulpe la cuptor  cu garnitură de Akee - Prăjituri - Meniu Paște Catolic

  • pulpele le condimentăm, le lăsăm să stea câteva ore, apoi le punem în tavă
  • adăugăm  crenguțe de cimbru,un păhărel de alcool și apă și le punem la cuptor
  • garnitura o preparăm din Akee(Jamaica) sau din ciuperci la noi
  • Akee, considerată o legumă, crește de fapt în pom, arată ca un ardei roșu mare, are un sâmbure negru
  • se curată și la gătit se folosește doar miezul alb (care-l vedeți în poză)
  • se prepară ca și ciupercile:se călește un pic de ceapă tăiată mărunt în ulei,se pune akee, se adaugă apă și condimentele și se fierbe înăbușit la foc mic

PRĂJITURI:

1.Prăjitură- pișcot cu cremă și cocos

  • un blat obișnuit din 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei, 8-10 linguri făină și praf de copt
  • preparăm 2 crème reci de ciocolată (simple, sau cu coniac sau rom după preferințe)
  • când blatul s-a răcit îl tăiem în două îl insiropam puțin, umplem cu cremă
  • montăm prăjitura și îmbrăcăm în cremă presăram deasupra nucă de cocos sau nuca măcinată

Salam de biscuiți:

  • 1kg biscuiți simpli(populari) sfarmati cu mâna îi punem  într-un castron
  • se pune la fiert un sirop din :1 cană de zahăr+1/2 l lapte +4 linguri de cacao=când siropul e fiert luăm de pe foc punem 1 pachet de margarină (250 gr) și 2 esențe de rom
  • turnăm siropul peste biscuiții sfărâmați amestecăm apoi adăugăm restul igredientelor: 2 plicuri de stafide+1 cană de nuca măcinată+1 ciocolată neagră ruptă bucățele +1/2 borcan dulceață  de vișine
  • amestecăm bine totul
  • pe foaie de celofan umezită presăram nuca măcinată sau nuca de cocos și punem amestecul, răsucim ca un sul și punem la rece
  • din compoziție faceți 4  suluri de salam de biscuiți
  • puneți la rece să se întărească bine
  • Poftă Bună!

    Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

Chifteluțe de ciuperci – Ciorbă de burtă – Coșulețe din cartofi umplute – Pulpe la cuptor  cu garnitură de Akee – Prăjituri – Meniu Paște Catolic

 

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Cum să mai ții dieta cu toate bunătățile pe care le puneți voi aici?!
    Minunate rețete, felicitări!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.