Meniu de Revelion 2016

Aperitive:
1.Salată berlineză:

-1 kg carne de vită fiartă şi dată prin maşină de măcinat carne
-300 gr ceapă curăţată, lăsată în apă rece peste noapte şi apoi tăiată mărunt
-300 gr castraveţi muraţi tăiaţi mărunt
– într-un castron mixăm carnea, ceapă, castraveţii, 8-10 linguri de maioneză şi dacă vreţi să-i daţi o culoare roşie puneţi 1 linguriţă de pastă de roşii sau boia
-adăugaţi condimentele care va plac şi opţional muştar sau smântână, după gust

2.Ardei umpluţi:

-ardei copţi sau ardei iuţi(muraţi), le scoatem cotorul şi-i lăsăm să se scurgă
-1/2 kg brânză de vaci o mixăm cu 200 gr margarină sau unt, condimente (care vă plac)şi mărar
-cu pasta rezultată umplem ardeii

3.Mini pizza:

-întindem o foaie de aluat congelat (aluat foietaj), tăiem forme diferite (sau cercuri cât gura unui pahar) pe care le punem în tavă
-pe fiecare bucată punem felii de salam sau cârnat sau bacon, o feliuţă de castravete murat sau gogoşar, (aici va jucaţi şi combinaţi cum vreţi)
-deasupra presăraţi caşcaval (dat pe răzătoarea mică)şi băgaţi tava la cuptor

4.Salate:

-preparaţi salate diferite, de icre, de brânză, vinete
-luaţi tarte (gata făcute sunt în pachet la supermarket)sărate, pe care le umpleţi cu diferite salate
-le aşezaţi pe un platou şi le ornaţi

Ciorbă de porc:

-fierbeţi în prealabil oasele de porc cu puţină sare
-între timp daţi pe răzătoare zarzavat (morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină, gulie) şi le puneţi într-o oală, strecuraţi zeama de carne peste ele şi le puneţi la fiert
-curăţaţi carnea de pe oase şi o tăiaţi bucăţele şi o adăugaţi în ciorbă
-adăugaţi condimente: sare, piper, cury, praf de chimen, vegeta, opţional boia
-când ciorba e aproape gata adăugaţi amestecul de
verdeaţă (pătrunjel, leuştean, ţelină, tarhon, lobodă, măcriş) şi mai lăsaţi câteva clocote
-dregeţi ciorbă cu smântână frecată cu gălbenuş de ou

Felul doi:
1.Friptură de porc:

-o bucată de ceafă o condimentăm şi o lăsăm câteva ore, sau chiar o noapte
–punem carnea în tavă, pe lângă ea punem felii de măr şi portocală, un păhărel de alcool (vodka,gin sau coniac), rămurele de cimbru, apă şi punem la cuptor
-când carnea e moale scoatem tavă şi ungem carnea cu un amestec de muştar şi miere
şi mai băgăm la cuptor(să se coacă şi să facă crustă)
-puteţi face ce garnitură doriţi sau puteţi pune cartofi tăiaţi în două pe lângă carne

2.Ruladă de carne:

-1/2 carne măcinată (porc cu vită sau numai porc)
-1-2-cartofi cruzi daţi pe răzătoarea fină şi storşi
-punem într-un castron carnea, catofii, 2 ouă crude, condimente, (opţional ceapă sau usturoi)
-3-4 ouă le fierbem tari şi le curăţăm
-în tava de chec punem un strat de carne, ouăle, deasupra carne, nivelăm bine şi ungem cu puţin ulei şi băgăm la cuptor
-dacă va place după ce ungeti tava presăraţi puţin pesmet, apoi clădiţi carnea şi ouăle şi presăraţi şi deasupra puţin pesmet
-o scoateţi din tavă când e rece

Prăjituri
1.PRĂJITURĂ SILVIA

-300 GR făină, 100 gr. margarină, 100 gr. zahăr praf, 2 linguri cacao, 8 linguri lapte 1 linguriţă bicarbonat

– se amestecă, se coc foi pe dosul tăvii

Crema – ½ litri lapte, 4 linguri făină, 150 gr. zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat , un pachet de unt sau margarină tartinabila( 250 gr.) Se umple foile, se lasă de o zi pe altă la rece înainte de tăiere.(reţeta vero)

2.Ruladă cu biscuiţi:

-3 foi de napolitane
-crema 1:-200 gr zahăr se pun la caramelizat, adăugăm 500 ml apă şi lăsăm să fiarbă până se topeşte zahărul, adăugăm 4oo gr biscuiţi măcinaţi şi punem compoziţia fierbinte pe cele trei foi
-crema 2:180 gr zahăr se pune cu 50ml apă pe foc să se topească, adăugăm 250 gr margarină Rama şi lăsăm pe foc până se topeşte
-luăm de pe foc adăugăm (amestecând continuu)300 gr lapte praf şi 100 gr nuca de cocos, omogenizăm bine şi întindem fierbinte peste cealaltă crema
-le rulăm fierbinţi şi le lăsăm la rece
-se taie reci

3.Tort-Vânt Japonez

-se fac 3 foi coapte în tavă pe hârtie pergament (tava a 4-se unge puţin hârtia cu ulei)
-fiecare foaie se face separat din: batem 3 albuşe de ou cu 4 linguri de zahăr şi un praf de sare+adăugăm o lingură sau o lingură jumate de pesmet şi 4 linguri de nucă (zdrobită cu sucitoarea)
-se coace la foc mic, când s-a copt o presăram cu puţină făină (să nu se lipească ) şi o scoatem pe hârtie
-procedăm la fel la fiecare foaie şi pe urmă le lăsăm să se răcească
-crema:-două budinci de vanilie le fierbem cu 400 ml lapte şi 200-250 gr zahăr(budincile preparate normal); când s-a răcit amestecăm cu o margarină Rama şi adăugăm pe rând cele 9 gabenuşe; după ce am amestecat adăugăm 9 linguri de nucă măcinată şi 100 gr stafide muiate în rom (le punem de seară în rom)
-1/2 kg frişcă bătută
-lăsăm 4-5 linguri de crema pe care o vom întinde deasupra, cealaltă o împărţim în 2
-clădim prăjitură: foaie-crema-foaie-crema-foaie-cele 5 linguri de cremă, îmbrăcăm tortul în frişcă şi-l punem la rece
-puteţi să îmbrăcaţi tortul în frişcă cu câteva ore înainte de a-l servi şi dacă vreţi puteţi orna cu bucăţi de nucă sau ciocolată rasă

Poftă Bună! La mulţi ani!chef
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

10 COMMENTS

  1. Mi-ai făcut poftă! 😀 Îmi și imaginez bucatele pe masa mea. :))) Sunt prea leneșă să fac eu ceva din cele prezentate mai sus, acum am sărmăluțele pe foc, mi-a fost poftă și na, m-am pus să fac împreună cu sora mai mare.. Nu mai am forță pentru mai mult :))
    Felicitări și mulțumim pentru meniu, Arci! locco_smiley_37 locco_smiley_10

  2. Multumesc Arci! Ca de obicei ne ispitesti cu retete minunate. O sa fac si eu friptura de porc iar noutatea pentru mine este paharelul acela de vodca, gin sau coniac. Sincer, nu am mai auzit. De vin sau bere stiam 🙂 . Oricum, multumesc inca o data.
    La multi ani!

  3. Ce bine sună!!! Arci, vin la tine de Revelion, dacă gătești toate minunățiile astea 😀

  4. Un meniu excelent ! Multumim Arci pentru retetele tale minunate ! La multi ani ! locco_smiley_37

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.