5 Filme de văzut de Revelion

   Ce poate fi mai plăcut în această perioadă, a sărbătorilor, când vremea de afară nu e prea îmbietoare, decât să stai sub plapumă, să citești o carte sau să vezi un film? Despre cărți am tot vorbit, așa că v-am pregătit o listă de filme care să vă delecteze acum, în preajmă de Revelion. Nu au neapărat tematica de Revelion, dar sunt bune de urmărit în jurul acestor date festive. De ce? Nu mă întrebați, nici eu nu știu. Fie că le-am urmărit în preajma sărbătorilor și de atunci le asociez cu ele, fie alte motive, chiar nu știu:

1.Four rooms.

   Regizat în 1995 de mai multe persoane, printre care și Quentin Tarantino, este singurul film din listă cu specific de Revelion. Pentru că acțiunea se petrece într-o noapte de Revelion, într-un hotel, iar protagoniștii sunt tot felul de țicniți. Acțiunea este împărțită în patru părți, corespunzând câte unei camere, actorii spunând câte o poveste diferită: în prima ne întâlnim cu Madonna și niște surate, membre ale unei frății sau secte ciudate, care vor să reînvie nu știu ce zeiță; în a doua, un cuplu de nebuni de-a binelea, el legându-și soția de scaun și amenințând-o cu pistolul; în a treia (preferata mea), îl întîlnim pe Antonio Banderas (oh, yeah, Banderas în tinerețe!), interpretând un gangster mexican, venit împreună cu soția și cei doi copii să petreaca finalul anului; în a patra și ultima, îi întâlnim pe Quentin Tarantino și alții, interpetând o șleahtă de săriți de pe fix care fac un pariu un pic excentric pentru gusturile mele. Toți clienții hotelului apelează la un singur angajat, ce a avut ghinionul să pice de serviciu în acea noapte și care devine copleșit de cererile lor.

Vizionându-l după câțiva ani, nu mi s-a mai părut deosebit, însă e specific Revelionului, apar situații comice și partea cu Banderas face toți banii! În plus, cred că m-a atras faptul că acțiunea se petrece în niște vremuri de care mi-e dor și ce nu se vor întoarce niciodată – anii `90, perioada copilăriei mele.

 

 

2.The Shining

   Ecranizarea romanului omonim scris de Stephen King se încadrează în categoria „Oldies but goldies”. Apărut în 1980 (când nici nu existam ca idee, de ce oare mă atrag filmele de dinainte de a mă naște sau din copilărie?), filmul este o capodoperă! Văzându-l am rămas atât de impresionată, încât am fost determinată să citesc cartea. Da, mai întâi am văzut filmul, apoi am citit cartea.

Nu are nicio legătură cu Revelionul sau Crăciunul, însă zăpada aceea uriașă ne amintește de sărbători. Dacă mai și ninge afară, intrarea în atmosferă este completă! „Shining” este un film complex, la granița dintre horror și thriller psihologic.

Un scriitor (Jack Nicholson) se refugiază împreună cu familia la un hotel izolat, unde încearcă să lucreze la o nouă operă. Doar că inspirația se lasă așteptată, în timp ce demonii (interiori sau exteriori, n-aș ști să vă spun), își fac apariția încet-încet… Iar interpretarea lui Jack Nicholson… pur și simplu magistrală! „Here’s Johnny….”

 

 3.Nea Mărin Miliardar

   Știu, nicio legătură cu sărbătorile de iarnă (mai degrabă cu vacanța de vară) și din nou, un film realizat cu mult înainte de a mă naște. Cred că o dată, de Revelion, l-au dat la televizor și de atunci îl asociez cu această sărbătoare. Plus că schițele de Revelion cu nea Mărin sunt epice!

De fiecare dată când îl văd mor de râs și chiar dacă știu replicile pe de rost, nu mă plictisesc, l-aș urmări în continuu. Mă binedispune instant, ca o infuzie cu endorfine, dacă ar fi posibil! O adevărată paradă a marilor noștri actori!

 

 

4.Bag of Bones

   Ecranizarea altui roman omonim de Stephen King. Un horror destul de interesant, al cărui personaj principal este un scriitor (Pierce Brosnan) devenit văduv de curând; soția îi murise în urma unui accident auto. Deși mi-am propus, nu am citit cartea încă, am văzut doar filmul acum câțiva ani, în vacanța de Crăciun, la recomandarea vărului meu. De atunci îmi aduce aminte de zilele de Crăciun, petrecute cu familia. Este un film OK, mi-a plăcut, deși am văzut ecranizări și mai bune ale scrierilor lui King…

 

 

5.Hyde and Seek

   Un amestec de horror și thriller psihologic, cu Robert De Niro și Dakota Fanning (când era mică). La început poate părea clișeic, un copil (Dakota Fanning) care începe să se poarte ciudat și să vorbească despre și cu un prieten imaginar, ceea ce-l sperie pe tatăl său (Robert De Niro). E tare filmul, mi-a plăcut și l-am văzut tot într-o vacanță de iarnă (cred că în același an cu „The Shining”).

 

 

Voi ce filme alegeți de Revelion?

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

11 COMMENTS

 1. Multumesc Sorina de recomandari. Nu stiu daca am sa urmaresc vreun film sau voi citi. sau, poate, vom da o fuga la munte 😉 .
  Oricum prefer fllmele vesele, comedii sau comedii romantice 🙂
  La multi ani!

 2. Super filmele! 🙂
  Eu voi citi câteva ore cartea „Călătoarea” de Diana Gabaldon, prima a seriei Outlander și apoi voi continua cu serialul.. Așa fac de ceva timp, citesc câte o parte și apoi vizionez câte un episod, în paralel. 😀 Cu asta o să mă delectez în următoarele zile, inclusiv de Revelion. Mulțumesc pentru sugestiile de filme! 😀

  • Cum fara filme? Pai asta era ideea :))). Da, si mie mi-a placut mult nea Marin, il vad de cate ori am ocazia.

 3. Daca as putea sa aleg, as alege sa dorm. Am dormit foarte rau azi-noapte, sunt franta… Totusi, o sa incerc sa stau treaza pana la miezul noptii, dar inca nu stiu ce voi face.

 4. Mulțumim, Sorina! Eu am ales Nea Mărin. Evident, l-am mai văzut, dar îl revăd cu drag de fiecare dată.

  • Stiiuuuuu! Si eu la fel, nu ma satur, desi stiu replicile pe de rost, ma distrez de fiecare data!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.