Meniu de sărbători: Ciorbă acrișoară de legume cu carne de porc – Ciuperci umplute – Vifor cu cocos – Tiramisu cu zmeură/ fructe de pădure
Meniu de sărbători – La multi ani!
Platou cu diverse
-măsline mari negre fără sâmbure le umplem cu pastă de pește:1 cutie de ton mixată cu 100 gr unt, sare, piper, lămâie
-castraveți murați (medii) tăiați în două scobiți și umpluți cu pastă de pateu:1 cutie de pateu se freacă cu 100 gr unt, sare, piper,1/2 linguriță de muștar și miezul de la castraveţi tăiat fff mărunt și scurs
-jumătăți de gogoșar roșu murat umplut cu pastă de brânză: 200 gr brânză dulce se mixează cu 100 gr unt, piper, sare, puțin chimen și mărar tăiat fff mărunt
-se așează pe platou intercalate cu felii de ou și de cașcaval
Ciorbă acrișoară de legume cu carne de porc( Vero)
-250 gr carne de porc, 1 ceapă, un morcov, 1 roșie, un ardei, 2 cartofi, un pahar de orez, 2 ouă, un pahar bulion, foi de dafin, condimente/ piper și vegeta, sare de lămâie, verdeață.
Se călește ceapa morcovul rase în puțin ulei adăugând câte un strop de apă, până se colorează portocaliu, se pune aproximativ 2 litri de apă. Când fierbe se adaugă carnea tăiată cubulețe și 2/3 foi de dafin. Se fierbe 20 de minute la foc mediu cu roșia și ardeiul. Se adaugă cartofii tăiați cubulețe și bulionul. Peste 10 minute se adaugă orezul și condimentele. Într-un bol se bat bine ouăle cu puțină apă rece. Când sunt fierte toate se adaugă ouăle din bol , un vârf de linguriță sare de lămâie și verdeața( eu pun leuștean și mărar).
FELUL DOI
1. Ciuperci umplute
-curățăm ciupercile și le scoatem codița
-carnea măcinată o amestecăm cu ou,sare,piper, un pic de pesmet
-umplem ciupercile cu carnea presăram deasupra cașcaval ras și punem în tavă la cuptor
-în tavă nu punem nimic și nici nu acoperim cu folie,aveți grijă că se fac repede dacă cuptorul e cald
2. Cârnați de porc la cuptor cu cartofi copți
-cârnatul îl punem în tavă,îl înțepam un pic cu furculița, punem apă și punem tava la cuptor până se face
-fierbem 3-4 cartofi mai mari, să fie pe jumătate fierți, îi tăiem în două, și-i scobim să lăsăm pereții cam de 1 deget grosime
- miezul de cartof îl mărunțim bine și-l amestecăm cu bacon tăiat mărunt, 1 lingură de cașcaval ras și 1-2 linguri de smântână, sare piper
-umplem fiecare jumătate de cartof cu amestecul, presăram deasupra cașcaval învelim în folie de aluminiu și punem în tavă la cuptor
-când sunt gata îi scoatem îi punem pe platou cu cârnații și servim cu murături
PRĂJITURI
1.Vifor cu cocos (Maria)
Blatul: 7 albușuri se bat cu 7 linguri de zahăr +100 gr nucă de cocos +1 praf de copt stins +5 linguri făină = se coace și se lasă la răcit
Crema: 7 gălbenușuri se fierb pe abur cu 200 gr zahăr +2 linguri de cafea concentrată sau 1 plic de nes
-când compoziția e rece se amestecă cu 200 gr unt frecat spumă
-Se pune crema peste blat și se glazurează sau se rade ciocolată
2. Tiramisu cu zmeură/ fructe de pădure (Cosmin)
Ingrediente:
400 g pișcoturi (un pachet)
500 g mascarpone
160 g zahăr pudră
500 g zmeură/fructe de pădure (proaspete sau congelate)
zeamă de la o jumătate de lămâie
zahăr sau alt îndulcitor (pentru sirop)
1 esență de vanilie
200 g smântână pentru frișcă (minim 20% grăsime)
Mod de preparare:
-Se mixează smântâna pentru frișcă cu 80 g de zahăr pudră până când rezultă o compoziție cremoasă. În alt bol, se mixează mascarponele cu 80 g de zahăr pudră nu mai mult de 60 de secunde, altfel se poate tăia. Cele două creme se pun laolaltă într-un vas și se amestecă cu o spatulă. În cremă se adaugă 350 g de zmeură/fructe de pădure și se încorporează cu o spatulă.
- Cele 150 g de zmeură/fructe de pădure trebuie sfărâmate cu un blender până când devin un sirop. La acesta se adaugă esența de vanilie, zeamă de lămâie (vedeți să nu stoarceți prea multă, altfel siropul o să iasă prea acru) și zahăr, după gust. (De menționat că, dacă optați pentru un mix de fructe de pădure cu mure, coacăze etc., ar fi bine să puneți puțin mai mult zahăr, căci, spre deosebire de zmeură, fructele în cauză sunt mai acrișoare.)
-
În tava pentru tiramisu se așază un strat de pișcoturi, peste care se toarnă o parte din sirop. Dacă vă doriți pișcoturi mai însiropate, le puteți trece mai întâi puțin prin compot. (Puțin! – ca să nu se înmoaie prea tare)
-
Peste primul strat se toarnă jumătate din cremă, urmează încă un rând de pișcoturi, restul de sirop și restul de cremă. Se decorează cu câteva fructe.
-
Tava se bagă la frigider și se lasă cel puțin 4 ore înainte de servire. Recomandat ar fi să pregătiți prăjitura seară și să o lăsați peste noapte. Cu siguranță, veți adora această rețetă reinterpretată
Poftă Bună!
Reţete culinare
Meniu de sărbători: Ciorbă acrișoară de legume cu carne de porc – Ciuperci umplute – Vifor cu cocos – Tiramisu cu zmeură/ fructe de pădure
Bune pt refacere :))
Buna
Niste idei ff faine, chiar nu mai stiam ce sa pregatesc de mancare
Multumesc pt inspiratie <3
Tiramisu cu zmeura am sa incerc si eu.