Meniu:( salată de conopidă,gulaş,mămăligă a la Vero,bomboane Rafaelo)

1.Aperitiv: salată de conopidă:

-o conopidă mare o curăţăm, o spălăm şi o fierbem în apă cu sare până e moale, apoi o zdrobim şi o mixăm
-adăugăm piper, sare, după gust, usturoi (dat pe răzătoarea fină) şi maioneză(cu cartof)
-opţional puteţi adaugă mărar tăiat mărunt

2.Ciorbă de porc(gulaş):

-1/2 kg pulpă de porc tăiată bucăţele
-1 ceapă tăiată mărunt, morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină (tăiate bucăţele), un pumn de mazăre boabe, un bol de fasole verde (eu folosesc şi legume congelate),3-4 cartofi curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe şi o cutie de ciuperci felii
-călim ceapă în puţin ulei adăugăm carnea şi o prăjim puţin, adăugăm apă şi o punem la fiert
-când apă fierbe adăugăm legumele şi condimente:sare, piper multicolor, cury, chimen praf, praf de chilli(sau boia iute) toate după gust şi lăsăm să fiarbă bine
-adăugăm pătrunjel tăiat mărunt şi cimbru
-se poate mânca cu sau fără smântână

3.Mămăligă a la Vero:salata-de-conopida

-500gr mălai, 2 linguri margarină sau unt, 150 gr smântână (de 30%), 100 gr brânză, cârnat sau costiţă, caşcaval (150gr)
-punem 2 l apă la fiert după ce da în clocot punem margarina (face mămăliga mai pufoasă), punem în ploaie mălaiul (nu-l puneţi tot odată că face cocoloaşe, eu aleg mălaiul mai mare şi mai galben), se fierbe cel puţin 15 minute la foc mic amestecând
-cârnatul tăiat feliuţe sau costiţă tăiată bucăţi se prăjesc
-pe farfurii întinse punem mămăligă fierbinte, deasupra cârnatul (sau costiţă), ca să se absoarbă grăsimea, punem deasupra smântână şi dăm pe răzătoare brânză şi opţional caşcaval.

4.Bomboane Rafaelo:

-250 gr margarină Rama (sau unt), 250 gr zahăr praf, 250 gr lapte praf, 1-2 plicuri zahăr vaniliat, 250 gr cocos, fructe confiate sau alune, sau bucăţi de nucă prăjită
-într-un castron mixăm margarina cu zahărul să fie spumoasă, adăugăm laptele praf, zahărul vaniliat, şi cam 150 gr cocos, după ce le omogenizăm punem castronul în frigider 2 ore
-pregătim pe o farfurie restul de cocos, scoatem castronul din frigider şi cu mâinile ude (ca la chiftele) formăm bomboanele în interiorul cărora punem după preferinţe alune, nuci sau fructe confiate (eu am făcut şi goale şi au fost foarte bune) şi le dăm prin nucă de cocos, le punem pe o farfurie întinsă (e mai uşor dacă va ajută cineva să le tăvăliţi prin nucă)
-când umplem o farfurie o punem în frigider până umplem alta, apoi le putem pune într-o caserolă în frigider
-puteţi face şi cantitate mai mică, ideea e ca ingredientele principale să fie în cantităţi egale.

Poftă Bună!chef

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

8 COMMENTS

  1. Mersi Arci pentru retete 🙂 . Doar mamaliga a la Vero imi face cu ochiul 😉 . Nu stiam ca poti pune unt!!!???

  2. multumesc ,incercam sa va spunem retete usoare,ca sa avem mai mult timp pentru ce ne place,adica pentru lectura

  3. deci,vreau mamaliga,asa ca,luni am sa o fac.Gulasul e delicios,iar de la bomboane imi ploua in gura,yamyyy!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.