Meniul zilei nr. 13

1. Aperitiv: Ruladă

-1/2 kg brânză de vaci o mixăm bine cu 100 gr unt sau margarină, sare, piper condimente după gust şi mărar
-400 gr şuncă presată, sau muşchi file, sau salam de şuncă, se macină şi se mixează cu 100 gr unt(margarină) şi 1-2 linguriţe de muştar
-5-6 ouă fierte tari le mixăm bine cu 100 gr unt, sare, piper (condimente după gust)
-pe o foaie de celofan, puţin umezită în prealabil, întindem ca o foaie pasta de brânză, peste ea pasta de şuncă şi deasupra pasta de ou
-rulăm ca un salam şi punem la frigider (dacă ne grăbim merge puţin şi în congelator)
-când serviţi tăiaţi cu tot cu celofan, apoi puneţi pe platou

2. Supă cremă de broccoli

-se curată broccoli, se taie bucăţi, punem 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 -2 cartofi; le punem la fiert în apă cu sare şi puţină vegeta
-după ce s-a fiert scoatem zarzavatul îl lăsăm puţin să se răcească şi-l mixăm bine (sau îl punem în blender)
-punem compoziţia într-o oală, turnăm zeama în care au fiert legumele până o facem de consistenţa dorită şi o punem la fiert
-potrivim de sare, piper, condimentele dorite şi punem amestecul de frunze foarte bine mărunţit
-după ce a dat câteva clocote punem smântână sau iaurt (după preferinţe) şi mai lăsăm să dea 2-3 clocote
-dacă vă place când mâncaţi puteţi pune în farfurie 1-2 linguriţe de parmezan ras

3. Ficat de pui cu bakon

-ficatul (1/2 kg) se curată bine, se spală şi se lasă la scurs
-bakon-ul tăiat felii subţiri (eu de obicei număr câte bucăţi de ficat am şi cumpăr tot atâtea felii de bacon tăiat)-trebuie să fie bakon din acela cu felii mai lungi
-fiecare ficat se înveleşte în bakon, înfigem o scobitoare (să nu se desfacă-chiar 2 dacă e nevoie) şi îl aşezăm în tavă
-când am terminat de pus bucăţile în tavă, punem puţină apă şi băgăm tava la cuptor
-atenţie: pe ficat nu puneţi nici sare nici condimente-absoarbe de la bakon
-când este gata îl scoatem din tavă (scoatem scobitoarea) şi-l servim cu piure de cartofi (în tavă rămâne şi puţin sos de pus pe cartofi dacă doriţi)
– acum dacă nu vreţi să vă jucaţi aşa, puteţi pune în tavă un pic de apă, puneţi un strat de bakon, apoi un strat de ficat şi deasupra acoperiţi cu bakon şi băgaţi la cuptor, dar aşa împachetate separat arată mai bine

4. Pişcot cu vişine

-se freacă 4 gălbenuşuri de ou cu 300 gr zahăr, punând pe rând 10 linguri de apă fiartă (se pune fierbinte 4 linguri-3 linguri-3 linguri)
-adăugăm 1 praf de copt+1 zahăr vaniliat+8 linguri de ulei+14-16 linguri de făină
-separat batem cele 4 albuşuri cu 100 gr zahăr şi amestecăm cele 2 compoziţii (se amestecă cu lingura de lemn de jos în sus încet)-vişinele (fără sâmburi) le lăsăm să se scurgă bine şi le dăm prin făină
-punem în tavă hârtie de copt pe care o ungem cu ulei, turnăm compoziţia punem deasupra vişinele şi o dăm la cuptor la foc potrivit
-vişinele pot fi proaspete sau din compot sau congelate
-eu am făcut reţeta şi cu piersici sau prune tăiate felii: iar dacă am vrut-o mai festivă peste fructe când s-a răcit am pus o crema de vanilie şi am presărat nucă de cocos sau am pus frişcă.

Poftă bună!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

12 COMMENTS

  1. Geo nici eu nu prea mincam broccoli dar asa cu alte legume si cu verdeata si smintina e chiar buna

  2. Eu o vreau pe Arci in bucataria mea pentru o perioada nelimitata de timp ! Imi plac toate felurile prezentate, piscotul ma inebuneste! 🙂

  3. Eu acum vin de la scoala. Sunt in maxi si mi-e o foame incat as manca tot meniul si as cere extra portie de desert. 🙂

  4. ‘ai de mine… mereu ma gasesc sa intru la ore tarzii sa vad retetele lui Arci… ma voi invata minte vreodata??? :(((( Rulada aia suna intr-un mare fel, piscoturile cu visine deja am copiat reteta 😀 dar la supa de broccoli spun pas 😀 cu aia nu ma vei convinge, nu nu 😀

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.