Supă cremă de spanac – Sos de fasole verde cu friptură –...

Supă cremă de spanac – Sos de fasole verde cu friptură – Prăjitură cu nucă (Zebra)

by -
1
Supă cremă de spanac - Sos de fasole verde cu friptură - Prăjitură cu nucă (Zebra)

Supă cremă de spanac – Sos de fasole verde cu friptură – Prăjitură cu nucă (Zebra)

1.Aperitiv: Aperitiv cu ton și ceapă verde (Iliuţa)

  • o felie de pâine toast o tăiem pe diagonală, o ungem cu cremă de brânză peste care presărăm puțin piper măcinat.
  • așezăm deasupra feliuțe de ceapă verde, ton din conservă, porumb dulce și roșii cherry tăiate jumătăți.
  • la final adăugăm felii de castravete murat tăiat feliuțe pe lungime, pliate acordeon pentru un aspect plăcut și apetisant.

2. Supă cremă de spanac (Iliuţa)

  • 2 ardei, un păstârnac , o ceapă roșie , 4 cartofi, tocate cubulețe le sotăm în puțin unt pentru 2-3 minute la foc mic.
  • adăugăm 2.5 litri apă sau supă vegetală, sare după gust, busuioc și le lăsăm la fiert pentru 15 minute.
  • adăugăm 500 g spanac spălat în prealabil.
  • lăsăm să fiarbă pentru 10 minute la foc mediu.
  • la final pasăm totul cu un blender, adăugând treptat  200 g smântână de minim 20 % grăsime.

3.Sos de fasole verde cu friptură (Vero):

Sos de fasole verde:

  • într-o cratiță punem un pic de ulei și adăugăm o linguriță de boia.
  • imediat după boia punem 250 ml apă.
  • când fierbe punem fasolea verde gata fiartă.
  • dacă punem de la borcan mai fierbem 10 minute.
  • condimentăm cu sare și piper apoi tăiem  mărunt 2 căţei de usturoi.
  • într-un bol punem 2 linguri de făină,  puțin lapte , amestecăm bine și punem o lingură smântână.
  • punem peste fasole în cratiță și amestecăm încontinuu până se omogenizează.
  • stingem focul si mai punem o lingură de oțet

Friptură sau grătar:

  • folosesc același condiment pentru grătar ca la friptura la cuptor sau in tavă.
  • o combinaţie de vegeta, sare, piper cat de mult si boia de ardei( dulce sau picantă- în funcţie de preferință)
  • se condimenteaza ceafa, cotletul si pieptul de porc sau aripioarele şi pieptul de pui.
  • se prăjesc la foc mic pe grătar sau la cuptor.

4.Prăjitură cu nucă (Zebra):

  • foile:1/2 kg făină+150 gr untură(unt,margarină)+10 gr drojdie(un cub mic)muiată cu puțin lapte călduț+3 gălbenușuri de ou+3 linguri de zahăr+1 vârf de cuțit de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie+coajă rasă de la o lămâie=le frământăm cu puțină apă
  • împărțim aluatul în 4 părți egale și lăsăm să stea puțin până facem “crema”
  • “crema”:amestecăm 300 gr nucă măcinată+300 gr zahăr+2-3 plicuri de zahăr vaniliat
  • un gem aromat preferabil de caise
  • foile le întindem și le punem crude
  • montăm prăjitură în tava unsă și tapetată  astfel:foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie
  • punem prăjitura la copt
  • o tăiem rece în tavă și presărăm cu zahăr praf
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.