Supă cremă de spanac – Sos de fasole verde cu friptură – Prăjitură cu nucă (Zebra)
Supă cremă de spanac – Sos de fasole verde cu friptură – Prăjitură cu nucă (Zebra)
1.Aperitiv: Aperitiv cu ton și ceapă verde (Iliuţa)
- o felie de pâine toast o tăiem pe diagonală, o ungem cu cremă de brânză peste care presărăm puțin piper măcinat.
- așezăm deasupra feliuțe de ceapă verde, ton din conservă, porumb dulce și roșii cherry tăiate jumătăți.
- la final adăugăm felii de castravete murat tăiat feliuțe pe lungime, pliate acordeon pentru un aspect plăcut și apetisant.
2. Supă cremă de spanac (Iliuţa)
- 2 ardei, un păstârnac , o ceapă roșie , 4 cartofi, tocate cubulețe le sotăm în puțin unt pentru 2-3 minute la foc mic.
- adăugăm 2.5 litri apă sau supă vegetală, sare după gust, busuioc și le lăsăm la fiert pentru 15 minute.
- adăugăm 500 g spanac spălat în prealabil.
- lăsăm să fiarbă pentru 10 minute la foc mediu.
- la final pasăm totul cu un blender, adăugând treptat 200 g smântână de minim 20 % grăsime.
3.Sos de fasole verde cu friptură (Vero):
Sos de fasole verde:
- într-o cratiță punem un pic de ulei și adăugăm o linguriță de boia.
- imediat după boia punem 250 ml apă.
- când fierbe punem fasolea verde gata fiartă.
- dacă punem de la borcan mai fierbem 10 minute.
- condimentăm cu sare și piper apoi tăiem mărunt 2 căţei de usturoi.
- într-un bol punem 2 linguri de făină, puțin lapte , amestecăm bine și punem o lingură smântână.
- punem peste fasole în cratiță și amestecăm încontinuu până se omogenizează.
- stingem focul si mai punem o lingură de oțet
Friptură sau grătar:
- folosesc același condiment pentru grătar ca la friptura la cuptor sau in tavă.
- o combinaţie de vegeta, sare, piper cat de mult si boia de ardei( dulce sau picantă- în funcţie de preferință)
- se condimenteaza ceafa, cotletul si pieptul de porc sau aripioarele şi pieptul de pui.
- se prăjesc la foc mic pe grătar sau la cuptor.
4.Prăjitură cu nucă (Zebra):
- foile:1/2 kg făină+150 gr untură(unt,margarină)+10 gr drojdie(un cub mic)muiată cu puțin lapte călduț+3 gălbenușuri de ou+3 linguri de zahăr+1 vârf de cuțit de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie+coajă rasă de la o lămâie=le frământăm cu puțină apă
- împărțim aluatul în 4 părți egale și lăsăm să stea puțin până facem “crema”
- “crema”:amestecăm 300 gr nucă măcinată+300 gr zahăr+2-3 plicuri de zahăr vaniliat
- un gem aromat preferabil de caise
- foile le întindem și le punem crude
- montăm prăjitură în tava unsă și tapetată astfel:foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie
- punem prăjitura la copt
- o tăiem rece în tavă și presărăm cu zahăr praf
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Mulțumesc pentru delicioasele rețete! Weekend plăcut!